Sărbătoarea Închinării cinstitului lanţ al Sfântului Apostol Petru

În cartea Faptele Sfinţilor Apostoli, în capitolul XII, versetele 1-11, Sfântul Luca Evanghelistul scrie despre minunată liberare, de către înger, a Sfântului Apostol Petru din  legături şi din temniţa în care regele Irod Agripa, din dorinţa de a fi pe placul iudeilor, îl azvârlise pe acela căruia Mântuitorul Hristos i-a spus: ,,Tu eşti Petru şi pe această piatră voi zidi Biserica mea!…” (Matei 16, 18). Este o minune printre multe altele pe care Dumnezeu le-a făcut pentru poporul Său.

Sfântul Luca mai face o referire la chipul minunat în care Mântuitorul Hristos scoate, tot prin îngerul Său, pe apostoli din temniţă. (Fap. 5, 17-24).

Program filantropic la Penitenciarul  de Tineri şi Minori - Tichileşti, jud. Brăila
Program filantropic la Penitenciarul de Tineri şi Minori - Tichileşti, jud. Brăila

În fiecare an, în ziua de 16 ianuarie, Biserica Ortodoxă face pomenire despre cinstirea lanţului Sfântului Apostol Petru. Noi nu vorbim despre lanţurile materiale, ci facem referire la lanţurile fricii specifice firii umane şi ale temerii izvorâte din necunoaşterea limitelor răbdării în persecuţia pentru credinţă. Putem vorbi despre tămăduirea prin înger a acestei frici ce îl cuprinse pe Sfântul Petru. Şi frica şi îndoiala dispar. În locul fricii apare curajul, odată cu venirea îngerului trimis de Cel în care Petru şi-a pus nădejdea şi pe care Îl propovăduia. Plin de curaj, Petru părăseşte temniţă în care se afla închis.

Această zi de 16 ianuarie este zi cu semnificaţii, care se adresează tuturor oamenilor privaţi de libertate, aflaţi în penitenciarele din ţară. Această zi este simţită în mod deosebit de cei care sunt închişi în temniţă, unde ei îşi aşteaptă ziua liberării, cu frică de Dumnezeu şi cu credinţa că El dăruieşte iertare de păcate tuturor celor care regretă relele făcute şi fac pocăinţă. ,,Cea mai cumplită închisoare este închiderea în tine însuţi. Cele mai cumplite lanţuri sunt cele care leagă mintea şi inima omului. Aceste lanţuri cad prin dezlegarea dată de duhovnic la Sfânta Taină a Mărturisirii. Când duhovnicul spune: «…te iert şi te dezleg de toate păcatele tale…», atunci lanţurile ce ţin inima în temniţa indiferenţei şi a egoismului se rup şi cad. Căderea lanţului înseamnă, mai apoi, căderea din minte a cauzelor care l-au adus pe om, fie el tânăr ori vârstnic, în penitenciar” spunea Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, la convocarea preoţilor din slujirea socială, în data de 13 ianuarie 2012.

Activităţile moral-religioase desfăşurate în Penitenciarul de Minori şi Tineri Tichileşti, cu prilejul acestei zile, s-au dorit a fi prilej de bucurie duhovnicească pentru copiii privaţi de libertate. Un grup de 20 de tineri a participat la Sfânta Liturghie, care s-a slujit în sobor cu preoţii din parohiile Tichileşti I şi II. După slujbă, cei prezenţi au primit daruri de la preoţii veniţi să îi vadă şi să-i încurajeze. Cu untdelemn sfinţit au fost unse apoi frunţile tuturor elevilor care au început în aceeaşi zi noul semestru şcolar. Şi, ca bucuria să fie deplină, un alt grup de copii, 12 la număr, au luat masa de prânz în oraş, la cantina socială a bisericii „Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou”- Brăila. Această masă a fost oferită de o credincioasă, care a dorit a ajuta tinerii, prin osteneala doamnelor ce lucrează la cantina menţionată.

Pr. Sorin Pleşca, slujitor la capela

Penitenciarului de Minori şi Tineri – Tichileşti