Sărbătoarea hramului în parohia ,,Sfântul Antonie cel Mare“ din Galaţi

Slujba parastasului pentru Mitropolitul Antonie al Ardealului
Slujba parastasului pentru Mitropolitul Antonie al Ardealului

În Arhiepiscopia Dunării de Jos, pe 17 ianuarie a.c., creştinii Parohiei „Sfântul Antonie cel Mare” din cartierul Micro 21 din Galați, şi-au sărbătorit ocrotitorul. În mijlocul lor a fost prezent şi chiriarhul locului, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian, care a săvârşit Sfânta Liturghie, în biserica cea mică a comunității, fiind înconjurat de un sobor de preoți şi diaconi. În parohie se află acum în construcție o biserică de dimensiuni mai mari, pentru a împlini trebuinţele duhovniceşti ale enoriașilor. Noul locaș, zidit din cărămidă, se află acum la nivelul acoperișului, anul acesta urmând să fie așezate bolta și turlele.

După săvârșirea Sfintei și Dumnezeieștii Liturghii, Chiriar-hul Dunării de Jos a împărtăşit un grup de copii de la Școala Nr. 3 ,,Ion Luca Caragiale” din Galați, care se află chiar pe teritoriul canonic al parohiei. Acești copiii sunt asistaţi în centrul de zi al parohiei, unde, după programul școlar, își fac temele, se joacă, participă la diferite activități și primesc masa de prânz.

A urmat apoi cuvântul de învăţătură al Înaltpreasfinției Sale, care a făcut o analogie între tânărul Antonie, copilul orfan, care la 20 de ani l-a urmat pe Hristos, şi programele care se desfășoară cu tinerii şi copiii, în această parohie. Chiriarhul locului le-a istorisit micuților, care îl ascultau cu atenție, cum Sfântul Antonie, neînfricoşându-se de nimic, a vor-bit până și cu diavolul, care venise la el să-l ispitească. Apoi le-a prezentat albumul ,,Ajută-ți aproapele”, editat de Arhiepiscopia Dunării de Jos, în care sunt ilustrate prin fotografii toate centrele sociale din eparhie. Cei mici s-au bucurat recunoscându-se în imaginile culese din centrul lor de zi, ca participanţi la activitățile extraşcolare.

Şi, pentru că în această zi, Biserica își amintește şi de credincioşii care poartă numele acestui mare sfânt, ÎPS Părinte Casian a săvârşit un parastas pentru vrednicul de pomenire Antonie Plămădeală, Mitropolit al Ardealului, trecut la Domnul în anul 2005. Ierarhul Dunării de Jos și-a exprimat dorința ca învățăturile și scrierile Mitropolitului Antonie, neuitatul său părinte duhovnicesc,  să lumineze cât mai multe inimi ale tinerilor din zilele noastre, precum a luminat și mințile celor din trecut.

După tradiția parohială, preoții slujitori, împreună cu enoriașii parohiei au pregătit pachete cu hrană caldă, ceai fierbinte și colivă, pentru credincioșii prezenți. De data aceasta, copiii au fost cei care au împărțit aceste pachete, totul desfășurându-se într-o deosebită atmosferă de evlavie creștină şi de ordine.

Lucrările de construire a Centrului de zi pentru copii „Sfântul Antonie cel Mare” din Galaţi au început în anul 2005, având finanţarea parohiei, la care s-a adăugat o finanţare din partea Ministerului Muncii, Solidarităţii şi Egalităţii şanselor, prin Direcţia de Muncă Galaţi. Acest aşezământ este destinat copiilor defavorizaţi din cadrul parohiei.

Programul de lucru se desfăşoară cu grupe de câte 20 de copii: o grupă dimineaţa, din care fac parte cei care merg la şcoală după amiază. Începând cu ora 9.00, ei sunt ajutaţi să facă teme la Matematică şi Limba română, dar şi la celelalte materii şcolare, iar la orele 11.30 servesc o masă caldă, gratuită; din a doua grupă fac parte copii care merg la şcoală dimineaţa.

La Centrul de zi, coordonat de pc pr. paroh Vasile Poalelungi şi pc pr. inspector Cătălin Sava, sunt angajate patru persoane, iar în procesul pedagogic educativ sunt implicaţi 10 profesori voluntari.

Claudiu Bălan