Sărbătoarea bisericii ,,Sfântul Apostol Andrei”, de pe Platforma Siderurgică din Galaţi

Pomenire pentru lucrătorii jertfiţi la locul de muncă
Pomenire pentru lucrătorii jertfiţi la locul de muncă

De Sfântul Andrei, biserica de pe platforma Combinatului Siderurgic Arcelor Mitall din Galați îşi sărbătoreşte hramul. Mai înainte cu o zi de aceasta, în data 29 noiem-brie 2011, sfântul locaş gălăţean s-a îmbrăcat în haine de sărbătoare.

Mai întâi, moaştele ocrotitorului său, Sfântul Apostol Andrei, au fost aduse în procesiune pentru închinarea credincioşilor. Mai apoi, Preasfințitul Părinte Ioachim Băcăoanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului a săvârșit aici Sfânta Liturghie, cu îngăduinţa chiriarhului Dunării de Jos, în prezența unui sobor de preoți și diaconi și a muncitorilor combinatului.

La final a fost prezent și Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian, împreună cu Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Nectarie de Corfu și Paxos (Biserica Ortodoxă a Greciei) şi cu alţi ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, din care au făcut parte Preasfinţitul Corneliu, Episcopul Hușilor, Preasfinţitul Irineu Arhiereu Vicar al Episcopiei Ortodoxe Române din America și reprezentați ai delegației Bisericii Elene. La sfânta slujbă a participat și directorul general al Arcelor Mitall Galați, domnul Eric Remisz, împreună cu membrii consiliului de conducere a combinatului.

În cuvântul de învăţătură adresat celor prezenţi, Înaltpreasfințitul Părinte Casian a amintit că această biserică în stil ștefanian, ctitorită prin bunăvoinţa domnului Lakshmi Mitall, este una dintre cele mai mari familii de credincioși de la Dunărea de Jos, pentru că deservește mai mult de 10.000 de muncitori de pe Platforma Siderurgică.

Sărbătoare la biserica ,,Sfântul Andrei”  de pe platforma siderurgică
Sărbătoare la biserica ,,Sfântul Andrei” de pe platforma siderurgică

A urmat apoi o slujbă de pomenire pentru aproximativ 330 de persoane care au murit în accidente de muncă, în Combinat, de-a lungul timpului.

De la biserica ,,Sfântul Andrei”, delegația de înalți ierarhi a mers în vizită la Oțelăria Combinatului, unde i-a binecuvântat pe muncitori și s-a rugat Bunului Dumnezeu să-i ferească zilnic de tot răul și să se întoarcă mereu, sănătoşi, acasă.

Claudiu Bălan