An de an, în data de 30 ianuarie, Sfinţii Trei Ierarhi, Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur ne dau prilej de comuniune dar și de meditație.
Contextul prăznuirii lor implică tinerii ai colegiilor și liceelor din cuprinsul Eparhiei Dunării de Jos. În zilele premergătoare sărbătorii, Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Apostol Andrei“, propune, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, teme diverse, de actualitate, menite să‑i provoace pe tineri la cercetare.
Anul acesta, la ediția a XXV‑a a simpozionului care s‑a desfășurat în ziua de 29 ianuarie, în Sala „Sergiu Dumitrescu“ din cadrul Muzeului Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos, tinerii creștini ai eparhiei noastre au prezentat într‑un mod clar, convingător şi dinamic lucrări la tema sinodală a anului 2025, Chipuri de preoţi duhovnici de vocaţie şi mărturisitori, în secolul al‑XX‑lea.
Tinerilor din instituțiile de învățământ din judeţul Galaţi: Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri“, Colegiul Naţional „Mihail Kogălniceanu“, Colegiul Național „Costache Negri“, Colegiul Naţional „Al. I. Cuza“, Colegiul Economic „Virgil Madgearu“, Liceul Teoretic „Emil Racoviţă“, Liceul Teoretic „Dunărea“ şi Liceul de Arte „Dimitrie Cuclin“, precum şi de la Colegiul Naţional „Calistrat Hogaş“ şi Colegiul Naţional „Spiru Haret“ din muncipiul Tecuci, li s‑au alăturat colegii lor din județul Brăila, de la: Colegiul Naţional „Nicolae Bălcescu“, Colegiul Naţional „Gheorghe Munteanu Murgoci“, Colegiul Naţional „Nicolae Iorga“, Liceul Pedagogic „D.P. Perpessicius“, Liceul Teoretic „Edmond Nicolau“, Liceul Teoretic „George Vâlsan“ din oraşul Făurei, Liceul Teoretic „Constantin Angelescu“ din Ianca şi Liceul Tehnologic „Nicolae Titulescu“ din Însurăţei.
Participanții la acest eveniment cultural s‑au bucurat de prezența în mijlocul lor a Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, care, prin cuvântul de binecuvântare și de învățătură adresat, le‑a vorbit acestora despre viaţa aleasă şi educaţia deosebită primită de Sfinţii Trei Ierahi, subliniind că aceștia sunt modele demne de urmat pentru o educaţie sănătoasă şi exemple de vieţuire pentru depăşirea tuturor provocărilor tinereţii.
Dialogul pe care îl poartă, la fiecare ediție a simpozionului ierarhul nostru cu elevii participanți, îi animă pe tineri, provocându‑i la o meditație profundă, oferindu‑le totodată posibilitatea de a pătrunde mai adânc în tainele învățăturii creștine.
La final, elevii participanți și profesorii lor şi‑au arătat bucuria şi şi‑au exprimat recunoştinţa pentru invitația primită la această manifestare culturală deosebită, iar organizatorii le‑au apreciat participarea prin oferirea de diplome și cărți de zidire sufletească.
Pr. Gabriel‑Ioan Pelin