Părintele Gelu Bădărău s‑a mutat la Domnul

„Acum m‑am odihnit și am aflat ușurare multă…“

După o îndelungată suferință, în data de 11 martie 2023, pă­rintele Gelu Bădărău de la Parohia Diecheni, judeţul Galaţi, a trecut la cele veşnice la vârsta de 50 de ani.

Acesta s‑a născut la 6 februarie 1973 în localitatea Piscu, județul Galați, în familia creștinilor Haralambie și Marioara Bădărău.

După cursurile gimnaziale urmate la școala din localitate, a fost admis în vara anului 1990 la Seminarul Teologic „Sf. Ap. Andrei“ din Galați.

Între anii 1997‑2001 a urmat cursurile Facultății de Litere și Teologie din Constanța, specializarea Teologie Pastorală, elaborând lucrarea de licență cu tema: „Episcopul Melchisedec – Istoric bisericesc și membru al Academiei Române“.

În anul 2020, părintele a absolvit cursurile de masterat din cadrul Universității „Dunărea de Jos“, specializarea Spiritualitate Ortodoxă și Asistență Socială, cu teza „Personalitatea filantropului Negoiță Dănăilă“.

Cu binecuvântarea Înalt­prea­­sfințitului Părinte Casian s‑a căsătorit, în anul 1996 cu domnișoara Mariana Filimon, Dumnezeu binecuvântându‑i cu trei copii: Mihaela, medic rezident neurolog pediatru, Eugen, absolvent al Politehnicii din București și student în ultimul an la Facultatea de Teologie din capitală și Andreea, absolventă a Facultății de Kinetoterapie din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila“ din București.

În cei nouă ani cât a păstorit Parohia Călmățui, părintele Gelu a desfășurat o bogată activitate administrativă și gospodărească, reușind să înceapă consolidarea bisericii parohiale și să construiască casa parohială.

După transferul la Parohia Diecheni, în anul 2006, părintele a continuat cu aceeași râvnă munca în ogorul Bisericii, reușind să reabiliteze și să consolideze biserica parohială, să refacă acoperișul și, în ultimul an al vieții sale, să restaureze pictura.

Deși slăbit de boala care i‑a măcinat trupul, din dragoste pentru credincioșii din parohia încredințată spre păstorire, în anul 2020 a demarat lucrările de construcție ale unui impunător centru social‑filantropic.

În ziua de 15 martie 2023, după oficierea Sfintei Liturghii a Darurilor mai înainte sfințite, Înaltpreasfințitul Părinte Dr. Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, care ne‑a îndemnat să ne alăturăm cu rugăciunea și în ajunul, dar și în ziua trecerii la Domnul a părintelui, a oficiat slujba de înmormântare a părintelui Gelu Bădărău, fiind înconjurat de un sobor de aproximativ 60 de preoți.

În cuvântul de mângâiere adresat familiei și credincioșilor Parohiei Diecheni, Înaltpreasfinția Sa evidențiind bogata lucrare a părintelui Gelu, realizată sub povara bolii trupești, arătând că nu întâmplător a rânduit Dumnezeu ca prohodirea unui vrednic preot să fie oficiată în săptămâna de dinainte de Duminica Sfintei Cruci.

„Părintele Gelu a înfrumusețat biserica, luminând pictura. Îl vedem pe părintele în această lumină a bucurii și a frumuseții. Cine va putea însă să nu mărturisească despre familia părintelui? Ce familie extraordinară! Mă plec cu respect părinte Gelu în fața familiei sfinției tale! Ce preoteasă răbdătoare, împreună cele 3 vlăstare minunate care sunt copiii lui!  Vă rog mai mult să o susțineți! Viața ei este ca o viață de măicuță! Viața ei sunt frumoșii lor copii, pe care îi binecuvântez! Ei sunt roadele frumoase ale părintelui!“ a spus în încheiere Înaltpreasfinția Sa.

După purtarea trupului părintelui împrejurul bisericii, potrivit rânduielii, acesta a fost așezat în mormânt, în apropierea Sfântului Altar, la care a slujit 17 ani, în așteptarea Învierii cea de obște.

Bunul Dumnezeu să îl odihnească cu sfinții săi!

Pr. Alexandru Bulgaru

 

Îndemn la rugăciune adresat de Înaltpreasfințitul Părinte

Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos,

pentru sufletul părintelui Gelu Bădărău

„În această seară, când în bisericile de pe pământ s‑a cântat «Lumină lină…», s‑a stins lin părintele Gelu Bădărău. Rugăciunea comună este lumina cea neînserată care îi învăluie sufletul bun și generos.

Vă rugăm ca toți preoții să‑l pomeniți mâine la Sfânta Liturghie! Ne rugăm Ție, Doamne, să‑i împărtășești sufletul lui bun de raza Luminii celei neînserate. A fost un preot și un om bun. Să ne unim în rugăciune pentru mângâierea familiei și a credincioșilor din parohia lui!

Sfântul Grigorie Palama, inițiatorul rugăciunii în liniște și al luminii din inimi, să‑l primească în ceruri! Dumnezeu să‑l odihnească cu drepții! Amin“ (11 martie 2023).

***

„Să ne amintim de o icoană a Mântuitorului, simbolic preluată din realitatea viței-de-vie: «Eu sunt viţa, voi sunteţi mlădiţele» (Ioan 15, 5)!

Roada mlădiţei, prin Domnul Hristos, este strugurele. Strugurele, la rându-i, este dăruit de Domnul Hristos în mâinile preotului, care așează bobițele, ce devin, în potir, vin.

Priviți «bobițele» ciorchinelui de strugure, creștinii în jurul păstorului lor, care s-a «stors» pe el însuși! A intrat la rădăcină, în pământ! Rugați-vă pentru părintele Gelu, care a rodit trei mlădiţe tinere, două doctorițe și un viitor preot! Cum poți să spui că a murit părintele Gelu? Ce popor unit în iubirea față de păstorul lor! Ce lucrare a păstorului pentru popor! Dă-ne, Doamne, mereu păstori asemenea acestui părinte! Amin“ (15 martie 2023).