Olimpiadele de religie… o luptă pentru premiu sau o olimpiadă a sufletului în căutarea şi aflarea lui Hristos?

„Razele credinței și culturii“ la Brăila

După izolarea pe care a impus‑o cei doi ani de pandemie, au venit în sfârșit și mult așteptatele Olimpiade de Religie, care s‑au bucurat de prezența multor elevi doritori să‑și testeze cunoștințele dobândite la orele de curs.

Mai întâi, sub egida ,,Razele luminoase ale credinței și culturii“, Olimpiada interdisciplinară de Cultură și Spiritualitate Românească, a fost găzduită, în data de 11 martie 2023, de Liceul cu Program Sportiv din municipiul Brăila. La această competiție au participat 96 elevi din 116 înscriși, care s‑au bucurat de subiecte deosebite, aducând împreună cele două discipline identitare neamului nostru românesc: Limba și literatura română și Religia. Proba de concurs a fost precedată de o scurtă rugăciune, în mijlocul copiilor fiind prezent  pc. protoiereu, care a adresat un cuvânt de încurajare și felicitare participanților. Elevii pregătiți au mărturisit în scris cele mai frumoase experiențe din relația lor cu Dumnezeu. Au obținut rezultate peste nota 8.00 un număr de 46 de elevi, dintre care s‑au calificat la faza națională un număr de 8 elevi de gimnaziu și liceu. Experiența v‑a continua la faza națională pentru gimnaziu la Alba Iulia, în perioada 26‑30 aprilie 2023 și pentru liceu, la Oradea, în perioada 3‑7 mai 2023.

Pe 18 martie 2023, sub gene­ricul, ,,Campionii luminoși ai credinței“, pentru Olimpiada de Religie, gazda noastră a fost Li­ceul Teoretic ,,Nicolae Iorga“, din municipiul Brăila. Aici elevii participanți s‑au bucurat de pre­zența Înaltpreasfințitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, care i‑a binecuvântat și în­curajat să obțină rezultate cât mai bune. Nu au lipsit diplomele de participare, darurile de cărți ziditoare de suflet, dulciuri și apă, pentru care aducem mulțumire tuturor celor implicați. Subiectele au avut un grad de dificultate mediu, stimulând creativitatea elevilor. Cunoștințele de la clasă au fost însușite cu drag de elevi și expuse cu multă atenție. Toate acestea au arătat că toți participanții au fost pregătiți cu competență de cadrele didactice de religie, iar rezultatele nu s‑au lăsat așteptate. Au obținut rezultate peste nota 8.00 un număr de 89 de elevi, dintre care s‑au calificat la faza națională un număr de 8 elevi de gimnaziu și liceu.

Cu nădejdea că aceste cu­noștințe vor deveni și norme de conduită morală pentru con­curenți, rugăm pe Bunul Dumnezeu să le lumineze calea spre mântuire. Experiența pentru elevii de gimnaziu v‑a continua la Deva, Jud. Hunedoara în perioada 19‑23 aprilie 2023 și pentru elevii de liceu la Arad, jud. Arad, în perioada 19‑23 aprilie 2023.

Insp. Prof.  Elena Cocîrlea