Ziua Culturii Naţionale prăznuită la Seminarul Teologic „Sf. Ap. Andrei“ din Galaţi

Ziua Culturii Naționale la Seminarul Teologic „Sf. Ap. Andrei” din Galați

Aniversarea Zilei Culturii Naționale, ziua de naștere a poetului național Mihai Eminescu, care și‑a iubit deopotrivă țara, cultura și credința strămoșească, ne îndeamnă la o reflexie asupra sensurilor profunde privind credința și cultura în viața poporului român. Distincte, dar nedespărțite, credința și cultura la români s‑au aflat într‑o relație de comuniune, din care s‑au „născut“ mari valori ale spiritualității românești.

Şi în Arhiepiscopia Dunării de Jos, au avut loc o serie de evenimente liturgice, culturale și artistice, prin care s‑a cinstit Ziua Culturii Naționale și, totodată, împlinirea a 173 de ani de la nașterea celui ce este numit „Luceafărul poeziei românești“, Mihai Eminescu. Programul a început încă de pe data de 13 ianuarie, gazda momentelor ce au pus în valoare opera și personalitatea acestui poet nepereche, fiind Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Apostol Andrei“ din Galați.

La orele amiezii, în mijlocul profesorilor, elevilor de la clasele mai mari, înconjurați de ceata fără de număr a celor „mici de ani“, s‑a aflat Chiriarhul Dunării de Jos, care după momentul de întâmpinare, de dăruire a „bucuriilor“ din „traista magică“, a săvârșit slujba Parastasului pentru cel ce a numit Biserica Ortodoxă Română „maica spirituală a neamului româ­­nesc, care a născut unitatea limbii și unitatea etnică a poporului“.

După slujbă, a urmat cuvântul de învățătură, în care ÎPS Sa a vorbit despre activitatea și implicarea Bisericii Ortodoxe Române în viaţa culturală românească, aceasta fiind cea care a plămădit și promovat cultura poporului român. A urmat apoi un dialog cu tinerii seminariști despre comuniunea permanentă a omului cu Dumnezeu, care este rugăciunea și despre poezie, amintindu‑se de cuvintele marelui savant Nicolae Iorga: „un gând sfânt în haina poeziei e ca o icoană îmbrăcată cu argint“.

Manifestare cultural-artistică la Ziua Culturii Naționale

Întregul eveniment, organizat cu anticipație, a continuat în sala Aula Magna din cadrul Universității „Dunărea de Jos“ din Galați, unde elevii de la clasele  primare, gimnaziale și liceale ale Seminarului gălăţean au oferit clipe ce au adus zâmbet pe chip și bucurie în sufletele celor prezenți.

Toți cei ce au urcat pe scenă, au intonat cântece și au recitat poezii eminesciene, prin care au evidențiat dragostea și jertfirea pentru Biserică, Patrie și Neam a poetului național Mihai Eminescu.

Programul în cinstea acestui „reper“ cultural, a continuat și în data de 15 ianuarie, când la Catedrala Arhiepiscopală din Galați, după Sfânta Liturghie, o ceată de tineri seminariști a recitat, pe linie melodică, versuri eminesciene, presărând în sufletele celor prezenți emoție, bucurie și liniște. După acest moment, Părintele Arhiepiscop a săvârșit slujba Parastasului pentru poetul nepereche Mihai Eminescu.

La orele serii, ușile Teatrului Național de Operă și Operetă „Nae Leonard“ s‑au deschis pentru a îmbrățișa poporul plin de emoție, venit la acest liniștitor moment de aducere aminte a valorilor țării noastre.

Înainte de a începe programul, gălățenii au fost bine­cuvântați prin cuvântul mângâietor, dar și prin prezența Înaltpreasfințitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos. Sala s‑a dovedit a fi neîncăpătoare pentru cei prezenți la evenimentul ce a avut ca scop promovarea culturii, artei și a tinerilor artiști gălățeni. După ce marii muzicienii ai teatrului au interpretat diferite creații muzicale, aducând pe chipurile din sală, bucurie și liniște, pe scenă au urcat membrii corului mixt „Camerata Juventus“, ansamblu format din elevi seminariști și eleve de la  Colegiul Națio­nal „Costache Negri“ din Galați.

De asemenea, momentul ce a produs „lacrimi“ de bucurie și emoție a fost, când micul violonist Fabian Andrei Titea, în vârstă de 9 ani, laureat al unor concursuri importante de specialitate, a urcat pe scenă, cântând pentru prima dată alături de orchestra simfonică a Teatrului, „Balada“ – creația marelui Ciprian Porumbescu.

Pe lângă interpretările înăl­țătoare a stărilor de bine, ultima „melodie“ a aparținut publicului, care prin ropote de aplauze și‑au arătat mulțumirea și bucuria pentru un astfel de moment artistic‑cultural, apreciind pe cei ce nu‑și uită „rădăcinile“, și promovează valorile modelelor ce sunt demne de urmat.

După aceste momente ce au născut în fiecare suflet prezent la eveniment bucurie, liniște și mai ales a făcut posibilă „deconectarea“ noastră de la lumea agitației, tehnologiei prea mult utilizată, în următoarele rânduri arătăm gândurile câtorva elevi seminariști ce s‑au implicat în activitățile prilejuite cu ocazia Zilei Culturii Naționale și a celui ce a fost un mare continuator al iubirii profunde către Dumnezeu și către aproapele, spunându‑ne: „De aproape două mii de ani ni se predică să ne iubim, iar noi ne sfâșiem“, Mihai Eminescu.

◆ „Prin mila lui Dumnezeu, am celebrat astăzi Ziua Culturii Naționale la Catedrala Arhiepis­copală din Galați, unde am comemorat pe marele nostru poet național, Mihai Eminescu. La sfârșitul Sfintei Liturghii, elevi ai seminarului au intonat poezii cunoscute, transpuse pe portativ în fața credincioșilor. Atmosfera a înfiripat în inimile noastre mândria de a fi români, iar pentru noi operele lui Mihai Eminescu reprezintă «Biblia Neamului Românesc». Spre seară am participat cu corul «Camerata Juventus» și corul Teatrului de Operă și Operetă «Nae Leonard«, unde am susținut un concert dedicat «Luceafărului poeziei românești». Ziua comemorării marelui poet național a fost plină de emo­ții, de bucurie și de împlinire duhovnicească!“ (Ștefan Constandache, clasa a XI‑a, secția – Pastorală)

◆ „Am celebrat Ziua Culturii Naționale cu mare bucurie și emoție. Am început ziua participând la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală din Galați. La sfârșitul acesteia am avut ocazia, împreună cu un grup de colegi seminariști să interpretăm cântece din lirica marelui poet, Mihai Eminescu. A fost un moment unic și plin de emoție, cu această ocazie mulțumim Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos pentru binecuvântare și cuvintele de duh.  Ziua a fost încununată de participarea în calitate de membru al corului «Camerata Juventus» la concertul «Eminescu ‑ Nemurirea prin cultură», găzduit de Teatrul Național de Opera și Operetă «Nae Leonard». Așa cum a subliniat și Înaltpreasfințitul Părinte Casian al Dunării de Jos, spectacolul s‑a simțit ca o «Liturghie», versurile lui Eminescu prefigurând rugăciunea. Astfel, ziua comemorării marelui poet națio­nal, a fost plină de încărcătură duhovnicească și bucurii înălțătoare!“ (Nectarie Damian, clasa a IX‑a, secția – Pastorală)

◆ „Din nemărginita  bunătate a lui Dumnezeu, am avut bucuria de a participa la Sfânta și Dum­nezeiasca Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală din Galați, alături de colegii mei. Cu binecuvântarea Înaltpreasfinției Sale, la momentul chinonicului, am bucurat inimile tuturor credincioșilor cu ajutorul cântărilor alese cu multă străduință de către primii membrii ai corului «Lira Tinerilor Apostoli». Am trăit o zi plină bucurii și de o însemnătate aparte pentru cultura și identitatea acestui neam!“ (Andrei Paraschiv, clasa a XI‑a, secția – Pastorală).

Redacția