„Rugăciunea tinerilor seminarişti în anul sfinţilor isihaşti“ Simpozion Naţional Interseminarial la Galaţi

Deschiderea lucrărilor simpozionului, de către ÎPS Părinte Arhiepiscop Casian

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Dr. Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, în „Anul omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului“ și „Anul comemorativ al Sfinților isihaști Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamț“, Seminarul Teologic Ortodox ,,Sf. Andrei“ din Galați a fost gazda celei de‑a XXIII‑a ediții a Simpozionului Național cu tema „Rugăciunea tinerilor seminariști în anul sfinților isihaști“.

Evenimentul a debutat cu săvârșirea Sfintei liturghii la capela din incinta Seminarului andreian, cu participarea părinților profesori, a cadrelor didactice și a elevilor, iar apoi lucrările simpozionului s‑au desfășurat în Sala „Sergiu Dumitrescu“ din cadrul Muzeului Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos.

După deschiderea oficială a simpozionului, corul Seminarului gazdă a interpretat mai multe cântări religioase, în cinstea ocrotitorului spiritual al orașului Galați, Sfântului Apostol Andrei, precum și în cinstea Sfântului Paisie Velicikovski, ale cărui sfinte moaște au fost aduse de la Mănăstirea Neamț la Catedrala Arhiepiscopală, în ziua de 26 noiembrie.

Evenimentul a continuat apoi cu prezentarea de către părintele profesor Cojocaru Sorin Alexandru a volumului cu titlul „Dascăli – duhovnici de seamă ai şcolii mele care odihnesc în cimitirul din oraşul – satul natal“, carte apărută cu contribuția tinerilor participanți la ediția a XXII‑a a Simpozionului, din ziua de 25 noiembrie a anului trecut.

Prezent în mijlocul tinerilor seminariști, Înaltpreasfințitul Părinte Dr. Arhiepiscop Casian, însoțit de preacuviosul părinte Benedict Sauciuc, starețul mănăstirii Neamț, a adresat tuturor celor prezenți un cuvânt de bun venit în cetatea ocrotită de 30 de ani de primul Apostol chemat de Mântuitorul Iisus Hristos, apreciind implicarea tuturor pentru ,,a corecta lipsa mișcării apostolice a tinerilor unii către alții în perioada pandemiei“.

Participanți la simpozion

În cadrul simpozionului, tinerii au fost invitați să dea mărturie, pe baza cercetării scrierilor părinților isihaști și a vieții acestora, de cele mai frumoase experiențe de rugăciune care pot fi transmise mai departe și celorlalți tineri, pentru o mai activă împlicare a acestora în viața Bisericii.  Astfel, toate cele 74 de referate pregătire cu multă conștiinciozitate de elevii de la Seminariile Teologice din București, Iași, Mănăstirea Neamț, Dorohoi, Piatra Neamț, Râmnicu Vâlcea, Câmpulung Muscel, Buzău, Huși, Baia Mare, Slobozia, Tulcea, Galați, precum și de la cele mai prestigioase licee și colegii din cuprinsul Eparhiei Dunării de Jos, au arătat curajul mărturisirii lor de credință, iubirea față de Dumnezeu și de sfinți, remarcându‑se sănătoasa lor orientare spre modele autentice în creșterea lor duhovnicească. Publicarea acestora în viitorul volum vor constitui răspunsuri și soluții pentru provocările tinerilor de astăzi, soluții descoperite din lectura atentă a scrierilor Sfinților Grigorie Palama, Simeon Noul Teolog și Paisie Velicikovski, scrieri mereu actuale.

În încheierea evenimentului, toți elevii și profesorii coordonatori au primit diplome de participare, și prin bunăvoința ierahului locului, mai multe publicaţii apărute la Editura Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

Prof. dr. Marian Ionescu