Copiii refugiaţi ucrainieni, în întâmpinarea Sfântului Cuvios Paisie de la Neamţ, la Galaţi

Cântare închinată Sf. Paisie, cântată de copii ucrainieni

În cadrul pregătirilor pentru întâmpinarea sfintelor moaște ale Sf. Paisie de la Neamț, în data de 27 noiembrie 2022,  ucrainean de origine și trăitor pe pământ românesc, în țara Moldovei, Înaltpreasfințitul Părinte Casian a invitat, prin preoții responsabili cu activitățile cu tineretul, pe copiii ucrainieni, refugiați în Galați,  să participe la acest înălțător eveniment, ca să fie cei dintâi care să se închine sfântului și ca să îi aducă în dar câteva cântece bisericești, ca mulțumire.

Sub coordonarea doamnei Aleksandra Shmyhol, inițiatoarea proiectului ,,Copii la școală“ pentru refugiați ucrainieni din Galați și a doamnelor care au repetat cu cei mici, Antonina Ovdiienko și prezb. Olga Cherniienko, absolventă de Conservator, au participat aproximativ 40 de copii.

Împreună, cei prezenți, au intonat un colind în limba ucraineană dedicat atât sărbătorii Nașterii cât și celorlalte praznice care compun tabloul sărbătorilor de iarnă.

De asemenea, au participat și un număr de 10 copii, coordonați de dna Jeni Cornevici și pregătiți de dnele Alla Gusakova și Valentina Shevchenko, care s‑au alăturat urării de bun venit, în limba maternă a sfântului Paisie, prin aceleași cântece de bucurie.

La sfârșit, dna preoteasă Olga cu cei patru copii ai ei, au făcut o surpriză, intonând un cântec compus de ei în cinstea Sf. Cuv. Paisie, din care amintim doar cuvintele ,,Sfinte Paisie, roagă‑te pentru copiii ucrainieni și pentru copiii din toată lumea.“

Cu acest prilej extrem de emoționant, în contextul dat,  atât pentru noi, cât și pentru mamele și profesorii copiilor ucrainieni, Inaltpreasfințitul Părinte, a purtat un scurt dialog cu cei prezenți încurajându‑i, binecuvântându‑i și multumindu‑le că, împreună cu credincioșii români, au devenit ,,râuri vii“, care au venit să învețe de la Sf Paisie ,,să ne deschidem brațele fraterne unii altora“.

Pr. Vătafu Cătălin