Concertul „Rugăciune, cânt şi dor“, închinat Sfântului Andrei

Binecuvântare arhierească pentru elevii seminariști

Potrivit tradiției, în cadrul sărbătorilor închinate Sfântului Apostol Andrei, Seminarul Teologic din Galați, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Dr. Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a organizat în seara de 28 noiembrie 2022, un concert de muzică bisericească și tradițional‑românească.

Primul concert închinat Sfântului Apostol Andrei a avut loc în anul 1993, și a continuat, mai apoi, din anul 1997 până în 2020, când, datorită regulilor stricte de distanțare fizică din timpul pandemiei Covid‑19, acesta nu s‑a mai ținut.

Anul acesta concertul a avut loc la Teatrul Naţional de Operă şi Operetă „Nae Leonard“ din municipiul Galaţi, reunind pe aceeași scenă Corul Seminarului Teologic gălățean, Corul „Camerata Juventus“, Ansamblul Kalofonis, precum și talentați elevi din clasele primare și gimnaziale ale seminarului, care au interpretat lucrări bisericești corale și cântece folclorice.

Prezent la eveniment, Chiriarhul Dunării de Jos a binecuvântat pe participanți, adresând un cald cuvânt de învățătură: „Vibrația sufletului de copil Îl aduce pe Dumnezeu care este și Copil, dar este și Dumnezeul întregii creații și al universului.

Marele Vasile Băncilă ne‑a învățat că sărbătoarea se trăiește prin duh, iar Mântuitorul ne‑a spus că Împărăția lui Dumnezeu este o Împărăție veșnică a copilului iubit de părinți, modelat bine din școală și obișnuit cu solidaritatea și comuniunea.

Cred că cea mai reprezentativă icoană a Sfântului Apostol Andrei a fost această manifestare, creștinească, tradițională, în sensul cel mai frumos al cuvântului și apostolică, în sensul că pe aici trebuie să vedem reașezarea vieții noastre în normalitate“.

Pr. dr. Alexandru Bulgaru