Viaţa bisericească din Arhiepiscopia Dunării de Jos, în anul 2010

DSC_0136 cropÎn anul 2010, în cadrul Arhiepiscopiei Dunării de Jos au funcţionat 422 parohii, 21 de filii, 23 capele în unităţi bugetare, organizate în 8 protopopiate, precum şi 12 mănăstiri şi un schit, în total 487 unităţi. În cadrul acestor unităţi de cult şi-au desfăşurat activittea, ca salariaţi, 458 clerici şi 651 mireni.

În ceea ce priveşte organizarea vieţii monahale, în cele 14 unităţi îşi desfăşoară activitatea 241monahi şi monahii, dintre care 27 sunt călugări şi fraţi, iar 214 călugăriţe şi surori.

Dintre activitatea pastoral-misionară din cuprinsul Arhiepiscopiei în anul 2010 amintim: 14 hirotonii întru preot şi 3 hirotonii întru diacon.

I. Evenimente deosebite în viaţa Eparhiei

A. Conferinţe, simpozioane, ani-versări, pelerinaje organizate în eparhie.

Anul 2010, proclamat de Sfântul Sinod al Bisericii noastre drept „Anul omagial al Crezului Ortodox şi al Autocefaliei româneşti” a fost marcat în viaţa Eparhiei Dunării de Jos printr-o serie de evenimente culturale, liturgice şi misionare deosebite. Unul dintre acestea îl reprezintă organizarea, în Sala „Episcop Melchisedec Ştefănescu” a Centrului eparhial, în data de 16 aprilie 2010, a Simpozionului „Episcopul Melchisedec Ştefănescu şi contribuţia sa la dobândirea Autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române”, prin grija sectorului eparhial pentru Învăţământ şi activităţi cu tineretul şi a Departamentului Teologic al Facultăţii de Istorie, Filosofie şi Teologie din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos” – Galaţi. Tot aici, la începutul lunii octombrie, a fost organizat un colocviu pe tema Simbolului de Credinţă, cu participarea cadrelor didactice ale Departamentului Teologic al Facultăţii de Istorie, Filosofie şi Teologie şi a altor profesori ai Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi. Ca o continuare a acestor simpozioane s-a elaborat, în cadrul Centrului de Cercetare „Sfântul Grigorie Teologul”, lucrarea sistematică cu titlul: „Comentarii la Simbolurile de credinţă. Cele mai importante analize patristice”;

În perioada 15-16 ianuarie a.c. a avut loc, la Centrul social-filantropic „Sfântul Mare Mucenic Pantelimon” din Lacu-Sărat (Brăila), întrunirea Subcomisiei sinodale de muzică bisericească, pentru alcătuirea primului Dicţionar de muzică bisericească din ţara noastră. La eveniment au participat ierarhi membri ai Sfântului Sinod, preoţi şi profesori de specialitate de la facultăţile de teologie din ţară, precum şi renumiţi cercetători şi specialişti în domeniu.

Evenimentele istorice şi bisericeşti din 1885 şi 1925 au fost marcate la Dunărea de Jos prin oficierea în toate bisericile din Eparhie, în zilele de 25 aprilie şi 4 februarie 2010, a slujbei de Te-Deum, cu prilejul aniversării a 125 de ani de la emiterea Tomosului de Autocefalie a Bisericii Ortodoxe Române şi a 85 de ani de la ridicarea Bisericii noastre la rang de Patriarhie.

În ziua prăznuirii Sfântului Ierarh Atanasie al III-lea al Constantinopolului (2 mai), la împlinirea unui an de la proclamarea solemnă a introducerii sale în calendarul Bisericii Ortodoxe Române, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhi-episcop Dr. Casian Crăciun, a fost organizat pelerinajul la sfintele sale moaşte care au fost purtate în procesiune la biserica parohiei „Sfântul Atanasie Patelarie” şi la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi. În ziua hramului, biserica „Sfântul Atanasie” a fost binecuvântată prin Sfânta Liturghie arhierească săvârşită de către Preasfinţitul Mihail, Episcopul Ortodox al românilor din Australia şi Noua Zeelandă.

Împlinirea unui an de la ridicarea Eparhiei Dunării de Jos în rang de Arhiepiscopie (27 septembrie 2010) a fost marcată prin ample manifestări pastoral-liturgice. La Catedrala „Sfântul Ierarh Nicolae şi Sfântul Apostol Andrei” din Galaţi, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian a săvârşit Sfânta Liturghie şi slujba Te-Deumului, înconjurat de preoţi, personalităţi şi credincioşi din întreaga Eparhie.

Un alt eveniment deosebit l-a constituit săvârşirea, de către chiriarhul locului, la Catedrala arhiepiscopală, a slujbei de Te-Deum cu prilejul aniversării a 150 de ani de la înfiinţarea Jandarmeriei Române, în prezenţa angajaţilor Inspectoratului de Jandarmi Judeţean – Galaţi. La acestea se adaugă îndătinatele slujbe de pomenire la Ziua Eroilor (13 mai) şi de Te-Deum la Ziua Drapelului (26 iunie), Ziua Armatei (26 octombrie) şi Ziua Naţională (1 decembrie).

Procesiunea „Călători pe cărările sfinţilor” a constituit evenimentul central din seria manifestărilor organizate cu prilejul sărbătorilor dedicate Sfântului Apostol Andrei, ocrotitorul Arhiepiscopiei Dunării de Jos şi a întregului neam românesc. Aceasta s-a desfăşurat pe străzile Domnească şi Basarabiei de către cele 4 grupuri de pelerini gălăţeni, în frunte cu preoţii din municipiu, dar şi din celelalte protopopiate ale Eparhiei. În acest context a fost adusă şi prezentată spre închinare credincioşilor noua raclă cu părticele din Cinstitul Lemn al Sfintei Cruci – confecţionată din iniţiativa Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Dr. Casian Crăciun la Monetăria Statului – aflate de aproape două secole în tezaurul spiritual al Arhiepiscopiei Dunării de Jos. De asemenea, pelerinii s-au mai putut închina şi la moaştele Sf. Ap. Andrei, Sf. Ierarh Nicolae, Sf. Vasile cel Mare şi Sf. Nectarie Taumaturgul, aflate în patrimoniul Catedralei arhiepiscopale. La aceste manifestări a participat şi o delegaţie a Bisericii Ortodoxe a Greciei, în frunte cu Înaltpreasfinţitul Mitropolit Ignatie de Dimitriada (Volos), care a adus spre închinare credincioşilor din judeţele Galaţi şi Brăila, o parte din omoforul arhieresc şi din moaştele Sfântului Ierarh Nectarie Taumaturgul. Aceeaşi procesiune „Călători pe cărările sfinţilor” a avut loc şi în municipiul Brăila, în data de 4 decembrie 2010, cu prilejul săvârşirii în biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” a slujbei de deschidere oficială a sărbătorilor ocrotitorului spiritual al Brăilei. Cu această ocazie au fost aduse spre venerarea de către credincioşii brăileni raclele cu părticele din Cinstitul Lemn al Sfintei Cruci şi moaşte ale Sfântului Ierarh Nicolae.

Amintim aici şi procesiunea din Duminica Intrării Domnului în Ierusalim (27 martie), de la Catedrala arhiepiscopală, la care au participat preoţi şi credincioşi din municipiul Galaţi, precum şi primirea, în Sâmbăta Mare (3 aprilie), la Catedrala arhiepiscopală, a luminii sfinte de la Ierusalim, preluată de la Bucureşti de o delegaţie a Eparhiei Dunării de Jos şi oferită tuturor preoţilor din judeţele Galaţi şi Brăila.

_DSC3751B. Vizite ale chiriarhului în cuprinsul eparhiei sau vizite frăţeşti în alte eparhii. Primiri de vizite şi participări internaţionale.

Slujirea liturgică, pastoral-misionară, culturală şi filantropică a ierarhului Dunării de Jos s-a concretizat în anul 2010 şi prin vizitarea a peste 100 de comunităţi parohiale, precum şi a tuturor obştilor monahale din eparhie, cu diverse ocazii: sfinţiri (7) şi re-sfinţiri de biserici (10), sfinţiri de pictură (3), sfinţiri de locuri pentru noi sfinte lăcaşuri (5), hramuri şi evenimente misionare, activităţi culturale sau inaugurări de centre şi aşezăminte sociale. De asemenea, ÎPS Părinte Arhiepiscop Casian a efectuat, la invitaţia altor ierarhi, vizite în alte eparhii din ţară: Arhiepiscopia Bucureştilor (26-30 octombrie), Arhiepiscopia Iaşilor (13-16 septembrie), Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului (16 mai), Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei (9 septembrie), Episcopia Caransebeşului (12 septembrie), Episcopia Oradiei (19 septembrie), Episcopia Sloboziei şi Călăraşilor (16 aprilie), Episcopia Giurgiului (22 aprilie), Episcopia Tulcii (25 martie, 4 iunie, 11 şi 25 iulie). Înaltpreasfinţia Sa a primit vizite în Eparhie din partea unor ierarhi români sau străini: Preasfinţitul Mihail, Episcopul Ortodox al românilor din Australia şi Noua Zeelandă (1-9 mai), Înaltpreasfinţitul Mitropolit Dometian de Vidin şi Preasfinţitul Episcop-Vicar Sionie al Mitropoliei de Vidin – Bulgaria (10 şi 14 septembrie), Înaltpreasfinţitul Mitropolit Ignatie de Dimitriada (Volos), Preasfinţitul Corneliu, Episcopul Huşilor, Preasfinţitul Visarion, Episcopul Tulcii, Preasfinţitul Emilian Lovişteanu, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului (28 noiembrie – 2 decembrie 2010).

Acestor repere din viaţa eparhială, li se adaugă şi vizitele efectuate în ţări ortodoxe de ÎPS Părinte Casian, cu binecuvântarea şi din delegarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. Chiriarhul Dunării de Jos a vizitat Biserica Ortodoxă a Bulgariei, la Catedrala ,,Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Silistra – Bulgaria, în data de 29 iunie 2010, la invitaţia Înaltpreasfinţitului Ambrozie, Mitro-politul Durostorului, cu ocazia festivităţilor hramului catedralei mitropolitane şi a împlinirii a 150 de ani de la zidirea acesteia, precum şi în data de 17 iulie 2010, cu prilejul manifestărilor liturgice şi culturale dedicate prăznuirii ocrotitoarei spirituale a Catedralei mitropolitane din oraşul Plodviv (Bulgaria) – Sfânta Mare Muceniţă Marina.

De asemenea, în data de 15 octombrie 2010, Înaltpreasfinţia Sa a participat, ca delegat al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, la Chişinău, la festivitatea de decernare, de către Preşedinţia Republicii Moldova, a ,,Ordinului Republicii” pentru Preafericitul Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, precum şi a ,,Ordinului de Onoare” pentru ÎPS Petru, Mitropolitul Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor şi ÎPS Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos. Cu acest prilej, pe lângă vizita frăţească la ÎPS Petru al Basarabiei, a avut loc întâlnirea dintre mitropoliţii ortodocşi de la Chişinău, ÎPS Vladimir şi ÎPS Petru, la reşedinţa celui dintâi, prilej deosebit de important în cultivarea comunicării dintre cei doi ierarhi, prin care se încurajează cooperarea frăţească şi comuniunea atât de necesare pentru consolidarea dreptei credinţe şi slujirea credincioşilor ortodocşi de peste Prut, potrivit condiţiilor şi realităţilor din această ţară.

În perioada 21-23 noiembrie 2010, Înaltpreasfinţitul Casian a participat, în Biserica Ortodoxă a Ucrainei, la manifestările de la Kiev – Ucraina, prilejuite de împlinirea a 75 de ani de către Preafericitul Vladimir, Mitropolit al Kievului şi al întregii Ucraine. Vizita a constituit şi un bun prilej de întâlnire cu ierarhi, preoţi şi credincioşi ucraineni, precum şi cu profesorii şi elevii Academiei Duhovniceşti de la Kiev, ca o continuare a vechilor legături promovate de Sfântul Paisie Velicikovski şi Sfântul Atanasie, Patriarhul Constantinopolului pentru întărirea unităţii de credinţă şi a frăţietăţii dintre ortodocşii de diferite culturi şi etnii.

Deodată cu aceste evenimente deosebite, viaţa bisericească în Arhiepiscopia Dunării de Jos s-a desfăşurat cu frumoase roade prin activităţile realizate cu jertfelnicie de cler şi credincioşi, monahi şi a monahii, profesori de religie din şcoală şi susţinători ai programului catehetic naţional „Hristos împărtăşit copiilor“, lucrători şi asistenţi sociali de la protoierii, parohii şi aşeză­mintele social-filantropice şi cultural-educaţionale, de toţi ostenitorii, donatorii şi bi­ne­fă­cătorii ştiuţi şi neştiuţi, ale căror ajutor şi implicare în problemele de zi cu zi ale Bisericii au dat un impuls deosebit vieţii eparhiale în anul 2010.

II. Activitatea organismelor eparhiale

IMG_5635Organismele eparhiale – Adunarea şi Consiliul eparhial – şi-au desfăşurat activitatea conform prevederilor Statutului pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române (art. 90-100), a Sfintelor Canoane şi hotărârilor Sfântului Sinod, sub îndrumarea Chiriarhului Dunării de Jos.

Forul deliberativ – Adunarea Eparhială – s-a întrunit în şedinţă anuală de lucru în data de 29 ianuarie 2010, pentru a efectua îndătinata şi cuvenita analiză şi a aproba activitatea bisericească din cursul anului 2009, prezentată în raportul general anual întocmit de membrii Consiliului Eparhial. De asemenea, în conformitate cu prevederile art. 88, lit. „e” din Statutul Bisericii Ortodoxe Române, în data de 8 mai 2010 a avut loc şedinţa de constituire a noii Adunări Eparhiale, pentru mandatul 2010-2014.

Forul executiv – Consiliul eparhial – a analizat în cadrul şedinţelor trimestriale de lucru modul de îndeplinire a proiectelor eparhiale aflate în derulare. În data de 4 martie 2010, Consiliul Eparhial s-a întrunit în şedinţă pentru a îndeplini prevederile art. 123 din Statutul Bisericii Ortodoxe Române şi ale art. 65-68 din Regulamentul pentru alegerea, funcţionarea şi dizolvarea organismelor deliberative şi executive din parohii, privind delimitarea circumscripţiilor electorale, desem-narea delegatului eparhial şi emiterea Ordinului circular.

Membrii Permanenţei Consiliului Eparhial s-au întrunit la convocarea Chiriarhului, în fiecare săptămână sau ori de câte ori a fost nevoie, pentru a pune în aplicare prin toate sectoarele administrative bisericeşti stabilite.

III. Activitatea misionară şi pastorală a Bisericii

Activitatea pastoral – misionară la nivelul Eparhiei Dunării de Jos s-a desfăşurat în anul 2010 în conformitate cu rânduielile tradiţionale ale Bisericii noastre, cu hotărârile sinodale în domeniu, precum şi cu comandamentele locale impuse de specificul zonal, stabilite de forurile eparhiale de decizie, punându-se accent pe păstrarea şi apărarea dreptei credinţe.

SBU_9649Evenimentele anului 2010 s-au constituit şi în momente de mare impact misionar, şi în acest an fiind organizate pelerinajele devenite tradiţionale în această Eparhie: pelerinajul cu moaştele Sfântului Ioan Casian de la Catedrala arhiepiscopală la biserica ocrotită de sfinţii stră-români „Sf. Ioan Casian şi Gherman” (27 februarie 2010). Evenimentul s-a dorit a fi o rememorare şi o actualizare a momentului binecuvântat din anul 2002, când moaştele Sfântului Ioan Casian au fost aduse, din Franţa la Iaşi, Galaţi şi Bucureşti, de către o delegaţie a Arhiepiscopiei de Marsilia; tradiţionalul pelerinaj la Mănăstirea Buciumeni, în data de 24 mai a.c., la sărbătoarea Sfintei Treimi, a unui număr de 1.000 tineri liceeni din judeţele Galaţi şi Brăila; pelerinajul s-a desfăşurat sub genericul „Rolul Crezului Ortodox în viaţa tinerilor”.

După Sfânta Liturghie, organizaţi în grupuri şi sub îndrumarea unui preot, tinerilor li s-a vorbit despre învăţătura Crezului Ortodox; pelerinajul cu sfintele moaşte ale Sfântului Ierarh Nicolae, participant la Sinodul I Ecumenic, la Mănăstirea Măxineni (23 – 24 iunie); în perioada 1-14 august a fost organizat pelerinajul cu Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, de la Mănăstirea Adam, în cadrul căruia au fost vizitate aproximativ 50 de comunităţi parohiale din protopopiatele Galaţi, Tecuci, Tg. Bujor şi Covurlui.

În toate parohiile au fost organizate activităţi misionare în strânsă legătura cu semnificaţia Anului Crezului Ortodox, cu prilejul Duminicii Sfinţilor Părinţi de la Sinodul I Ecumenic şi al Praznicului Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena (16 – 21 mai a.c.). De asemenea, au fost derulate programe speciale în parohiile cu hramurile Sfântul Nicolae, Sfântul Spiridon, Sfântul Alexandru, Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena ş.a.

În ziua de 9 mai a.c. slujitorii şi credincioşii din comuna Matca, judeţul Galaţi, au avut bucuria prezenţei în mijlocul lor a Înaltpreasfinţitului Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, şi a Preasfinţitului Mihail, Episcopul românilor ortodocşi din Australia şi Noua Zeelandă, originar din această localitate, unde după slujirea Sfintei Liturghii cei doi ierarhi au sfinţit şi inaugurat noul Centru social – filantropic „Sfântul Ierarh Nicolae” al parohiei Matca I.

În „Duminica migranţilor români” în Arhiepiscopia Dunării de Jos, copiii şi tinerii din parohiile celor opt protopopiate ale Eparhiei au desfăşurat diferite programe cultural – artistice şi misionare pentru migranţii români, întorşi acasă în luna august.

La nivelul celor 8 protopopiate ale Eparhiei, activitatea misionară a fost realizată de părinţii protoierei, sprijiniţi de misionarii protopopeşti, preoţi reprezentativi din cadrul protoieriilor şi administraţia protopopească. De un real folos s-a dovedit, şi în anul 2010, activitatea celor 45 de misionari protopopeşti, care au coordonat peste 1000 activităţi misionare.

IMG_6792Activitatea misionară la nivel parohial a fost organizată în funcţie de specificul fiecărei subunităţi în parte. În Eparhie funcţionează 423 de parohii (99 urbane şi 324 rurale) şi 21 filiale (toate rurale). Anul omagial al Crezului Ortodox şi al Autocefaliei româneşti a fost marcat, la nivel parohial printr-o activitate liturgică, catehetică şi misionară corespunzătoare, care a inclus: generalizarea săvârşirii unei Sfinte Liturghii în timpul săptămânii; acordarea unei atenţii sporite, din partea tuturor preoţilor, studiului Sfintei Scripturi şi învăţăturii Sfinţilor Părinţi, în vederea aprofundării cunoştinţelor teologice, cu precădere a celor dogmatice şi istorice privind Crezul Ortodox; generalizarea rostirii Crezului Ortodox la Sfânta Liturghie, Taina Sfântului Botez şi la alte sfinte slujbe şi ierurgii,  de către toţi credincioşii prezenţi; catehizarea mai atentă a naşilor de botez în legătură cu rostirea Simbolului de credinţă ortodox, în cadrul sfintei slujbe; realizarea, la nivelul fiecărei parohii, a unui plan catehetic pentru anul în curs, care să conţină câte o cateheză pentru fiecare articol al Simbolului de credinţă, precum şi alte cateheze, cu teme extrase din schiţa de plan corespunzătoare conferinţelor preoţeşti, la temă; realizarea, la nivelul fiecărei protoierii, a unui material catehetic pentru toţi ppcc. preoţi din protopopiat privitor la explicarea dogmatico-istorică a Crezului Ortodox ; axarea slujbelor şi întrunirilor organizate în cadrul cercurilor misionare din protopopiate, precum şi a programelor misionare parohiale, pe o tematică legată de Anul omagial al Crezului ortodox şi al Autocefaliei româneşti; susţinerea în biserici de predici şi cateheze referitoare la: a. importanţa deosebită a Sinodului I Ecumenic de la Niceea în cristalizarea doctrinei ortodoxe; b. contribuţia Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, precum şi a tuturor sfinţilor care au participat la acest Sinod; c. importanţa Crezului ortodox în viaţa liturgică eclesială şi în viaţa spirituală personală; evenimente liturgice şi misionare, prin rostirea de rugăciuni şi acatiste specifice, procesiuni cu icoane, programe de cântări religioase, invitarea elevilor din şcoli şi licee, întruniri ale participanţilor la programul catehetic „Hristos împărtăşit copiilor”, activităţi culturale sau sociale etc.

Activitatea editorială. În anul 2010, în Editura Arhiepiscopiei Dunării de Jos s-au pregătit şi au apărut următoarele 9 volume: Biserică. Misiune. Slujire, vol. 10, 588 p.; Arhiepiscopia Dunării de Jos. Istorie bisericească, misiune creştină şi viaţă culturală, vol. II. 672 p.; Teologie şi educaţie la Dunărea de Jos, fascicula IX, 448 p.; Credinţă şi cunoaştere. Interferenţe – revista Centrului de Studii Interdisciplinare „Sf. Ioan Damaschin”, 112 p.; Călăuză ortodoxă – 20 de ani, 392 p.; Tinerii – mărturisitori ai Învierii, 152 p.; Tinerii – mărturisitori ai dreptei-credinţe, 120 p.; Tinerii seminarişti între criza lumii contemporane şi modelele veşnice: sfinţii capadocieni, 156 p.; pr. dr. Constantin Davideanu, Erasmus din Rotterdam, erudit teolog şi filosof umanist, 288 p.

S-au redactat şi publicat 21 de broşuri, în colecţia „Liturgica“: Viaţa, minunile şi acatistul Sfântului Ierarh Atanasie al III-lea, Patriarhul Constantinopolului, nr. 57, ediţia a II-a, 112 p.; Viaţa, minunile şi acatistul Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, nr. 42, ediţia a II-a, 72 p.; Viaţa, minunile şi acatistul Sfintei Cuvioase Parascheva, nr. 50, ediţia a II-a, 72 p.; Viaţa, minunile şi acatistul Sfântului Ioan Rusul, nr. 55, 72 p.; Prohodul Domnului, nr. 38, ediţia a II-a, 64 p.; Viaţa, minunile şi acatistul Sfântului Mare Mucenic Mina, nr. 39, ediţia a II-a, 64 p.; Viaţa, minunile şi acatistul Sfântului Ierarh Nicolae, nr. 41, ediţia a III-a, 64 p.; Viaţa, minunile şi acatistul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, nr. 43, 64 p.; Viaţa şi acatistul Maicii Domnului, nr. 47, ediţia a II-a, 64 p.; Viaţa, minunile şi acatistul Sfântului Ierarh Spiridon, nr. 53, 64 p.; Viaţa şi acatistul Sfântului Apostol Andrei, nr. 40, ediţia a III-a, 56 p.; Viaţa, minunile şi acatistul Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, nr. 45, 56 p.; Viaţa şi acatistul Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, nr. 46, ediţia a II-a, 56 p.; Viaţa şi paraclisul Maicii Domnului, nr. 48, ediţia a II-a, 56 p.; Acatistul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil, nr. 49, 56 p.; Viaţa, minunile şi acatistul Sfântului Nectarie Taumaturgul, nr. 51, ediţia a II-a, 56 p.; Acatistul Sfintei Cruci (colecţia „Liturgica“, 58), 56 p.; Acatistul Sfintei Cruci, nr. 44, 52 p.; Viaţa şi acatistul Sfântului Ioan Botezătorul, nr. 52, 48 p.; Viaţa, minunile şi acatistul Sfântului Mare Mucenic Pantelimon, nr. 54, 48 p.; Viaţa şi acatistul Sfântului Cuvios Rafail de la Agapia Veche şi Bursucani, nr. 56, 48 p.

Pastorala de Sfintele Paşti, intitulată Învierea Domnului-bucuria „ospăţului credinţei“ şi cea de la Naşterea Domnului, cu titlul Naşterea Domnului – lumina filantropiei, semnate de chiriarhul locului, calendarele bisericeşti (foaie, cu file şi agendă), felicitări şi iconiţe reprezentând mai mulţi sfinţi cu mare evlavie în popor încheie şirul producţiilor editoriale pentru anul 2010.

DSC_0080Sprijinirea materială a activităţii pastoral-misionare şi întrajutorarea frăţească a unităţilor bisericeşti. În cursul anului 2010 din contul Fondului Central Misionar au fost acordate ajutoare de susţinere materială a activităţilor pastoral misionare şi de într-ajutoare a unităţilor bisericeşti. Din suma colectată de la subunităţi – 157.934 lei, s-a virat către Administraţia Patriarhală procentul de 60% – 94.760 lei şi a fost acordat un ajutor pentru susţinerea lucrărilor de pictură bisericească de la Mănăstirea Măxineni, judeţul Brăila, în valoare de 13.500 lei. Restul de 52.774 lei, la care se adaugă şi soldul din anul precedent, a fost transferat în nou creatul Fondul Pastoral Eparhial de ajutorare a angajaţilor cu venituri reduse.

În vederea diminuării efectelor aplicării Legii nr. 118/2010 privind unele măsuri in vederea restabilirii echilibrului bugetar, s-a dat curs hotărârii nr. 4244/5212 a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române adoptată în cadrul lucrărilor din data de 6 iulie 2010, constituindu-se la nivelul Centrului eparhial Fondul Pastoral Eparhial, din care să se acorde ajutoare angajaţilor cu venituri reduse. În acest sens, în cadrul Permanenţei Consiliului Eparhial din data de 30.08.2010 (proces-verbal nr. 3155/2010) s-au aprobat următoarele măsuri:

– continuarea şi intensificarea aplicării Proiectului de întrajutorare parohială, în conformitate cu prevederile art. 46, alin. 2) din Statutul B.O.R. şi cu cele ale Deciziei chiriarhale nr. 261/2006. În cursul anului 2010, un număr de 34 de parohii au beneficiat de sprijin în cadrul acestui program, valoarea totală a acestora fiind de 35.627 lei.
– reducerea la 1 leu/an a plăţii dotaţiilor pentru susţinerea activităţii instituţiilor ierarhice superioare, în cazul unui număr de 49 parohii cu venituri reduse, valoarea totală a sumei scutite, pentru anul 2010, fiind de 7.203 lei;
– constituirea, la nivelul fiecărei protoierii, a unui Fond de solidaritate pentru sprijinirea personalului mirean de la protoierii şi parohii, pentru a sprijini angajaţii cu activitate deosebită şi cu un venit net lunar sub 600 lei;
– stabilirea unei liste cu 29 de slujitori, preoţi şi diaconi, care să beneficieze – în baza unor criterii clare de evaluare a activităţii pastoral-misionare – de un ajutor lunar din Fondul Pastoral Eparhial, urmând ca după data de 1 ianuarie 2011 să se facă o nouă evaluare. Valoarea totală a acestui sprijin financiar se ridică, până la sfârşitul anului 2010, la suma de 12.343 lei.

Menţionăm faptul că, până în prezent, din Fondul Pastoral Eparhial s-a mai acordat sprijin financiar lunar şi unui număr de 13 angajaţi de la Centrul Eparhial, suma totală fiind de 3.456 lei. La nivelul protoieriilor, personalul neclerical (cântăreţi, îngrijitori şi angajaţi de la protoierii) a beneficiat de ajutor financiar din fondul constituit la nivelul protoieriei (total – 2.720 lei). În cadrul aceluiaşi program un număr de 8 angajaţi mireni de la parohii au primit ajutoare din fondul parohiilor (1.700 lei). Astfel, totalul ajutoarelor acordate la nivelul Arhiepiscopiei până la 31 decembrie 2010 este de 20.219 lei.

IV. Viaţa monahală în cuprinsul eparhiei

Activitatea mănăstirească din cuprinsul Arhiepiscopiei Dunării de Jos s-a desfăşurat în conformitate cu rânduielile specifice vieţii călugăreşti şi cu respectarea prevederilor Regulamentului de funcţionare şi administrare a mănăstirilor din cuprinsul Patriarhiei Române. În cuprinsul Eparhiei există 14 aşezăminte monahale, toate cu viaţă de obşte, dintre care 6 de monahi şi 8 de monahii (7 mănăstiri şi 1 schit), cu un număr de 241 vieţuitori (27 călugări şi 214 călugăriţe).
Obştile monahale îşi desfăşoară lucrarea specifică în bune condiţii, beneficiind de spaţii proprii pentru slujirea liturgică şi pentru derularea unor activităţi economice proprii. Eparhia deţine în mănăstiri 8 biserici, 10 paraclise, 4 clopotniţe şi 7 cimitire.

Evenimentele misionare majore au fost şi în anul 2010 hramurile mănăstireşti, dintre acestea remar.cându-se cele de la mănăstirile Buciumeni, Adam, Lacu Sărat, Vladimireşti, Cudalbi şi Măxineni. Un eveniment misionar care se bucură de un interes crescut este pelerinajul Icoanei făcătoare de minuni de la mănăstirea Adam în judeţul Galaţi, în luna august a fiecărui an.

Din rândul personalului monahal, 8 călugări şi călugăriţe sunt înscrişi la Facultatea de Istorie, Filosofie şi Teologie din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi, Departamentul Teologic, 7 monahi sunt absolvenţi de cursuri de master în Teologie, 24 de monahi şi monahii sunt licenţiaţi în teologie şi 27 de monahi şi monahii sunt absolvenţi ai Seminarului Teologic.

Lucrările de construcţii şi restaurare au continuat la mănăstiri într-un ritm de apreciat, în ciuda a numeroase dificultăţi de ordin financiar, de remarcat fiind şantierele de la mănăstirile Adam, Cudalbi, Lacu Sărat, Măxineni şi Cârlomăneşti.

V. Activitatea canonică, juridică şi disciplinară în cuprinsul eparhiei

Aspecte privind disciplina în domeniul patrimoniului bisericesc (bunuri în proprietăţi, în folosinţă, redobândire de bunuri). Activitatea de evidenţiere, păstrare şi dobândire a patrimoniului bisericesc al Arhiepiscopiei Dunării de Jos, în anul 2010, s-a desfăşurat potrivit prevederilor Statutului Bisericii Ortodoxe Române, a hotărârilor sinodale nr. 3781/2009, 860/2010 şi 4645/2010, a hotărârilor Consiliului Eparhial şi Permanenţei Consiliului Eparhial şi legislaţiei în vigoare, astfel: au fost realizate inventarele bunurilor mobile la toate unităţile din subordine; se continuă procesul de intabulare a imobilelor aflate în proprietatea parohiilor, mănăstirilor şi aşezămintelor eparhiale şi s-au realizat demersurile legale pentru dovedirea dreptului de proprietate asupra anumitor imobile bisericeşti; în privinţa redobândirii dreptului de proprietate asupra unor suprafeţe de pădure, în cursul anului curent a fost retrocedată o suprafaţă de 340 ha. pădure (Mănăstirea Adam 320 ha şi Mănăstirea Buciumeni 20 ha) şi rămâne în atenţie suprafaţa de 300 ha. pădure deţinută în folosinţă de Centrul Eparhial, pe raza judeţului Bacău, care până la această dată nu a fost rezolvată. La aceste demersuri se adaugă achiziţionarea de către Eparhie a un imobil în suprafaţă totală de 2.401 m.p., situat în municipiul Galaţi, pentru care au fost îndeplinite prevederile Hotărârii Sfântului Sinod nr. 3781/2009.

Hram CudalbiAspecte privind disciplina administrativ-financiară. Pe par-cursul anului 2010 activitatea administrativ-financiară s-a desfăşurat potrivit prevederilor art.106, alin 1-3 din „Statutul pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române”, hotărârilor organismelor bisericeşti centrale şi eparhiale şi Legii contabilităţii. În mod deosebit hotărârile nr. 3781/2009, 860 şi 4645/2010 ale Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române au adus o contribuţie deosebită la corectitudine şi transparenţă în acest domeniu de activitate. În cadrul Permanenţei Consiliului Eparhial s-a luat act de hotărârile sinodale sus-menţionate şi s-au stabilit măsurile de urmat în vederea aplicării prevederilor canonice, statutare, regulamentare şi legale în activitatea  financiar – conta-bilă şi administrativ – patrimonială a Centrului eparhial şi a tuturor subunităţilor; au fost actualizate formularele de inspecţie financiară şi generală cu rubrici care să evidenţieze modul aplicării normelor hotărârilor sinodale şi rezultatele obţinute; noile măsuri sinodale au fost incluse în metodologia existentă privind inventarierea patrimoniului fiecărei subunităţi; responsabilii cu gestiunea şi auditul intern de la nivelul Centrului eparhial au studiat şi şi-au însuşit „Normele metodologice proprii privind exercitarea activităţii de audit intern în cadrul Administraţiei Patriarhale şi a Arhiepiscopiei Bucureştilor”; a fost constituită Comisia specială pentru verificarea situaţiilor deosebite de la unele parohii şi mănăstiri, legate de casarea sau scoaterea din inventar a unor bunuri susceptibile a face parte din patrimoniul cultural-naţional. Nu în ultimul rând, prin aplicarea prevederilor statutare, regulamentare şi sinodale în cauză, la nivelul tuturor unităţilor bisericeşti, s-a realizat o sporită responsabilitate, transparenţă şi implicare a organismelor parohiale în administrarea averii bisericeşti.

Disciplina clerului. La nivelul Centrului eparhial şi al celor opt protopopiate, există o permanentă preocupare pentru ca preoţimea să respecte şi să ducă la îndeplinire atribuţiile specifice misiunii lor sub toate aspectele.

În anul 2010 nu au fost trimise cazuri de indisciplină spre judecata Consistoriului eparhial, dar şase preoţi a fost pedepsiţi cu „pierderea oficiului de paroh pe timp limitat” pe o perioadă limitată şi doi preoţi au primit „avertisment şi dojană arhierească”.

S-a înregistrat un număr de 11 sesizări prin care s-au relatat diverse comportări neadecvate a unor preoţi. Cazurile au fost rezolvate, prin cercetări efectuate la faţa locului şi luarea măsurilor ce se impuneau.

VI. Activitatea de pregătire şi perfecţionare a clerului

Comemorarea a 1685 de ani de la întrunirea la Niceea a Sinodului I Ecumenic, în cadrul căruia au fost formulate primele 7 articole ale Simbolului de credinţă, precum şi aniversarea a 125 de ani de autocefalie a Bisericii noastre au impus, de-a lungul anului 2010, acordarea unei atenţii sporite pregătirii duhovniceşti şi teologice a ppcc. preoţi. S-au urmărit, de aceea, studierea Crezului ortodox sub aspect istoric, teologic şi liturgic, precum şi cunoaşterea, de către fiecare cleric, a principalelor etape ale procesului de recunoaştere a Autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române.

În cursul anului 2010, în conformitate cu prevederile statutare şi regulamentare, s-au desfăşurat două sesiuni ale examenului de capacitate preoţească, la care au participat 20 de tineri teologi. Au fost hirotoniţi 14 preoţi, 2 diaconi şi 1 ierodiacon.

În perioada 6-21 septembrie 2010, 10 preoţi din cuprinsul Arhiepiscopiei Dunării de Jos au participat la Facultatea de Teologie „Patriarhul Justinian” din Bucureşti la cursurile pentru obţinerea gradului definitiv sau a gradului II în preoţie. Cursurile au constat în prelegeri pe teme actuale, susţinute de profesorii de teologie ai instituţiei-gazdă, cât şi în dezbateri de aprofundare a acestor teme. La programul ştiinţific s-a adăugat şi componenta liturgică, preoţii cursanţi slujind pe grupe şi participând zilnic la Sfânta Liturghie şi la celelalte slujbe, în paraclisul „Sfânta Ecaterina”. Examenele finale au avut loc în ziua de 22 septembrie 2010. Cursanţii de la Dunărea de Jos au obţinut note cuprinse între 8,84 şi 9,56. În dorinţa de a perfecţiona continuu preoţii tineri, Sfânta Arhiepiscopie a chemat pe cei mai pasionaţi de studiu dintre aceştia pentru a urma cursuri de master în teologie, în cadrul Departamentului Teologic care funcţionează în Universitatea „Dunărea de Jos”. Dintre ei, 15 au absolvit deja, în prima promoţie-iulie 2010, 15 sunt înscrişi în anul II şi 9 în anul I de studiu.

Conferinţele preoţeşti s-au derulat de-a lungul anului 2010 după un program stabilit de Centrul Eparhial, în conformitate cu prevederile statutare şi sinodale.

Conferinţa pastoral – misionară corespunzătoare primului semestru a avut tema „2010 – Anul omagial al Crezului ortodox”. Tema conferinţei a fost pregătită de câte un preot din fiecare cerc misionar al Eparhiei, prin elaborarea unei lucrări cu următoarele subpuncte: a. Istoria Crezului ortodox (Simbolul niceo-constantinopolitan); b. Locul Crezului ortodox în cultul ortodox (text şi cântare bisericească); c. Locul Crezului ortodox în cateheza ortodoxă (inclusiv ora de religie şi programul catehetic „Hristos împărtăşit copiilor”); d. Crezul ortodox în dialog cu alte Biserici creştine (problema adaosului Filioque). Conferinţele s-au desfăşurat, pe protoierii, la următoarele date: 18 mai – protoieria Galaţi; 20 mai – protoieriile Brăila, Tg. Bujor şi Însurăţei; 27 mai – protoieriile Tecuci şi Nicoreşti, Covurlui, Făurei.

DSC_0052Conferinţa pastoral – misionară corespunzătoare celui de-al doilea semestru a avut tema „Autocefalia românească”. Tema conferinţei a fost pregătită de către unul până la trei preoţi din fiecare cerc misionar, prin elaborarea unei lucrări cu următoarele subpuncte: I. Autocefalia – dimensiune eclesiologică specifică Ortodoxiei; II. Consideraţii teologice şi canonice asupra Autocefaliei; III. Forme de exprimare a Autocefaliei româneşti de-a lungul timpului; IV. Recunoaşterea Autocefaliei, confirmare a demnităţii şi prestigiului Bisericii Ortodoxe Române în cadrul Ortodoxiei universale; V. Patriarhia – expresie a Autocefaliei; VI. Sfinţirea Sfântului şi Marelui Mir – mărturie văzută a Autocefaliei bisericeşti; VII. Autocefalia în dialogul panortodox. Conferinţele s-au desfăşurat, pe grupe de protoierii, la următoarele date: 2 noiembrie – protoieriile Brăila, Făurei, şi Însurăţei; 9 noiembrie – protoieriile Galaţi, Tg. Bujor şi Covurlui; 11 noiembrie – protoieriile Tecuci şi Nicoreşti.

Conferinţele administrative lunare s-au desfăşurat la sediile protopopeşti sau la alte parohii meritorii, fiind precedate de slujirea preoţilor din unul dintre cercurile misionare. Temele conferinţelor au abordat subiecte ca „Alegerea organismelor parohiale. Aspecte specifice”; „Sfintele slujbe şi îmbunătăţirea sufletească a credincioşilor. Programul liturgic şi misionar parohial”; „Patrimoniul bisericesc mobil – principii de inventariere şi restaurare”; „Pasto-raţia migranţilor şi a familiilor lor”; „Pastoraţia creştină prin mass-media. Activitatea Trustului de presă «Basilica» al Patriarhiei Române” ş.a. Se remarcă întocmirea cu responsabilitate a referatelor şi implicarea preoţilor participanţi la discuţii şi dezbateri pe temă.

Tot la acest capitol remarcăm realizarea, la iniţiativa şi prin eforturile ÎPS Arhiepiscop Casian, a bibliotecii Centrului de studii teologice „Sf. Grigorie Teologul” (Sala „Episcop Chesarie Păunescu”) din cadrul Centrului eparhial, care a fost inaugurată în cadrul serbărilor andreiene, la data de 30 noiembrie 2010.

VII. Aspecte şi preocupări privind lăcaşurile de cult

Anul 2010 a reprezentat pentru Eparhia Dunării de Jos o continuare a lucrării, îndătinate deja, de îmbogăţire şi susţinere a patrimoniului bisericesc. Numărul şantierelor din Eparhie este de 329, aceasta în ciuda dificultăţilor economice cu care se confruntă întreaga populaţie a ţării.

În cursul acestui an s-au remarcat lucrările de amenajare a Corpului administrativ din incinta Centrului eparhial precum şi cele de restaurare ale vechii bisericii, ctitorie a domnitorului Matei Basarab, lucrare ajunsă la cornişă. De asemenea, menţionăm strădania Eparhiei, din iniţiativa şi cu binecuvântarea chiriarhului locului, de accesare a fondurilor europene, în cadrul Programului Operaţional Regional, Axa prioritară 5.1.

Fondurile accesate vor fi utilizate în vederea restaurării şi valorificării durabile a patrimoniului cultural, pentru trei mari proiecte importante ale Eparhiei noastre, respectiv „Consolidarea, reabilitarea şi modernizarea Palatului episcopal – Muzeul istoriei, culturii şi spiritualităţii creştine de la Dunărea de Jos”, „Restaurarea, consolidarea, punerea în valoare şi introducerea în circuitul turistic a Complexului arhitectural medieval al mănăstirii Măxineni”, precum şi „Înfiinţarea Centrului social medical pentru persoane de vârsta a III a Sf. Mc. Pantelimon-Lacu Sărat”.

Două din cele trei proiecte au depăşit etapa de evaluare tehnică şi financiară, urmând ca la începutul anului viitor să se treacă la pre-contractarea finanţării.

În ceea ce priveşte pictarea şi re-pictarea lăcaşurilor de cult, în număr de 48 de şantiere, acestea sunt supravegheate permanent de către personalul din cadrul Sectorului patrimoniu şi construcţii bisericeşti, toate lucrările având avizul Comisiei de Pictură Bisericească.

Cele 329 de şantiere existente în Eparhie sunt repartizate astfel: 177 şantiere construcţii din nou (67 biserici, 36 clopotniţe, 37 case parohiale, 21 case de prăznuire, 16 alte lucrări de construcţie); 93 şantiere de reparaţii şi consolidări (83 biserici, 2 clopotniţe, 8 case parohiale); 11 şantiere mănăstireşti; 48 şantiere de pictură (33 pictură din nou, 15 restaurare pictură).

MartiePonderea procentuală a surselor de finanţare pentru lucrările executate în cursul anului 2010 la toate şantierele este următoarea: 36.56% – contribuţii de la credincioşi şi sponsorizări; 33.18% – Ministerul Culturii, Secretariatul de Stat pentru Culte; 3.06% – Consilii judeţene; 27.20% – Primării.

VIII. Activitatea didactică în învăţământul teologic, în şcolile de stat şi în parohii

Învăţământul teologic. În Arhiepiscopia Dunării de Jos funcţionează două şcoli teologice: Seminarul Teologic „Sfântul Apostol Andrei” şi Departamentul Teologic al Facultăţii de Istorie, Filosofie şi Teologie, din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi.

Seminarul Teologic a funcţionat cu 34 cadre didactice, clerici (5) şi laici (29), având înmatriculaţi 201 elevi. Între multele activităţi didactice, misionare, culturale se remarcă Simpozionul naţional inter-seminarial Mărturisirea dreptei credinţe, reflectată în viaţa de seminar şi în cea de familie, la care au participat delegaţii de elevi şi profesori de la opt seminarii teologice din ţară. Cu acest prilej s-a lansat volumul Tinerii seminarişti între criza lumii contemporane şi modelele veşnice: sfinţii capadocieni.

La specializările Teologie-Didactică şi Teologie-Asistenţă socială, cât şi la cursurile de masterat în teologie din cadrul Facultăţii de Istorie, Filosofie şi Teologie – Galaţi sunt înscrişi 191 de studenţi şi masteranzi. La Departamentul Teologic activează 12 cadre universitare. În data de 19 aprilie a anului 2010, Departamentul Teologic a organizat Simpozionul Ştiinţific „Personalitatea Episcopului Melchisedec Ştefănescu şi rolul său în dobândirea Autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române”. Referatele susţinute la acest simpozion au fost publicate, în Editura Arhiepiscopiei, în volumul Teologie şi educaţie la Dunărea de Jos, fascicula IX. Unii dintre profesorii Departamentului au fost implicaţi şi în editarea volumului II – Istorie bisericească, misiune creştină şi viaţă culturală la Dunărea de Jos şi în alte activităţi ştiinţifice: simpozioane, dezbateri, lansări de carte, contribuţii la diverse publicaţii.

Se remarcă înfiinţarea şi funcţionarea, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Arhiepiscop Ca-sian şi sub coordonarea pcuv. arhim. Daniil Oltean, vicar administrativ, a Centrului de Studii Interdisciplinare „Sf. Ioan Damaschin”, în cadrul căruia, în perioada iunie-decembrie 2010 s-au dezbătut teme de interferenţă între teologie şi ştiinţă, studiile respective fiind publicate în fascicula I a revistei acestui centru: Credinţă şi cunoaştere. Interferenţe.

Învăţământul religios. În anul calendaristic 2010, activitatea profesorilor de Religie a fost coordonată de Sectorul Învăţământ, prin inspectorii de specialitate pr. Florin Grecu (în cadrul I.S.J. Brăila) şi diac. Daniel Bejan (în cadrul I.S.J. Galaţi). În şcolile de stat din cuprinsul Eparhiei au predat Religia 339 profesori, dintre care: 93 titulari şi 246 suplinitori, 17 cu gradul I, 42 cu gradul II, 104 cu Definitivat, 226 laici şi 103 preoţi.

În cadrul Cercurilor pedagogice, profesorii au reflectat la temele „Anul 2010, anul Crezului ortodox” (semestrul II al anului şcolar 2009-2010) şi „Dobândirea Autocefaliei, moment de referinţă în istoria Bisericii Ortodoxe Române” (semestrul I al anului şcolar 2010-2011).

Profesorii de Religie din Eparhie şi elevii lor au participat la numeroase activităţi şi programe extraşcolare, organizate de Arhiepiscopia Dunării de Jos, în conlucrare cu cele două Inspectorate Şcolare Judeţene, Galaţi, şi Brăila. Un important program duhovnicesc şi misionar este cel dedicat Postului Mare: spovedirea şi împărtăşirea elevilor din toate şcolile şi liceele. Altul a fost prilejuit de prăznuirea Duminicii Ortodoxiei şi a constat în concursuri de icoane, desfăşurate în toate şcolile şi liceele, premierea făcându-se la bisericile parohiale, în prima duminică din Postul Mare. Duminica Floriilor a fost cinstită prin ample pelerinaje cu tinerii, în oraşele Galaţi şi Brăila şi în alte centre misionare din Eparhie. Ziua Eroilor (13 mai) a fost marcată de profesorii şi elevii din şcoli prin ore tematice de Religie şi prin programe speciale – pelerinaje, pomeniri, organizate în toate şcolile şi la toate bisericile din eparhie. Cea mai de seamă activitate cu tinerii din eparhie, pelerinajul de la Mănăstirea Buciumeni (24 iunie) s-a desfăşurat sub genericul 2010-Anul Crezului ortodox. Cei aproape 1000 de tineri participanţi au primit volumele Tinerii, mărturisitori ai dreptei credinţe şi Tinerii, mărturisitori ai Învierii, editate de Arhiepiscopie, special pentru ei.

DSC_0003În perioada 15 noiembrie-6 decembrie, în toate şcolile şi liceele din oraşele Galaţi şi Brăila s-a desfăşurat un concurs zonal de religie, pe tema Sfinţii-prietenii copiilor şi mijlocitori ai darurilor lui Dumnezeu, întru cinstirea Sfinţilor Andrei şi Nicolae. 5000 de elevi au primit diplome şi premii, din partea Arhiepiscopiei, oferite la bisericile parohiale, după Sfânta Liturghie, în zilele de prăznuire a celor doi sfinţi.

Programul catehetic „Hristos împărtăşit copiilor”. În anul 2010, acest program cu efecte deosebit de benefice asupra copiilor s-a desfăşurat în 324 de parohii (perioada ianuarie-iunie 2010) şi în 335 de parohii (perioada septembrie – decembrie 2010), din Arhiepiscopia Dunării de Jos. La proiect au participat peste 5.300 de copii, pe parcursul ambelor semestre. În cursul anului au fost inspectate 77 de parohii, observându-se pe teren modul de desfăşurare a proiectului şi oferindu-se sprijinul şi îndrumările necesare bunei derulări a proiectului în parohii. Grupurile de copii care sunt deja bine organizate în coruri, ateliere de icoane, cercuri de tradiţii şi obiceiuri etc. au fost cooptate în diverse activităţi organizate de Arhiepiscopie: expoziţii, concerte, pelerinaje, procesiuni ş.a. 475 dintre copiii înscrişi la acest program au participat la Concursul Naţional de Retorică Creştină „Crezul meu”.
Programul „Alege Şcoala!”.

Începând cu anul şcolar 2010-2011, în Arhiepiscopia Dunării de Jos se lucrează la demararea importantului program educaţional-misionar „Alege Şcoala!”. Sunt înscrise 190 de parohii, din care 1710 copii vor beneficia de acest proiect. Programul a început în lunile octombrie-noiembrie 2010, prin două sesiuni intensive de informare, susţinute de responsabilii de proiect la nivel central: pr. dr. Gheorghe Holbea şi pr. dr. Sorin Şelaru, consilieri patriarhali. La aceste întruniri au participat toţii preoţii înscrişi în proiect. Până la momentul de faţă, parohiile implicate au reuşit identificarea a câte 9 cazuri de copii în iminenţă de abandon şcolar, cărora li s-au întocmit dosare de înscriere în proiect, conform metodologiei. Dosarele au fost depuse la responsabilii de proiect.

IX. Activitatea social-filantropică în cuprinsul eparhiei

IMG_0452Activitatea social – filantropică din Arhiepiscopia Dunării de Jos a continuat în spiritul proiectelor eparhiale din anii precedenţi şi în funcţie de problemele sociale ale credincioşilor Eparhiei.

Ţinând cont de situaţia deosebit de grea prin care trec credincioşii noştri datorită crizei economice, în consonanţă cu ,,Programul pastoral şi social în vremuri de criză economică” al Patriarhiei Române (Hotărârea Sf. Sinod. nr. 4.727/2010), la toate nivelurile (parohii, protopopiate, mănăstiri şi Centrul eparhial) s-au intensificat activităţile privind ajutorarea semenilor noştri, în special, familiile de vârstnici cu pensii mici, cele cu mulţi copii, precum şi a bolnavilor săraci.

Anul 2010, al Crezului Ortodox şi al Autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române, ne-a arătat că unitatea de credinţă însemnă şi unitatea de lucrare prin toate aspectele vieţii bisericeşti, în care transpunem iubirea lui Dumnezeu pentru oameni în fapta cea bună săvârşită de creştinul adevărat aproapelui aflat în suferinţă sau în diferite neajunsuri.

În Arhiepiscopia Dunării de Jos funcţionează 36 de centre de asistenţă socială, după cum urmează:

– Aşezământul social-filantropic „Sf. Vasile cel Mare, Galaţi, în care 30 de asistate cu vârste cuprinse între 12 şi 21 de ani au beneficiat de educaţie, cazare, hrană, îmbră­căminte, încălţăminte, echipament, materiale sanitare, rechizite şcolare, cheltuieli de transport, asistenţă socială şi medicală, consiliere psihologică. Serviciile sociale acordate copiilor de către Arhiepiscopia Dunării de Jos în parteneriat cu Consiliul Local Galaţi se ridică la suma de 341.091 lei;

– Aşezământul socio-medical „Sf. M. Mc. Pantelimon“, Lacu Sărat, care oferă servicii socio-medicale, de masă şi cazare, precum şi spaţii pentru organizarea de conferinţe, simpozioane, seminarii etc. Până în momentul de faţă, în cadrul clinicii, cu sprijinul cadrelor medicale voluntare, au beneficiat de tratamentele medicale un număr de 150 de vârstnici a căror situaţie materială este precară, valoarea acestor servicii ridicându-se la suma de 79.100 lei.

Cele 3 centre medicale din judeţul Galaţi şi cele 2 din judeţul Brăila au oferit în anul 2010 servicii specifice gratuite unui număr de 6.219 pacienţi, în valoare de 135.696 lei.

În Eparhie funcţionează 2 grădiniţe parohiale, la parohia „Adormirea Maicii Domnului” – Brăila şi la parohia Gohor, Protoieria Nicoreşti. Beneficiari sunt 72 de copii, iar cheltuielile s-au ridicat la suma de 8.460 lei.

În anul 2010, prin cele 22 de cantine parohiale au fost oferite servicii de hrană în valoare totală de 831.054 lei la un număr de 1.113 beneficiari.

Activitatea social – filantropică şi misionară în cadrul centrelor multifuncţionale de servicii sociale, trei destinate copiilor proveniţi din familiile sărace („Speranţa”, „Sf. Spiridon” şi „Sf. Antonie cel Mare” – Galaţi) şi unul pentru bătrâni („Speranţe pentru vârsta a III-a” – Galaţi), s-a desfăşurat în parteneriat cu instituţii locale de asistenţă socială. De serviciile acestor centre beneficiază un număr de 185 de persoane (135 de copii şi 50 de bătrâni), valoarea ajutoarelor acordate fiind de 526.787 lei.

Centrul destinat promovării economiei sociale, proiect derulat în parteneriat cu Episcopia Sloboziei şi Călăraşilor, a organizat în acest an primele sesiuni de formare de formatori, iar în urma examinării, 24 de persoane din Arhiepiscopia Dunării de Jos au dobândit certificate de formatori în economie socială, atestate de Ministerul Muncii.
Pe parcursul anului 2010 au fost desfăşurate 20 programe sociale, din care 15 programe cu caracter permanent şi 5 programe în centrele multifuncţionale de servicii sociale şi de economie socială, valoarea ajutoarelor acordate fiind de 1.529.574 lei.

Asistenţa religioasă în instituţiile bugetare este asigurată de 19 preoţi capelani. În anul care s-a încheiat un număr de 15.179 de persoane au beneficiat de asistenţă duhovnicească, valoarea ajutoarelor ridicându-se la suma de 47.294 lei.
Cu sprijinul celor 11 asistenţi şi 3 lucrători sociali angajaţi în Eparhie s-au efectuat 2.899 de anchete şi vizite la domiciliul persoanelor aflate în dificultate, valoarea ajutoarelor acordate fiind de 92.415 lei.

Şi în anul 2010 s-au făcut remarcate activităţile filantropice organizate de asociaţiile misionare, care activează pe teritoriul Eparhiei, cu binecuvântarea Chiriarhului: filialele locale din Galaţi, Brăila şi Tecuci ale Societăţii Naţionale a Femeilor Ortodoxe din România (s.n.f.o.r.); Asociaţia medicilor creştin-ortodocşi „Sfinţii Doctori fără de arginţi Chir şi Ioan“, Galaţi; filiala Galaţi a Asociaţiei Studenţilor Creştini Ortodocşi Români (A.S.C.O.R.).
La toate aceste activităţi social-filantropice desfăşurate se adaugă ajutoarele oferite la nivel de Centru eparhial (126.690 lei) la diferite persoane (copii, vârstnici, familii sărace, precum şi preoţilor cu probleme de sănătate), al protoieriilor şi parohiilor, care au ajutat după putere, dar cu toată dragostea, pe cei aflaţi în suferinţă.
Valoarea totală a activităţilor social-filantropice desfăşurate de către Arhiepiscopia Dunării de Jos în anul 2010 este de 4.021.118 lei, numărul total al beneficiarilor la nivel de eparhie fiind 49.105 de persoane.

* * *

Pentru toate aceste împliniri, mulţumim lui Dumnezeu şi Îl rugăm să ne apere şi să ne călăuzească şi pe mai departe în lucrarea slujitoare desfăşurată în cuprinsul Arhiepiscopiei Dunării de Jos. Ostenitorilor şi sprijinitorilor vieţii bisericeşti – recunoştinţă şi apreciere pentru eforturile depuse.

Membrii
Permanenţei Consiliului Eparhial