Prăznuirea Sfântului Ierarh Nicolae, patronul spiritual al oraşului Brăila

Sfântul Ierarh Nicolae este cinstit cu mare evlavie de către credincioşii din Arhiepiscopia Dunării de Jos, deoarece Catedrala arhiepiscopală din Galaţi poartă ocrotirea sa, dar, mai ales, este cinstit în oraşul Brăila, al cărui patron spiritual este de 16 ani.

Cinstirea Sfântului Nicolae prin filantropie

Sfânta Liturghie din ziua hramului oraşului Brăila
Sfânta Liturghie din ziua hramului oraşului Brăila

În săptămâna premergătoare cinstirii Sfântului Nicolae, Arhiepiscopia Dunării de Jos a organizat mai multe programe educativ-culturale şi misionar-pastorale pentru creştinii oraşului de la Dunăre.

Dintre acestea, cele mai importante au fost cele social-filantropice care, în conlucrare cu municipalitatea brăileană, au avut menirea de a aduce ajutor material şi bucurie duhovnicească în viaţa celor necăjiţi, aşa precum Sfântul Ierarh Nicolae dăruia celor nevoiaşi din timpul său.

Pelerini la sărbătoarea Sfântului Nicolae
Pelerini la sărbătoarea Sfântului Nicolae

Unul dintre aceste programe a fost cel intitulat sugestiv „Ajută-ţi aproapele!” care are drept obiectiv sprijinirea unui număr de 15-20 de familii din fiecare parohie cu venituri reduse. În cadrul acestui program filantropic, preoţii slujitori, împreună cu membrii consiliilor şi comitetelor parohiale, au efectuat vizite misionare la azilurile de bătrâni, în instituţiile de protecţie a copilului şi în alte centre de asistenţă socială din oraş pentru săvârşirea de slujbe de sănătate şi oferirea de pachete cu alimente. În total, au beneficiat de aceste ajutoare 1.352 copii şi 869 persoane vârstnice, iar valoarea ajutoarelor se ridică la suma de 35.672 lei.

Manifestările social-filantropice au debutat cu vizitarea deţinuţilor din Penitenciarul Brăila în ziua de joi, 2 decembrie a.c.. În cadrul capelei acestei instituţii s-a săvârşit slujba Acatistului Sfântului Nicolae, la care au participat 50 de persoane private de libertate, care nu au fost vizitate niciodată. După rostirea unui cuvânt de învăţătură şi de mângâiere duhovnicească, deţinuţilor le-au fost oferite daruri constând în iconiţe şi cărţi de folos, precum şi pachete cu produse de igienă.

În aceeaşi zi, persoanele vârstnice aflate în Căminul „Sf. Nicolae” au fost vizitate de către credincioşii brăileni, preoţii prezenţi la acest aşezământ rostind rugăciuni de sănătate la căpătâiul celor bolnavi.

Vineri, 3 decembrie a.c., la capela pentru persoanele cu dizabilităţi „Sfinţii 40 de Mucenici” din municipiul Brăila, a avut loc un concurs pe teme religioase, în cinstea patronului spiritual al oraşului, la care au participat membri ai Filialei nevăzătorilor-Brăila, ai Filialei sur-zilor-Brăila, Asociaţiei „Speranţa”, Asociaţiei „Trebuie!”, Centrului şcolar de educaţie incluzivă şi Centrului de îngrijire şi asistenţă-Brăila.

Toţi participanţii la concurs au primit daruri, constând în pachete cu dulciuri, cărţi de rugăciune şi iconiţe. Programul a continuat cu un scurt spectacol, oferit de persoanele cu deficienţe de auz şi vorbire, constând în imne religioase şi recitări de poezii.

În ziua cinstirii Sfântului Nicolae, prin implicarea voluntarilor şi a asistenţilor sociali din parohii, s-a derulat în bisericile şi centrele socio-medicale din municipiul Brăila programul intitulat „În căutarea celor trişti şi singuri”, care vine în ajutorul copiilor cu părinţi aflaţi la muncă în străinătate, precum şi a persoanelor bolnave, imobilizate la pat şi fără aparţinători.

Darurile Sfântului Nicolae pentru cei credincioşi

Daruri de Sfântul Nicolae oferite de Arhiepiscopia Dunării de Jos copiilor de la Grădiniţa ,,Familia” din Brăila
Daruri de Sfântul Nicolae oferite de Arhiepiscopia Dunării de Jos copiilor de la Grădiniţa ,,Familia” din Brăila

În ziua prăznuirii sfântului, credincioşii brăileni au fost chemaţi la biserica monument istoric „Sfântul Nicolae” (fosta catedrală a oraşului), unde, încă din preziua serbării sale, moaştele sfântului ocrotitor, împreună cu o părticică din lemnul Sfintei Cruci au fost aduse de la Catedrala din Galaţi şi depuse spre închinarea credincioşilor din oraşul de la Dunăre.

Comuniune euharistică a desăvâr-şit sărbătoarea Sfântului Nicolae, slujba Sfintei şi Dumnezeieştii Liturghii fiind săvârşită de către chiriarhul Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, înconjurat de un numeros sobor de preoţi şi diaconi şi în prezenţa oficialităţilor locale şi a unei mari mulţimi de credincioşi. Aşa cum era firesc, cea mai mare parte au constituit-o copiii şi tinerii care, într-un glas, au adus mulţumire Sfântului Ierarh Nicolae, oferind răspunsurile la sfânta slujbă.

Ierarhul Dunării de Jos i-a binecuvântat pe aceştia şi le-a oferit daruri la sfârşitul sfintei slujbe. Adresându-se apoi creştinilor prezenţi, Înaltpreasfinţia Sa a arătat care sunt darurile cinstirii Sfântului Nicolae în viaţa noastră: „Trei sunt darurile mari pe care ni le împărtăşeşte Dumnzeu, la Sărbătoarea Sfântului Ierarh Nicolae, nouă, celor ce îl cinstim cu atâta credinţă:

În primul rând, primim darul sfinţeniei prin prezenţa unei părticele din mâna dreaptă a Sfântului Nicolae. Timp de trei zile, nenumăraţi credincioşi şi credincioase din acest frumos oraş Brăila au luat binecuvântare de la Sfântul ocrotitor şi s-au împărtăşit de sfinţenie. Deodată cu aceasta s-a prezentat, spre venerare, şi o părticică din lemnul Sfintei Cruci care se află la Eparhie.

Al doilea mare dar pentru noi este însuşi Sfântul Nicolae, ca educator creştin şi promotor al filantropiei. Acest lucru s-a arătat prin concursul pe teme de religie organizat în şcolile din oraş, iar astăzi, la toate bisericile din oraş, peste 2.000 de copii au primit diploma „Sf. Nicolae”, mai ales cei care au participat la programele educative „Hristos împărtăşit copiilor” şi „Alege şcoala!”.

În al treilea rând, dar nu în cel din urmă, primim astăzi darul filantropiei, căci toţi pelerinii de astăzi vor participa la agapă.

În Acatistul Sfântului Nicolae se spune: «Din firimiturile Ortodoxiei hrăneşte-ne, Sfinte Nicolae!…». Astfel, din «firimiturile» dragostei slujitorilor şi credincioşilor din oraşul acesta, Sfântul Nicolae ne arată astăzi şi Crezul Bisericii şi creşterea creştină, dar şi continuarea Liturghiei prin filantropie, iar Sfântul Ierarh Nicolae cel Milostiv este prezent şi ne întăreşte pe noi în toate lucrările acestea şi sfinţeşte viaţa noastră, a tuturor!”

La final, în prezenţa credincioşilor, au fost premiaţi laureaţii tradiţionalu-lui concurs de religie „Sfinţii – dascălii dreptei credinţe şi mijlocitorii darurilor lui Dumnezeu” desfăşurat în Brăila, la sărbătorile Sfântului Ierarh Nicolae, iar pelerinii veniţi la sărbătoare au fost invitaţi la tradiţionala agapă creştină.

În aceeaşi zi, Sărbătoarea Sfântului Ierarh Nicolae a cuprins şi Grădiniţa „Familia” din Brăila, unde cei 50 de copiii au primit daruri din partea Arhiepiscopiei: dulciuri, cărţi de rugăciune şi iconiţe.

A. P.