Spectacol religios pentru persoanele cu deficienţe

Cu binecuvântarea Înalt-preasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian al Dunării de Jos, vineri, 26 noiembrie a.c., în cadrul manifestărilor spirituale susţinute de Arhiepiscopia Dunării de Jos în cinstea Sf. Ap. Andrei, ocrotitorul spiritual al Municipiului Galaţi, a avut loc spectacolul intitulat „Şi ei sunt asemenea nouă”, în scopul promovării persoanelor cu dizabilităţi.

Concert al corului Seminarului Teologic din Galaţi
Concert al corului Seminarului Teologic din Galaţi

În deschiderea spectacolului a fost susţinut un grupaj de cântări bisericeşti de către corul Seminarului Teologic Liceal „Sf. Ap. Andrei” din Galaţi, dirijat de pc diac. prof. Florin Bobei. Au urmat apoi trei eleve din cadrul Aşezământului Filantropic „Sf. Vasile cel Mare” din Galaţi, cu un moment poetic continuat de către eleva hipoacuzică Andreia Negoiţă, care s-a străduit, printr-o poezie, să-şi învingă dificultatea de a grăi.

Elevii Şcolii de Arte şi Meserii „P.P. Neveanu” din Galaţi au interpretat cântece şi o scenetă prin limbajul mimico-gestual, iar membrii Filialei Surzilor din Galaţi au interpretat două piese de pantomimă, prin care au dorit să-şi exprime drama socială a persoanei cu handicap, iar membrii Filialelor Surzilor şi Nevăzătorilor din Brăila au interpretat un grupaj de imne bisericeşti într-un fel sensibil care exprimă modul în care doi semeni aflaţi în suferinţă se sprijină reciproc: dirijaţi de preotul capelan al persoanelor cu deficienţe din municipiul Brăila, pc pr. Adrian Vanghele, deficienţii de vedere au interpretat vocal, iar deficienţii de auz au interpretat prin semne.

În încheierea, a urmat interpretarea a două cântece religioase de către dl Cristian Capus, membru al Asociaţiei Persoanelor cu Handicap Locomotor „Sporting Club”- Galaţi, care a sensibilizat publicul printr-o voce deosebită şi cu un mesaj profund.

Prezent la această emoţionantă întâlnire, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian al Dunării de Jos a adresat un cuvânt prin care a arătat „cât de frumoasă este slujirea acestor persoane care poartă o grea cruce a suferinţei, fiindu-ne de multe ori o lecţie de răbdare, smerenie şi iubire pentru Dumnezeu!”. Apoi, tuturor protagoniştilor acestui spectacol li s-au oferit pachete cu dulciuri şi alte obiecte de colportaj bisericesc, cu valoare de 530 lei.

Costel Căuş