„O altfel de săptămână“, la Parohia „Precista“

În perioada 15‑ 19 aprilie a.c. elevii Şcolii Gimnaziale Nr. 28 „Mihai Eminescu“ din Galaţi, însoţiţi de cadrele didactice şi câtiva părinţi au vizitat, emblematicul monument  istoric biserica „Precista“.

Activitatea   a fost organizată în cadrul programului „Scoala altfel“, desfăşurată de la începutul acestei săptămâni, în multe şcoli, din judeţul Galaţi şi din întreaga ţară.

Programul activităţilor a  debutat cu vizitarea acestui deosebit edificiu, ghid fiindu‑le profesorul de Religie, preot Valentin Diaconu, care le‑a prezentat istoricul acestei biserici, prezentându‑le totodată atât obiectele sacre cu o vechime considerabilă, cât şi încăperile din partea superioară a bisericii care au servit în decursul istoriei drept camere de strajă pentru observarea inamicului, adică locul unde se dădea de veste despre iminenta apropiere a duşmanului.

Astfel clasele primare au fost programate pentru zilele de luni, marţi şi miercuri, iar cele gimnaziale pentru următoarele două zile, astfel încât  toţi elevii, care au vizitat aceast sfânt locaş, să poată participa şi la un concurs de încondeiat ouă, pentru Sfintele Paşti, care este deja la a doua ediţie. Elevii s‑au bucurat mult de implicarea lor în această activitate ce presupune multă răbdare, dar şi o continunuare a tradiţiei creştine. Cele mai frumoase lucrări au fost premiate, în cadrul festiv, în Duminica Floriilor, iar ceilalţi participanţi au primit premii de participare.

Vremea frumoasă de afară, din această săptămână, care a venit ca o dulceaţă, după multe zile reci şi ploaioase, a făcut ca toate aceste activităţi culturale şi artistice să se încheie cu multe jocuri specifice vârstei lor, desfăşurate  pe gazonul din curtea interioară a bisericii.

La plecare, toţi vizitatorii au primit din partea gazdelor dulciuri şi iconiţe.

Aceste zile s‑au încheiat cu multă voie bună, copiii bucurându‑se de lucrurile noi pe care le‑au aflat despre biserica din vecinătatea şcolii lor, dar şi de implicarea lor în celelalte activităţi, promiţând că vor veni să participe şi la altele, desfăşurate de parohie, în cadrul programului catehetic „Hristos împărtăşit copiilor“.

Pr. Valentin Diaconu