„Învierea Domnului – o sărbătoare în care ne putem bucura că Dumnezeu ne iubeşte“

O  nouă şansă a vieţii, o cale spre Lumina eternă, Care luminează mereu; raiul lui Dumnezeu şi iluminarea sufletului meu; practic, temelia Bisericii pe care o cunoaştem astăzi … Iată cum redau elevii Liceului Tehnologic „Anghel Saligny“, ai Colegiului Economic „Virgil Madgearu“ şi ai Liceului de Arte „Dimitrie Cuclin“ din Galaţi, în cuvinte inspirate, taina lăuntrică a frumuseţii Învierii Domnului:

 ◆ „Învierea Domnului reprezintă o nouă şansă a vieţii. Perioada în care te cureţi de păcate şi sufletul e din nou curat. Momentul în care Domnul nostru Iisus Hristos prinde viaţă şi este liber pe pământ, fiind prezent în casa şi în viaţa oamenilor, făcând să simtă iubire, ajutându‑i să‑şi limpezească gândurile, aducând lumină şi fericire. În perioada Învierii oamenii sunt mai buni şi se gândesc la cei dragi cinstindu‑L pe Iisus“ (Andreea Dănăilă, cls. a XI‑a Estetică, Liceul Tehnologic „Anghel Saligny“, Galaţi).

◆ „Învierea Domnului reprezintă o cale spre Lumina eternă, Care luminează mereu orbitor […], spre o linişte duhovnicească pentru sufletul tău. […] cu ajutorul minunatelor sărbători Pascale o frumuseţe rară te aşteaptă; ne curăţim de păcate, ne îndreptăm spre Calea cea adevărată […] raiul lui Dumnezeu şi luminarea sufletului meu“ (Sergiu Luchian, cls. a XII‑a A, Liceul Tehnologic „Anghel Saligny“, Galaţi).

◆ „[…] în viaţa noastră, a creştinilor, Învierea Domnului este, practic, temelia Bisericii pe care o cunoaştem astăzi“ (Adelina‑Iuliana Șerban, cls. a XI‑a G, Colegiul Economic „Virgil Madgearu“, Galaţi).

◆ „Pentru mine, Învierea Domnului este un prilej de bucurie dar, în acelaşi timp, un moment trist. Slujba din noaptea Învierii, cântările de la strană, […] acestea îmi transmit o siguranţă, o stare de spirit minunată, o linişte pe care, de multe ori, nu o am, ori, cel puţin, nu în afara bisericii. Este un sentiment pe care nu‑l pot descrie […], unic, dar un sentiment ce trebuie trăit din toată inima […]“ (Maricela Onose, cls. a XII‑a A, Liceul Tehnologic „Anghel Saligny“, Galaţi).

◆ „Eu şi familia mea sărbătorim Învierea Domnului mul­ţumind lui Dumnezeu că ne‑a ajutat mereu“ (Geanina‑Gabriela Chiriţă, cls. a XII‑a I, Colegiul Economic „Virgil Madgearu“, Galaţi).

◆ „Paştile reprezintă cea mai veche sărbătoare a creştinătăţii, practic a adus omenirii siguranţa mântuirii şi a vieţii veşnice prin Jertfa lui Iisus Hristos“ (Ionuţ‑Costel Ristici, cls. a XII‑a I, Colegiul Economic „Virgil Madgearu“, Galaţi).

◆ ,,Învierea este sărbătoarea pe care o ador, o iubesc, şi o aştept cu nerăbdare. […] Este dificil să explic, deşi îmi doresc, sentimentul pe care îl trăiesc în noaptea Învierii. E ceva ce aduce bucurie, împlinire, fericire, linişte şi împăcare. […] Este, de fapt, o însumare a multor sentimente puse împreună. […] Este sentimentul meu unic care se întâmplă doar o dată pe an […], e acel moment când toată acea mare de făclii e una, tot întunericul dispare, şi suntem doar oameni ce nu se ştiu, dar se aseamănă. Toată taina apare totuşi când strigăm: «Hristos a înviat!», «Adevărat a înviat!». Ador momentul acela tainic, la propriu. […] vocile noastre se unesc şi devin una. E fabulos, acel sentiment e uimitor. Puterea care iradiază în acel moment este, iar, fantastică. Pentru aceasta iubesc Paştile, pentru aceste clipe uimitoare! Iubesc această seară pentru că mă simt ca şi cum n‑ar mai exista nici o diferenţă între noi, ca şi cum suntem un întreg“ (Andreea‑Lidia Bucur, cls. a XII‑a A, Colegiul Economic „Virgil Madgearu“, Galaţi).

◆ „La miezul nopţii, întunecoase, mergem la biserică să primim Lumina, care a ţâşnit din adâncul pământului în care a fost aşezat cu Trupul «adormit ca un muritor», Dătătorul de viaţă şi Domnul“ (Casiana Munteanu, cls. a XI‑a SAM, Liceul Tehnologic „Anghel Saligny“, Galaţi).

◆ „Învierea Domnului reprezintă mărturia supremă pentru învierea oamenilor, cei care cred în Hristos nu vor rămâne morţi ci vor învia pentru viaţa eternă“ (Ionela Stan, cls. a XI‑a SAM, Liceul Tehnologic „Anghel Saligny“, Galaţi).

◆ „Din perspectiva lui Iisus Hristos, Paştele este o poveste de iubire. Este o poveste despre marea Lui dragoste, jertfa pentru mine, pentru noi. Sentimentul acesta de iubire se răsfrânge asupra întunericului nostru, asupra disperării şi a goliciunii noastre, şi‑şi doreşte să ne ajute să depăşim aceste lucruri din viaţa noastră. Pentru că, vedeţi voi, dragostea lui Iisus este singurul lucru care ne face mai puternici, şi ne înţelege că nu suntem perfecţi. Aceştia suntem noi, […] predispuşi să facem greşeli, să luăm decizii greşite, să ne rătăcim. Multe din problemele noastre sunt cauzate de propriile noastre slăbiciuni şi păcate, de modul în care trăim şi gândim; modul în care vorbim şi ne tratăm unul pe altul. Scriptura spune că plata pentru păcat este moartea. Și, ne putem referi şi la aceasta, nu‑i aşa? Pentru că, am simţit cu toţii moartea viselor, moartea speranţelor, moartea fericirii. Dar Iisus, prin jertfa pentru noi pe Cruce, schimbă toate acestea. Dragostea Lui ne asigură că nu contează ce am făcut sau cât de rău ne‑a speriat viaţa, El spune fiecăruia dintre noi: «Voi merge pe Cruce pentru greşelile tale, pentru păcatele tale şi voi răscumpăra acel preţ pentru tine»“ (Ramona‑Alexandra Grumezescu, cls. a XII‑a A, Liceul Tehnologic „Anghel Saligny“, Galaţi).

◆ „De Înviere simt împlinire şi împăcare sufletească şi mă simt aproape de Dumnezeu“ (Știrbu Bogdan Alexandru, cls. a X‑a A, Liceul de Arte „Dimitrie Cuclin“, Galaţi).

◆ „Învierea Domnului reprezintă o formă de naştere şi de cunoaştere de sine. De Înviere simt puritate şi un puternic sentiment de împlinire spirituală“ (Ursu Iulian Laurenţiu, cls. a X‑a A, Liceul de Arte „Dimitrie Cuclin“, Galaţi).

◆ „Pentru mine, Învierea Domnului reprezintă renaşterea omenirii încât lumea poate să fie mai bună şi mai aproape de Dumnezeu prin tradiţie şi rugăciune. De Înviere, am sufletul mai uşor, simt că Cineva este cu mine, iar prin participarea la slujbele sfinte sunt mai aproape de Dumnezeu“ (Drăguşan Andrei, cls. a X‑a A, Liceul de Arte „Dimitrie Cuclin“, Galaţi).

◆ „Pentru mine, Învierea Domnului reprezintă purificare, linişte şi mântuire. Reprezintă reunirea oamenilor într‑un loc sfânt şi osteneala lor pentru a fi cu inimile şi cu minţile la Domnul nostru Iisus Hristos. Reprezintă iubirea faţă de credinţă, dar şi faţă de familie. De Înviere mă simt liniştită, mă simt binecuvântată. Simt cum Lumina Sfântă îmi dă energie pozitivă, simt cum acea flacără îmi intră în suflet sub formă de fericire. Mă simt mulţumită de absolut orice şi simt că am absolut tot ce îmi trebuie“ (Budacă Diana, cls. a X‑a A, Liceul de Arte „Dimitrie Cuclin“, Galaţi).

◆ „Învierea Domnului, pentru mine, înseamnă un nou început“ (Drăgan Florin, cls. a X‑a A, Liceul de Arte „Dimitrie Cuclin“, Galaţi).

◆ „Pentru mine, Învierea Domnului e o sărbătoare ce reprezintă în primul rând înţelegere şi iertare. Este armonie şi o atmosferă sfântă. Învierea Domnului o sărbătoresc cu familia, dar şi cu prietenii apropiaţi. Consider că acele zile semnifică binecuvântare, bunăvoinţă şi ne ajută să devenim mai buni. De Înviere, simt o purificare sufletească, o uşurare, un sentiment plăcut ca o mângâiere pe suflet. Faptul că, în miezul nopţii, se adună mii de oameni pentru a sărbători Învierea, îmi dă un sentiment de comuniune şi cred că e o cale de a face lumea mai bună. Când văd acele lumini minuscule ce se ţişnesc din întuneric, mă cuprinde un fior puternic“ (Călin Carmen, cls. a X‑a A, Liceul de Arte „Dimitrie Cuclin“, Galaţi).

◆ „Sfintele Paşti înseamnă linişte şi împăcare“ (Călin Liviu, cls. a X‑a A, Liceul de Arte „Dimitrie Cuclin“, Galaţi).

◆ „Pentru mine, Învierea Domnului reprezintă un nou început pentru sufletele noastre, un moment de linişte totală. Învierea îmi aduce bucurie sufletului […], iar toate acestea mă fac să mă simt în siguranţă“ (Dunavăţu Alexandru‑Cezar, cls. a X‑a A, Liceul de Arte „Dimitrie Cuclin“, Galaţi).

◆ „Învierea Domnului reprezintă, pentru mine, un moment de purificare şi de vindecare. Prin darul Luminii, ne îmbogăţim sufletul dar şi casa, cu căldură şi gânduri bune ce ne vor ajuta pe viitor şi ne vor călăuzi către lucruri binevoitoare. De asemenea, prin alăturarea noastră cu cei din familie, reuşim să restabilim legături strânse cu membrii acesteia. Reuşim să ne spunem păsurile şi să ne încărcăm cu voie bună, linişte şi iubire din partea celor dragi. De Înviere, simt o schimbare în bine […]. Prin simplul fapt că înainte de Înviere mă împărtăşesc, lucru care mă face să prind putere, deoarece mă eliberez de problemele întâmpinate de la ultima spovedanie. Totodată, de Înviere mă simt curată şi binevoitoare şi nerăbdătoare să primesc atât în suflet cât şi în casa în care locuiesc, Lumina de la Domnul Iisus Hristos“ (Manea Olivia‑Elena, cls. a X‑a A, Liceul de Arte „Dimitrie Cuclin“, Galaţi).

◆ „Învierea, pentru mine, reprezintă singurul moment în care chiar cred că sunt aproape de Dumnezeu. De asemenea, este şi singurul moment pe care îl simt intens în legătură cu Dumnezeu. În noaptea de Înviere atât în familie, cât şi în biserică, simt cu adevărat apropierea sufletească faţă de Dumnezeu, dar şi de cei din jur“ (Șuşnea Ana‑Maria, cls. a XII‑a B, Liceul de Arte „Dimitrie Cuclin“, Galaţi).

◆ „Pentru mine, Învierea Domnului reprezintă în primul rând o sărbătoare religioasă în care creştinii ortodocşi se duc la biserică pentru iertarea păcatelor şi pentru sfinţirea bucatelor. În această sfântă zi şi frumoasă simt şi trăiesc sentimente de bucurie“ (Bujoreanu Eduard, cls. a X‑a B, Liceul de Arte „Dimitrie Cuclin“, Galaţi).

◆ „Învierea Domnului reprezintă un eveniment în care ne apropiem de El. De Înviere mă simt fericită, trăind momente plăcute cu familia“ (Avram Cristina, cls. a X‑a B, Liceul de Arte „Dimitrie Cuclin“, Galaţi).

◆ „Pentru mine, Învierea Dom­nului reprezintă bunăstarea sufletească când mă simt mai bucuros şi mai dăruitor decât pe parcursul întregului an“ (elev cls. a X‑a B, Liceul de Arte „Dimitrie Cuclin“, Galaţi).

◆ „Pentru mine, Învierea Domnului este ceva unic ce se serbează o dată pe an. O sărbătoare în care ne putem bucura că Dumnezeu ne iubeşte. Și, simt o durere dar şi o bucurie. Durere simt pentru că Domnul Iisus a suferit atât de mult pentru noi, iar bucurie pentru că a suferit din dragoste pentru noi şi ne iubeşte“ (elev cls. a X‑a B, Liceul de Arte „Dimitrie Cuclin“, Galaţi).

◆ „Pentru mine, Învierea Dom­nului reprezintă spiritualitate ce se întemeiază pe speranţă. În cele trei zile Pascale simt autenticitate, entuziasm şi recunoştinţă“ (Apostolache Delia, cls. a X‑a B, Liceul de Arte „Dimitrie Cuclin“, Galaţi).

 „Învierea este ocazia de a ne apropia şi mai mult de Iisus Hristos, răbdarea de a lua lumină punându‑te la încercare. Cei care nu aşteaptă această sfântă lumină nu au răbdare. Îţi dai seama că vine Învierea şi Paştele când albinele ies la căldură şi florile înfloresc şi ne îmbie cu mirosul lor. Trăirile din noaptea de Înviere sunt nemaipomenite. Eşti înconjurat de atâţia credincioşi şi credincioase. Acest sentiment nu poate fi descris în cuvinte“ (Nicoleta Constantin, cls. a X‑a B, Liceul de Arte „Dimitrie Cuclin“, Galaţi).

◆ „Învierea Domnului reprezintă puterea pe care a avut‑o Domnul Iisus, aceea de a învia din morţi, iar noi Îi mulţumim pentru ceea ce a făcut. A murit pentru a deschide porţile Raiului, iar noi, pentru aceasta, Îi mulţumim. În noaptea Învierii simt o linişte sufletească, smerenie şi recunoştinţă pentru faptele săvârşite de Mântuitorul Iisus Hristos faţă de păcătoşi“ (Armeanu Elena, cls. a X‑a B, Liceul de Arte „Dimitrie Cuclin“, Galaţi).

◆ „Pentru mine, Învierea Dom­nului reprezintă un motiv de fericire infinit, deoarece,  Persoana divino‑umană a Mântuitorului Iisus Hristos a înviat, veghindu‑ne pe toţi veşnic. Prin aceasta El Și‑a împlinit misiunea Sa. El a venit ca o mare bucurie pentru toţi. Consider că Învierea este o festivitate creştină şi trebuie tratată ca atare de către noi toţi“ (elev cls. a X‑a B, Liceul de Arte „Dimitrie Cuclin“, Galaţi).

◆ „Sărbătoarea Învierii Domnului Iisus Hristos reprezintă centrul întregii unităţi spirituale a Creştinismului, dovadă că moartea fizică nu este sfârşitul întregii existenţe, ci doar o etapă firească în continuitatea trăirii sufletului. Învierea Domnului este evenimentul ce stă la baza mântuirii noastre. De Învierea Domnului sunt copleşit de multe sentimente: simt în primul rând fericire, la împlinirea tuturor sacrificiilor săvârşite de Domnul nostru Iisus Hristos pentru binele oamenilor şi modul Său de a îndrepta problemele noastre. Eu sunt recunoscător pentru grijă. Întâlnirea cu întreaga familie – celebrând un eveniment atât de important  – îmi provoacă dor de evenimente ca acesta, sprijinul familiei fiind într‑adevăr de neînlocuit“ (Doru Nicolae Cristofor, cls. a XII‑a B, Liceul de Arte „Dimitrie Cuclin“, Galaţi).

◆ „Pentru mine, Învierea Domnului a reprezentat întotdeauna un moment de pace sufletească şi un moment ideal pentru a‑mi aminti şi pune în valoare idealurile creştine. Pe parcursul unui an, multe evenimente pot întrista omul de rând şi îl pot îndepărta de la tot ce este bun; răutatea lumii mâhneşte omul, şi îl duce pe o cale întunecată. În timpul sărbătorilor Pascale ne putem regăsi pe noi înşine şi Îl redescoperim pe Dumnezeu. Personal, în timpul nopţii de Înviere, simt că Domnul este cu noi, şi, deşi pe parcursul anului îmi apar anumite dubii, reuşesc să scap de ele în timpul sărbătorilor Pascale amintindu‑mi de miracolul focului sfânt şi de sacrificiul Domnului Iisus“ (elev cls. a XII‑a B, Liceul de Arte „Dimitrie Cuclin“, Galaţi).

Au consemnat: prof. Monica Trifan

prof. Ciprian Nazare

prof. Marieta Radu