Sfinţirea apelor la Brăila

Sfințirea apelor la Brăila

Printre sărbătorile mari ale Ortodoxiei, cu o pu­ternică rezonanţă du­hov­niceasă în sufletele românilor de pretutindeni, se numără şi „Praznicul Botezul Domnului“, al ,,dumnezeieştii arătări“ a Mântuitorului în apele Iordanului, prilej cu care, atât în ajunul sărbătorii, cât şi în ziua de Bobotează, în toate bisericile Arhiepiscopiei Dunării de Jos s‑a săvârşit Sfânta Liturghie şi slujba Aghesmei celei Mari.

Potrivit tradiţiei, credincioşii brăileni s‑au bucurat de prezenţa, în mijlocul lor, a Arhiepiscopului Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian.  Preoţi şi credincioşi, deopotrivă, au fost în comuniune euharistică la Catedrala ,,Naşterea Domnului“ din municipiul Brăila, la Sfânta Liturghie fiind prezenţi reprezentanţi ai autorităţilor locale, precum şi numeroşi credincioşi.

Începând cu ora 10:30, Înalt­preasfinţitul Părinte Arhiepiscop dr. Casian al Dunării de Jos,  însoţit de fanfara militară, clerici şi credincioşi, au pornit în dangăt de clopote de la biserica reprezentativă a Brăilei, pe Calea Călăraşilor, către faleza Dunării, unde, pe scena special amenajată a săvârşit slujba Aghesmei celei Mari, urmată de tradiţionala „aruncare a crucii“, în apele Dunării. De‑a lungul procesiunii, mulţimi de credincioşi aşteptau cu bucurie sfântă, la răspântiile drumurilor, binecuvântarea Arhi­păstorului.

Prin grija Protoieriei Brăila, pe faleza Dunării, într‑o zonă special amenajată au fost umplute cu apă cinci butoaie de lemn, împodobite cu brad şi tricolor, în vederea săvărşirii slujbei de sfinţire a apelor. În prezenţa rugătoare a sutelor de credincioşi, a fost săvârşită slujba Aghesmei celei Mari.

În cuvântul adresat credin­cioşilor prezenţi, Înalt­preasfin­ţi­tul Părinte Arhiepiscop dr. Casian a evidenţiat însemnătatea sărbătorii Botezul Domnului, moment prin care, odată cu sfinţirea cea mare a apei se sfinţesc şi sufletele şi trupurile noastre.

„Prin Harul întru tot Sfântului şi de viaţă Făcătorului Duh, firea apei s‑a sfinţit şi a devenit Agheasma Mare pe care o luăm spre sănătatea sufletelor şi a trupurilor, spre tot folosul nostru, spre înnoirea firii, întărirea în credinţă, în nădejde şi în dragoste, căci, mai presus de toate, noi astăzi trăim la timpul prezent Botezul Domnului, dar şi botezul nostru. Pentru noi toţi, este o zi de mare sărbătoare şi de purificare, o zi în care primim binecuvântare şi Harul lui Dumnezeu, pentru ca toate sufletele, minţile şi inimile noastre să se rezidească în frumuseţe, iar firea noastră să se rezidească, mai ales, în demnitate, în iubire, în credinţă şi în fidelitate faţă de Dumnezeu, de neam, de ţară şi de aproapele nostru“, a spus Înaltpreasfinţia Sa.

Binecuvântarea credincioșilor prezenți

După slujba Aghesmei Mari, a urmat afundarea crucii în apele bătrânului fluviu, Iordanul neamului românesc, Chiriarhul nostru, lansând în apă crucea de lemn, pe care au încercat să o recupereze şase tineri curajoşi, toţi, cu convingerea şi credinţa că Dumnezeu le va vedea osteneala. Ioan Pârlog, este cel care a prins Sfânta Cruce din apele reci ca gheaţa ale Dunării,  un tânăr în vârstă de 26 de ani, familiarizat cu viaţa şi activitatea Bisericii.

Totodată, Chiriarhul Dunării de Jos i‑a felicitat pe toţi cei care s‑au aruncat în apele Dunării pentru a prinde crucea, binecuvântându‑i şi oferindu‑le daruri în bani.

Mulţumim lui Dumnezeu şi Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop dr. Casian pentru bucuria trăirii unor momente duhovniceşti înălţătoare şi pentru darul de Agheasmă Mare, folositoare trupurilor şi sufletelor noastre.

  A consemnat, Alin Marian Constantin