Berteştii, sub semnul înnoirii

P1000970_renamed_23524
Rugăciune de mulţumire către Dumnezeu pentru darurile din viaţa enoriaşilor din Berteşti

Aflată, prin poziţia sa geografică, la limita  judeţului Brăila, dar marginalizată şi socio-profesional din cauza tranziţiei şi a crizei economice de după 1990, comuna Berteştii de Jos a cunoscut o stare de părăsire descurajantă, ce s-a instalat pe negândite în sufletele oamenilor, care nu mai găseau resurse şi nici motivaţii pentru a ieşi din impas. Dar ştim că Dumnezeu caută la cele smerite şi le cercetează cu harul Său care împlineşte toate cele de lipsă.

La Berteştii de Jos Dumnezeu a rânduit oameni în inima cărora a pus iubirea de frumos şi de sfinţenie, atât în conducerea administrativă a comunei, cât şi în slujirea bisericii.

În doar trei ani de pastoraţie, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Arhiepiscop Casian al Dunării de Jos, cu inima şi mintea înarmate cu dragoste şi bunăvoinţă ale inimosului domn Capbun Costel Florinel, primarul comunei Berteştii de Jos, la biserica din localitate s-au desfăşurat importante lucrări de restaurare şi construire a unei case parohiale adecvate nevoilor pastoral-misionare şi filantropice ale parohiei. Încununarea ostenelilor şi jertfelniciei s-a făcut în seara zilei de 11 septembrie, printr-o slujbă de mulţumire şi sfinţire a casei parohiale de către pc. pr. protoiereu Constantin Dumitru, cu un sobor de opt preoţi din protoieria Însurăţei, iar răspunsurile la strană au fost date de corul de copii de la parohia Viziru de Jos, prilej cu care copiii din parohia noastră, dar şi părinţii şi bunicii au pus la inimă acest exemplu frumos spre a-l urma şi noi în cadrul programului catehetic „Hristos împărtăşit copiilor”.

Mulţumim pe această cale Domnului şi Dumnezeului nostru Iisus Hristos, Arhiereul cel veşnic, care îşi săvârşeşte lucrarea Sa prin slujirea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian, spre desăvârşirea misiunii Bisericii în

Arhiepiscopia Dunării de Jos.
Pr. paroh Aurel Coman,
Parohia Berteştii de Jos

Manifestări cultural-religioase la ,,Ziua Corodului”

În ziua de 8 septembrie 2010, la Căminul Cultural din comuna Corod, jud. Galaţi, a avut loc evenimentul numit simbolic „Ziua Corodului”, prilejuit de sărbătoarea naşterii Maicii Domnului.

Sărbătoarea localităţii a fost iniţiată în anul 2005 de către Primăria Comunei Corod, în strânsă colaborare cu cele 7 parohii ale comunei şi cu şcoala. La eveniment au participat autorităţi judeţene şi locale, precum şi credincioşi ai comunei, dar şi din localităţile învecinate. „Prin implicarea tuturor celor şapte parohii din această localitate, s-a căutat spiritualizarea acestor manifestări, prin organizarea unui colocviu cu tema ,,Crezul Ortodox şi locul lui în cultura şi spiritualitatea românească”, a relatat părintele protoiereu Gheorghe Joghiu.

Programul a început cu oficierea slujbei de Te-Deum, urmată de rostirea Crezului de către toţi participanţii. A urmat prezentarea referatului sus-menţionat, de către pc. pr. Ştefan-Andrei Constantin, din parohia Blânzi, jud. Galaţi.  După aceasta s-au acordat diplome pentru toţi copiii participanţi la concursul naţional „Crezul meu”, precum şi la alte concursuri iniţiate în parohiile corodene, cu prilejul aniversării anului 2010 drept „Anul comemorativ al Simbolului de Credinţă”.

Un grup de copii a interpretat „Balada lui Constantin Brâncoveanu” şi a fost prezentat ziarul „Tecuciul literar-artistic”, gazetă unde sunt publicare articole şi poezii ale oamenilor de cultură din localitate şi din judeţ.
Evenimentul a continuat cu diferite programe artistice, constând în dansuri şi recitaluri susţinute de credincioşii şi tinerii din localitatea Corod.

Participant