Proiectul ,,Alege şcoala!” a început şi în Arhiepiscopia Dunării de Jos

IMG_4517_renamed_10972
Aşezământul socio-medical ,,Sf. Pantelimon” - Lacu Sărat - gazda evenimentului

La Centrul Socio-Medical „Sf. Mc. Pantelimon”- Lacu Sărat, judeţul Brăila, a avut loc, în data de 29 octombrie 2010, sesiunea informativă a proiectului educaţional „Alege  şcoala!” în Arhiepiscopia Dunării de Jos. La această întâlnire au participat 133 de preoţi din Protopopiatele Galaţi, Tecuci, Tg. Bujor, Covurlui şi Nicoreşti.

Sesiunea a fost susţinută de pc pr. lect. univ. dr. Sorin Şelaru, consilier patriarhal şi formator în cadrul proiectului mai sus amintit, şi dl Gabriel Mitroi, coordonator în cadrul World Vision România.

În deschidere, pc pr. Lucian Petroaia, consilier eparhial pentru învăţământ şi tineret, a făcut o succintă prezentare a activităţilor educativ-religioase din cadrul eparhiei: pelerinajul anual al tinerilor liceeni la hramul Mănăstirii Buciumeni, pelerinajul de Florii, Duminica Părinţilor şi Copiilor la care s-a adăugat proiectul catehetic „Hristos împărtăşit copiilor”, şi a transmis binecuvântarea ÎPS Părinte Arhiepiscop Casian pentru prezenta activitate.

Pc pr. Sorin Şelaru a prezentat obiectivul general al proiectului „Alege şcoala!”, care constă în prevenirea şi combaterea fenomenului de părăsire timpurie a şcolii şi prevenire a delincvenţei juvenile, prin dezvoltarea unor soluţii alternative de tip şcoală duminicală: „Problema abandonului şcolar ne afectează pe toţi. După anii ‘90 asistăm la o diminuare a valorii şcolii în viaţa socială. Printre principalele motive ar fi dezintegrarea familiei. De aceea, Biserica Ortodoxă Română vine în întâmpinarea acestor probleme prin preot, care are rolul de a-i învăţa, educa, modela pe copii! Prin acest proiect, Patriarhia Română vine în ajutorul preoţilor, arătând mijloacele de formare a copiilor!”.

În acest sens, preoţii vor selecta câte nouă copii ce prezintă risc de abandon şcolar, care vor fi integraţi în grupele de cateheză „Hristos împărtăşit copiilor”. Aceştia vor beneficia de cateheze speciale pentru schimbarea percepţiei privind educaţia, iar trei dintre ei, în perioada vacanţelor de vară, vor participa la tabere gratuite oferite de Patriarhia Română.

Aspect din timpul sesiunii de informare
Aspect din timpul sesiunii de informare

Dl Gabriel Mitroi a prezentat calendarul activităţilor viitoare, care va cuprinde identificarea copiilor cu risc de abandon şcolar din fiecare parohie, întocmirea formularelor de înregistrare a grupurilor-ţintă, obţinerea acordului părinţilor pentru acest proiect şi centralizarea datelor la protoierii, având ca dată-limită: 20 noiembrie 2010.

În luna martie a anului 2011 vor începe sesiunile de formare cu grupuri de câte 20 de preoţi implicaţi în proiect. Ce-a de-a doua sesiune de infromare s-a desfăşurat în data de 16 noiembrie a.c., prin participarea a 77 de preoţi din protoieriile judeţului Brăila, fiind susţinută de pr. lect.dr. Gheorghe Holbea, consilier patriarhal.

Pr. Daniel Zlate,
Inspector eparhial pentru cateheză