Sfântul Apostol Andrei, alături de cei în nevoi

Fiecare municipiu din cuprinsul Arhiepiscopiei Dunării de Jos are un ocrotitor spiritual. Astfel: ocrotitorul spiritual al oraşului Galaţi este, din anul 1992, Sfântul Apostol Andrei, încreştinătorul românilor; din 1993 ocrotitorul oraşului Brăila este Sfântul Ierarh Nicolae făcătorul de minuni, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei, iar al oraşului Tecuci, din anul 1995 este Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătărul de biruinţă. Iniţiativa, susţinută şi votată de Consiliul Municipal, a făcut ca municipiul Galaţi să devină primul oraş din România care are un ocrotitor spiritual.

Icoana şi sfintele moaşte ale Sfântului Ierarh Nectarie, la cei în suferinţă

În ziua de prăznuire a Sfântului Apostol Andrei de anul acesta, cu binecuvântarea Înaltprea­sfinţitului Părinte Arhiepiscop dr. Casian Crăciun, în cadrul Protopopiatului Galaţi s‑au des­fă­­şurat mai multe programe cu caracter pastoral‑misionar,  cultu­ral‑educa­tiv şi social‑filantropic.

În perioada premergătoare Săr­bătorii Sfântului Apostol Andrei, protoiereul de Galaţi, preoţii capelani şi nu numai ei, au dus rugăciunea mai aproape de patul de suferinţă al semenilor din spitale şi din aşezămintele de protecţie socială. Au fost vizitaţi peste cinci mii de semeni aflaţi pe patul de suferinţă, temporar sau permanent. Alături de rugăciunea de suflet şi trup vindecătoare, semenii noştri suferinzi s‑au bucurat de prezenţa la patul de spital a Raclei cu moaştele Sfântului Andrei, a unei părticele din moaştele Sfântului Nectarie Taumaturgul şi a altor sfinţi tămăduitori.

În continuarea programului liturgic, în toate parohiile din municipiul Galaţi şi nu numai, au fost desfăşurate activităţi cu caracter filantropic, prin proiectul ,,În căutarea celor trişti şi singuri“. În cadrul acestei iniţiative au fost sprijinite ‑ din bănuţul văduvei, al săracului, dar şi al bogatului ‑ mai multe familii cu situaţie materială precară. În toate parohiile municipiului Galaţi, au fost vizitate şi bucurate în total 828 persoane, iar darurile oferite se ridică la valoarea de 12.342 lei.

„Ajută‑ţi aproapele!“

Un alt program umanitar, desfăşurat de toate parohiile, este ,,Ajută‑ţi aproapele!“. Acest program este o permanenţă în cadrul Arhiepiscopiei Dunării de Jos şi vizează sprijinirea persoanelor instituţionalizate în centrele de prevenire şi ocrotire socială, în unităţile spitaliceşti sau în alte centre socio-medicale de pe cuprinsul oraşului Galaţi. Astfel, în perioada premergătoare Sărbătorii Sf. Apostol Andrei, voluntarii din parohiile noastre au vizitat peste 1.484 de persoane, valoarea totală a misiunilor de caritate ridicându‑se la suma de 15.217 lei.

La marea sărbătoare, bucuria pelerinilor gălăţeni şi nu numai a lor, a fost întregită prin aducerea, la Galaţi, a raclei cu moaştele Sf. Grigorie Decapolitul. Astfel, cu acest prilej, nenumăraţi creştini au venit să se închine la raclele Sfântului Grigorie şi ale Sfântului Andrei s-au bucurat de ospitalitatea dragostei creştine şi a voluntarilor care nu au încetat să încălzească inimile şi trupurile pelerinilor, oferindu‑le ceai cald şi cornuleţe.

Pentru acest eveniment, Protoieria Galaţi, cu sprijinul parohiilor, a pregătit şi oferit  peste 2.000 de pachete cu diverse ajutoare şi a distribuit peste 7.000 de pahare cu ceai fierbinte. Valoarea acestui gest filantropic a depăşit suma de 3.400 lei.

Mulţumim lui Dumnezeu pen­tru sprijinul şi puterea cu care ne‑a întărit, pentru a putea fi alături de semenii noştri.

Pr. Gabriel Ioan Pelin,

Dorin Buruiană