Etapa eparhială a concursului de coruri, toacă şi costume populare. „Împreună pentru Cristiana!“

Concert caritabil pentru ajutorarea Cristianei Paraschiv

Duminică, 26 noiembrie 2017,  la Aula Magna a Universităţii ,,Dunărea de Jos“ – Galaţi, cu binecuvântarea şi îndrumarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop dr. Casian, a avut loc un concert‑concurs, pe două secţiuni: ,,Lăudaţi pe Domnul!“ şi ,,Ritmul rugăciunii care se înalţă spre Cer“.  Programul a fost susţinut de corurile parohiale: ,,Cununiţa satului“ din Lieşti,  „Vlăstarele ostăşeşti“ ‑ Şiviţa şi „Doina bucuriei“ din Brătuleşti, toate din judeţul Galaţi. Din judeţul Brăila au participat corurile: „Axioniţa“‑Viziru, „Sfântul Nicolae“ ‑ Radu Vodă şi „Sfântul Ioan Botezătorul“ ‑ Ianca. Lor li s‑au alăturat recitatorul Ionuţ Pricopi din Galaţi şi tinerii solişti: Alina Popescu din comunaViziru, Andrada Pastramă şi Drăguţa Dobre din oraşul Ianca – Brăila.

Ne‑au încântat cu ritmul de toacă Ştefan Teliceanu, George Nofit şi Georgiana Răducu din Galaţi, alături de brăilenii Gabriel Tudoraşcu şi Cătălin Drăgulin din Brăila.

În acest duh andreian,  anul acesta, în semn de solidaritate cu suferinţa unor semeni, Arhi­episcopia Dunării de Jos a organizat mai multe proiecte educative şi filantropice, între care reţinem concursul de cros „Împreună pentru Cristiana!“ şi un concert de cântece şi imne bizantine, iniţiative care au îmbrăcat şi o haină de caritate ce şi‑a întins cele două aripi atât în comunitatea gălăţeană, cât şi în cea brăileană, cu scopul de a‑i sprijini în suferinţă pe tânăra Cristiana Paraschiv din municipiul Galaţi şi pe tânărul Cristian Filip din municipiul Brăila, ambii cu probleme de sănătate foarte grave.

În vârstă de 19 ani, Cristiana Paraschiv suferă de afecţiuni extrem de rare şi de grave, Pentru susţinerea tratamentului, ea având nevoie de Xyrem, un medicament pe care îl achiziţionează din străinătate, fiind aprobat de Agenţia Europeană pentru Medicamente. Pe lângă şedinţele de recuperare fizică şi multe alte medicamente necesare tratamentului, susţinute de Casa de Asigurări de Sănătate, Cristiana are nevoie, lunar, de două astfel de flacoane, care, în total, costă 5.000 lei/lună.

La finalul concertului, spectatorii au avut posibilitatea să cumpere obiecte confecţionate de Cristiana şi de copiii din cadrul unor „ateliere de mâini îndemânatice“ din Eparhia Dunării de Jos, în cadrul unui stand hand‑made.

La Galaţi, pentru Cristiana s‑au colectat  5.836 lei şi 500 euro, sumă care a fost înmânată personal familiei acesteia.

Toţi participanţii la concert au primit în dar din partea Înalt­preasfinţitului Părinte Arhi­episcop Casian câte o Sfânta Scriptură, Car­te de rugăciune şi Cântările Sfintei Liturghii.

Activităţi asemănătoare pen­tru ajutorarea unui tânăr, Cristian Filip, au avut loc şi la Brăila, ocazie cu care s‑au colectat şi dăruit acestuia 24.000 lei.

 Pr. Simeon Sică Bănică,

insector eparhial pentru cateheză parohială