A zecea ediţie a Congresului Naţional „Hristos împărtăşit copiilor“

Participanţi la congres

Cea de-a zecea e­diţie a Congresului Naţio­nal „Hristos împăr­tăşit copiilor“ s-a desfăşurat între 19-20 septembrie a.c., la Centrul social-pastoral Sfânta Cruce de la Mănăstirea Caraiman. Această ediţie este una aniversară, dedicată împlinirii a zece ani de la extinderea proiectului „Hristos împărtăşit copiilor“ la nivel naţional.

Delegatul Preafericitului Pă­­­rinte Patriarh Daniel a fost Prea­­sfinţitul Părinte Varlaam Plo­ieş­teanul, Episcop vicar patriarhal.

La întrunirea din 19-20 septembrie 2017 au participat şefii birourilor de cateheză ai eparhiilor din ţară şi străinătate, reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei şi ai organizaţiei partenere World Vision International România.

Din partea Arhiepiscopiei Dunării de Jos a participat părintele Sică – Simeon Bănică, noul inspector pentru cateheză al eparhiei.

În deschidere, Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul a transmis mesajul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, intitulat Recunoştinţă pentru împliniri, speranţă pentru viitor.

În contextul crizei actuale de ideal şi de orientare spirituală a tinerilor din societatea secularizată, Biserica, alături de Familie şi Școală, este chemată să-şi intensifice lucrarea de formare duhovnicească a tinerilor, pentru ca aceştia să cultive iubirea faţă de Dumnezeu prin rugăciune şi iubirea faţă de semeni prin fapte bune, a transmis Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Preafericirea Sa a adresat felicitări celor care au contribuit la această lucrare cu multă dăruire de sine, bucurie şi eficienţă şi a mulţumit lui Dumnezeu pentru lucrarea educaţională şi misionară, desfăşurată timp de un deceniu.

În cadrul Congresului au fost rostite prelegeri despre importanţa formării spirituale a copiilor şi tinerilor. De asemenea, au fost prezentate rapoartele birourilor de cateheză parohială şi s-au discutat strategii de colaborare între Școală, Familie şi Biserică.

Preasfinţitul Părinte Varlaam a explicat că proiectul „Hristos împărtăşit copiilor“ a început acum doisprezece ani, dar a fost extins la nivel naţional în urmă cu un deceniu.

În cadrul dezbaterilor au luat cuvântul domnul Romeo Moşoiu, consilier al ministrului educaţiei naţionale, precum şi pr. Mihai Pavel, director regional în cadrul Fundaţiei World Vision România pentru Europa de Răsărit şi Orientul Apropiat.

La final, pr. dr. Constantin Naclad, inspector patriarhal, coordonatorul proiectului „Hristos împărtăşit copiilor“, a prezentat raportul de activitate pe anul 2016-2017, pentru programul „Hristos împărtăşit copiilor“ şi Concursul naţional de creaţie „Icoana şi Şcoala mărturisirii“.

În partea a doua a lucrărilor au fost prezentate şi dezbătute rapoartele de activitate ale eparhiilor şi s-au făcut propuneri privitoare la: colaborarea dintre Biserică, Şcoală şi Familie; la colaborarea dintre preot, profesor de religie şi catehet; revizuire a ghidurilor catehetice etc.

Preluare după „Ziarul Lumina“ – 20 septembrie 2017