Biserica din localitatea Lopătari, judeţul Buzău, în haine de sărbătoare

Sobor de arhierei la sfinţirea bisericii din Lopătari

Duminică, 22 octombrie 2017, a fost o zi istorică pentru Parohia Lopătari, judeţul Buzău. După 17 ani de trudă, credincioşii comunităţii de pe Valea Slănicului au participat la târnosirea noii lor biserici. Slujba de sfinţire a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhi­episcopul Dunării de Jos, şi Preasfinţitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii. După rânduială, cei trei ierarhi au săvârşit Sfânta Liturghie, alături de un sobor de preoţi şi diaconi, în locaşul de cult proaspăt târnosit, cu hramurile „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ şi „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe“. Corul psaltic misionar „Sfântul Roman Melodul“ al Eparhiei Buzăului şi Vrancei a oferit răspunsurile liturgice.

Tot în această zi, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a binecuvântat cu aghiasmă şi cu untdelemn sfinţit casa praznicală a parohiei, în care va funcţiona un centru social.

La slujbele religioase au participat autorităţi locale şi numeroşi credincioşi din parohie şi din împrejurimi. Potrivit tradiţiei, toţi cei prezenţi au avut posibilitatea să treacă prin Sfântul Altar, pentru a săruta Sfânta Masă, Sfânta Evanghelie şi Sfânta Cruce.

Cuvântul de învăţătură la Duminica a 23‑a după Rusalii a fost rostit de Preasfinţitul Părinte Episcop Visarion, care a tâlcuit pericopa evanghelică a vindecării demonizatului din ţinutul Gherghesenilor.

Cuvânt de mulţumire din partea comunităţii parohiale

La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian a explicat rânduiala sfinţirii unei biserici şi importanţa acesteia pentru comunitatea credincioşilor. Totodată, Înaltpreasfinţia Sa a evidenţiat faptul că, în comuna Lopătari, biserica, şcoala şi dispensarul se află în acelaşi perimetru, fiind despărţite doar de câţiva metri: „Această biserică, pe lângă faptul că este construită aşa cum cer toate rânduielile învăţăturii de credinţă, rânduielile vieţii liturgice şi rânduielile artei creştine, mai are o particularitate, constând în aceea că, într‑o vecinătate de doar câţiva metri, se uneşte cu tot ceea ce este esenţial în educaţie şi în sănătate pentru viaţa creştinului de rând: şcoala şi dispensarul. Iar în partea de sud, această biserică are un alt «braţ» al iubirii de oameni – noul centru social‑filantropic“, a spus Arhipăstorul Dunării de Jos.

Înaltpreasfinţitul Părinte Ar­hi­­­­­­e­piscop Ciprian a evocat per­­­so­­nalitatea preotului martir Gheor­­ghe Dragomirescu, unul dintre apărătorii Ortodoxiei în timpul comunismului, amintit şi în „Actul de sfinţire“ elaborat cu acest prilej. Pentru cinstirea memoriei sale, Înaltpreasfinţia Sa a acordat Ordinul „Sfântul Mucenic Sava de la Buzău“ presbiterei Ecaterina Dragomirescu, văduva preotului Gheorghe.

De asemenea, Chiriarhul Eparhiei de la Curbura Carpaţilor i‑a invitat pe credincioşii comunei Lopătari să răspundă la chemarea clopotului ce vesteşte săvârşirea slujbelor în noua biserică şi să participe în număr cât mai mare la rânduielile liturgice: „S‑a ridicat o biserică deosebit de frumoasă, o adevărată catedrală, pe care această vale a Slănicului, comuna Lopătari şi împrejurimile o meritau. De acum rămâne ca această biserică, împodobită cu un preafrumos veşmânt liturgic, însufleţită prin slujba de târnosire, să fie înfrumuseţată, în fiecare duminică şi sărbătoare, cu prezenţa dumneavoastră, a credincioşilor. Glasul clopotelor vă va da de ştire ori de câte ori urmează să se săvârşească Sfânta Liturghie şi alte slujbe bisericeşti. Prin glasul clopotelor, Hristos vă invită la întâlnirea cu El, cu Maica Domnului şi cu sfinţii. Fiţi încredinţaţi că, dacă veţi proceda astfel, veţi păstra în continuare dreapta credinţă şi vă veţi menţine în dreapta vieţuire“, a subliniat Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian.

Noul centru social-filantropic al parohiei

Preotul paroh Alexandru Dieaconu a oferit celor trei arhierei, din partea Consiliului şi a Comitetului parohial, câte o icoană pictată pe lemn. În cuvântul de mulţumire rostit la final, părintele Dieaconu a prezentat un scurt istoric al lucrărilor de zidire a bisericii noi din comuna Lopătari, amintind pe cei care l‑au sprijinit în toţi aceşti ani.

*

Piatra de temelie a locaşului de rugăciune a fost aşezată, în 27 octombrie 2000, de către vrednicul de pomenire Arhiepiscop Epifanie Norocel şi Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian. Astfel, s‑a împlinit dorinţa preotului martir Gheorghe Dragomirescu, părintele duhovnicesc al credincioşilor din Lopătari, precum şi a bunei creştine Rada Crăciun, mama arhiereului Casian, aceea de a se zidi o biserică nouă şi mai încăpătoare decât sfântul locaş istoric, aflat în cimitirul satului. Biserica a fost construită din temelie între anii 2001‑2016, prin contribuţia substanţială a Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos.

Dr. Alexandru Briciu

(Preluare din „Ziarul Lumina“ – 23.10.2017)