Liturghie şi filantropie în parohia Smârdan, judeţul Galaţi

Tinereţe şi credinţă, în parohia Smârdan

La reînfiinţarea parohiei Smârdan, acum mai bine de 20 de ani, Bunul Dumnezeu a rânduit ca ocrotitori spirituali pe ,,Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“, dar, la rugăminţile credincioşilor şi cu binecuvântarea Înalt­preasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, al doilea hram a fost rânduit praznicul ,,Sfintei Cuvioase Parascheva“. Credincioşii din Parohia Smârdan au o mare evlavie la Sfânta Cuvioasă Parascheva, deoarece în localitatea noastră a mai existat o biserică, ctitorită de moşierii Paraschiv şi Maria Vasiliu, între anii 1894‑1896, cu acest hram. Locaşul de închinare a fost folosit până în anii 1964‑1965, când a fost dărâmat de regimul de tristă amintire, sub pretextul deteriorării masive şi a neputinţei de a se mai reface.

În fiecare an, istoria se rememorează şi parteneriatul dintre Biserică şi Şcoală se leagă mai strâns în Parohia Smârdan datorită faptului că pe lângă biserica construită acum 122 de ani, ctitorii au mai dat în folosinţă şi o şcoală pentru comunitate, păstrată cu modificări până astăzi. Hramul şcolii nu putea fi altul decât tot Sfânta Cuvioasă Parascheva. Aici sfânta a fost sărbătorită de elevi şi profesori prin lecţii deschise şi concursuri cu tematică religioasă şi istorică.

Dulciuri pentru micii creştini din parohia Smârdan

La Vecernia şi Litia din ajun, precum şi la Sfânta Liturghie oficiată în biserica parohială au participat un număr mare de copiii de la Şcoala Gimnazială, dar şi mulţi enoriaşi. După slujbă, cei mici au organizat un mic spectacol‑concert de poezii şi cântece, în sfânta biserică.

Agapa frăţească din biserică s‑a continuat cu agapa din şcoală. Aici am fost întâmpinaţi cu bucurie de copii şi părinţii acestora, care au pregătit ofrande de mulţumire.

Nădăjduim ca, în fiecare an, să putem păstra vie tradiţia şi istoria care ne‑au modelat de‑a lungul timpului.

Pr. Cristian Niţu