Consfătuirea profesorilor de religie

„Consfătuirea profesorilor de Religie din Galaţi”, prezidată  de Înaltpreasfinţitul Pă­rin­te dr. Casian Crăciun, Arhiepiscopul Dunării de Jos, s‑a desfăşurat în 7 septembrie 2016, în Aula Magna a Universităţii Dunărea de Jos din Galaţi, pentru ca ‑ în după amiaza aceleiaşi zile ‑ să se desfăşoare şi la Brăila.

Municipiul Galaţi

Înaltpreasfinţitul Părinte Casian la deschiderea Consfătuirii profesorilor de Religie – Galaţi, septembrie, 2016
Înaltpreasfinţitul Părinte Casian la deschiderea Consfătuirii
profesorilor de Religie – Galaţi, septembrie, 2016

La Galaţi, alături de profesorii de Religie a fost prezent părintele profesor Costel Bulgaru, inspectorul de Religie pentru judeţul Galaţi, precum şi preoţii‑consilieri ai Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

Între invitaţii evenimentului care se desfăşoară cu regularitate la începutul fiecărui an de învăţământ şcolar, s‑au aflat doamna profesoară Pompilia Chifu, inspector general adjunct a Inspectoratului Şcolar Judeţean Galaţi, o parte dintre elevii şi studenţii prezenţi la „Întâlnirea Tinerilor Ortodocşi din toată lumea Ortodoxă, de la  Bucureşti, 1‑4 septembrie 2016”, precum şi preoţii şi profesorii care i‑au însoţit pe tineri în Capitală.

Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian a prezentat în deschidere principalele evenimente constitutive ale manifestării  tinereşti internaţionale ortodoxe de la Bucu­reşti şi concluziile Congresului Inter­­naţional de Teologie ‑ Educaţia religioasă a tinerilor în contextul secularizării actuale, desfăşurat între 3‑7 septembrie 2016. S‑au analizat activităţile atelierelor de lucru ale tinerilor participanţi la „ITO 2016”, din 2‑3 septembrie şi s‑au formulat concluzii pe care Biserica Ortodoxă le va integra în activităţi concrete menite să îmbunătăţească participarea tinerilor în programele şi structurile parohiale. S‑a desprins concluzia că toţi participanţii la „I.T.O.2016” au fost „încântaţi de formatul acestor ateliere, au simţit că părerea lor contează, şi‑au descoperit noi abilităţi în cadrul întâl­nirilor şi au dorinţa unanimă ca propunerile lor să fie puse în practică”.

Apoi, Înaltpreasfinţitul Pă­rinte Arhi­episcop Casian a invitat tinerii prezenţi în sală la cuvânt. Domnişoara Andreea Păun a spus că „a câştigat experienţă în ceea ce priveşte îmbună­tăţirea activităţii cu tinerii în parohie şi cu toate ca există deja ateliere de lucru cu copiii în parohia la care activează”, pe viitor, doreşte să contribuie „la im­plicarea liceenilor în comunitatea orto­doxă aparţinătoare”.

 Nicoleta Boşneaga‑Miron a relatat că a fost „încântată de întâlnirea cu tineri expe­rimentaţi, iar comunicarea şi atelierele de lucru au inspirat‑o în ceea ce priveşte viitoare proiecte parohiale la a căror implementare va participa”. De asemenea, Nicoleta, doreşte antrenarea cât mai multor tineri din parohie, pentru a arăta frumuseţea tinereţii lor, care să răspândească  în jur lumină şi credinţă…

Aspecte din timpul consfătuirii de la Galaţi
Aspecte din timpul consfătuirii de la Galaţi

Tânăra Florina Nedelcu a făcut aprecieri deosebite la adresa organizatorilor, exprimându‑şi dorinţa de a participa şi la viitoare evenimente de acest fel. Maria Dobranici a ţinut un cuvânt cu o mare încărcătură emoţională, făcând remarci laudative la adresa preoţilor, îndrumătorilor de grup şi s‑a arătat impresionată de grija purtată de Chiriarhul nostru Casian al Dunării de Jos şi de faptul că la Congresul Internaţional de Teologie s‑a ţinut cont de părerea tinerilor.

Doam­na Inspector gene­ral adjunct, prof. Pompilia Chifu a arătat în cuvântul dânsei, că de la întâlnirea profesorilor de Religie duce acasă o emoţie caldă, plină de recunoştinţă; că a auzit cuvinte frumoase de la oameni frumoşi care lucrează ca să‑i aducă pe tineri aproa­pe de Dumnezeu. Totodată, a afirmat sprijinul I.S.J. Galaţi pentru ora de Religie şi a îndemnat la creşterea calităţii acesteia prin dezvoltarea profesională a cadrelor care predau Religia şi promovarea activităţilor non‑formale.

Tot în cadrul acestei întâlniri, Chiriarhul nostru a anunţat reorganizarea sectorului misionar‑catehetic al Eparhiei noastre, numind inspector general responsabil de cateheză, în parohii pe preacucernicul părinte Claudiu Mitu. Pentru toate cele opt protoierii din Arhiepiscopie au fost numiţi opt părinţi‑inspectori pentru suprave­gherea catehizării credincioşilor, primind şi misiunea de a încuraja colaborarea şi implicarea concretă a tinerilor în viaţa parohiei. S‑a observat sinceritatea şi disponibilitatea tinerilor şi a spus că mărturiile lor au emoţionat real preoţii şi profesorii de teologie.  A prezentat apoi „cel mai propice manual viu”, volumul editat special pentru „ITO‑2016”, intitulat: „Ti­nerii în Biserică .Mărturii. Provocări.Răspunsuri”.

A fost discutată situaţia orei de religie în contextul misionar actual, accentuându‑se necesitatea strânsei colaborări dintre Familie‑Şcoală‑Biserică, prezentându‑se totodată exigenţele şi criteriile stabilite prin Hotărârile Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române cu privire la îmbunătăţirea actului didactic, a conlucrării dintre Parohie, elevi şi A.P.O.R. şi a relaţionării dintre profesorul de Religie, colectivul didactic, copii şi părinţi.

Preacucernicul părinte inspector, prof. Costel Bulgaru, a oferit îndrumări profesorilor de Religie care să‑i însoţească în noul an şcolar şi a prezentat importante noi preve­deri şi responsabilităţi pentru cadrele didactice în relaţia lor cu şcoala, dar şi cu biserica parohială. Ca dovadă a dragostei şi a grijii Bisericii faţă de copii, au fost donate 3000 de ghiozdane complet echipate pentru elevii cu posibilităţi materiale reduse, pentru ca, astfel, micii şcolari să poată începe anul şcolar în condiţii optime.

În încheierea întâlnirii, Părintele nostru Spiritual a dăruit tuturor par­ti­cipanţilor la eveniment, noul număr al revistei eparhiale „Călăuză ortodoxă” şi volumul: „Tinerii în Biserică Mărturii. Provocări.Răspunsuri.”

Prof. Ovidiu Gafton,

Şcoala Gimnazială „Dan Barbilian” Galaţi