Începând cu anul 2008, Capela „Sf. Pantelimon” din incinta Spitalului de Psihiatrie „Elena Doamna” din Galaţi s-a implicat în derularea unui program social – filantropic de depistare a bolilor cardiovasculare şi a diabetului zaharat printre credincioşii pacienţi sau nu, ai capelei noastre.
În parteneriat cu Şcoala Postliceală Sanitară „Christiana”, programul se desfăşoară în fiecare duminică după săvârşirea Sfintei Liturghii.
Prin aceasta să dă posibilitatea fiecărui enoriaş de a se îngriji de sănătatea sufletească şi trupească, prin prevenirea şi depistarea bolilor cu rată de mortalitate ridicată, mai ales că anual peste 17 milioane de persoane sunt victime ale accidentelor cardiovasculare, estimându-se că în viitor această boală va deveni principala cauză a decesului în ţările în curs de dezvoltare.
Câteva date despre diabet
De asemenea, Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi Federaţia Internaţională de Diabet au furnizat date îngrijorătoare cu privire la răspândirea şi evoluţia diabetului. La nivel mondial, în anul 2000, erau înregistraţi 171 milioane de diabetici şi numărul lor este în continuă creştere, de la an la an. Astfel, se estimează că în 2010 numărul bolnavilor a depăşit 220 milioane, pentru ca în 2030 să se ajungă la aproximativ 366 milioane de suferinzi de această maladie. În aceste condiţii se poate vorbi de un adevărat fenomen îngrijorător generat de diabet. Dacă se iau în considerare răspândirea şi evoluţia diabetului, se poate spune ca aceasta este boala secolului 21.
La fel de îngrijorătoare sunt şi statisticile referitoare la numărul bolnavilor de diabet din România. La noi, numărul bolnavilor aflaţi în evidenţele medicale este de aproximativ 600.000, dar conform datelor furnizate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii numărul real de diabetici depăşeşte un milion. Această cifră reprezintă aproape 5% din populaţia totală a ţării noastre. Pentru anul 2030 se previzionează ca procentul să ajungă la circa 6,22%. Conform aceloraşi studii, 1% din populaţie este reprezintă procentul copiilor şi tinerilor sub 35 de ani, bolnavi de diabet de tip I.
În ajutorul semenilor noştri
În acest context s-a iniţiat şi realizat în cadrul Capelei „Sfântul Mare Mucenic Pantelimon” o acţiune de colaborare cu Şcoala Postliceală Sanitară „Christiana” Galaţi, con-cretizată printr-un protocol de colaborare. ce are ca obiective următoarele:
1. Cunoaşterea mai îndeaproape a nevoilor religioase şi sociale actuale ale credincioşilor şi încercarea de ameliorare a acestora;
2. Prevenirea, depistarea, precum şi conştientizarea gravităţii bolilor cardiovasculare, cât şi a diabetului zaharat;
3. Creşterea nivelului de cunoştinţe religioase, dar şi medicale ale oamenilor prin înlesnirea accesului la învăţăturile
Sfintei Biserici şi la scrierile Sfinţilor Părinţi, în scopul menţinerii şi întăririi credinţei în caz de boală şi suferinţă, dar şi educaţia în domeniul alimentaţiei echilibrate şi al sănătăţii trupeşti.
Scopul colaborării este o comunitate sănătoasă din punct de vedere fizic, psihic, social şi spiritual prin creşterea gradului de conştientizare şi implicare în acţiuni de prevenire şi combatere a practicilor care dăunează sănătăţii.
Prin acest program se pun la dispoziţia credincioşilor materiale bibliografice foarte bine argumentate şi nu în ultimul rând servicii medicale gratuite, constând în verificarea simultană a tensiunii şi pulsului, dar şi măsurarea glicemiei din sânge, în fiecare duminică, după săvârşirea Sfintei Liturghii. Programul s-a dovedit a avea succes în rândul credincioşilor, care s-au arătat încântaţi de ideea unei astfel de activităţi.
Primele concluzii
Până în prezent au fost efectuate 821 de analize, din care reiese că cei mai mulţi dintre creştini întâmpină probleme deosebite în viaţa de zi cu zi având un regim nesănătos de viaţă. Aproape 50% din cei care au solicitat aceste analize suferă de boli cardiovasculare şi 25% din aceştia de diabet zaharat.
După evaluarea programului desfăşurat în perioada 1.03.2009 – 28.02.2010, putem să culegem şi câteva roade firave, dar încurajatoare. Datorită stăruinţei şi sfaturilor primite de credincioşi de la elevii Şcolii Postliceale Sanitare „Christiana”, dar şi prin îndemnurile de a merge către medicii specialişti, 30 de persoane cu probleme cardiace, 20 de persoane ce suferă de diabet şi 25 de persoane ce îndură ambele afecţiuni au reuşit să-şi stabilizeze bolile.
Continuarea programului după data de 1 mai 2010 depinde în mare măsură şi de sprijinul financiar al instituţiilor, pentru a-l putea amplifica prin introducerea unei noi analize: cea a colesterolului din sânge, în scopul oferirii unei realităţi mai clare a sănătăţii umane.
Acest proiect ne-a sensibilizat, ne-a făcut să fim mai responsabili, ne-a determinat să fim mai atenţi cu oamenii şi să înţelegem mai bine chemarea Mântuitorului Iisus Hristos şi de a ne întâlni, în mod personal, cu tradiţia vie a Sfinţilor Părinţi şi în mod special cu „Filantropia” Sfântului Vasile cel Mare, ca astfel să aprindem o făclie de lumină în viaţa aproapelui nostru.
Pr. capelan Costel Dumbravă