Icoana – frumuseţe a Ortodoxiei

20 martie 2016: Duminica Ortodoxiei la Catedrala Arhiepiscopală

Expoziţia de Icoane din Duminica Ortodoxiei, aflată sub patronajul Arhiepiscopiei Dunării de Jos, a fost un moment unic din viaţa cotidiană a oraşului nostru. Noi am rămas uimiţi de lucrările prezentate în expoziţie, lucrări ce au fost executate cu multă măiestrie de către elevi ai Seminarului Teologic şi ai Liceului de Artă din Galaţi, copii din Tecuci, Barcea, Brăila şi de către studenţii Facultăţii de Arte.

Icoanele au fost realizate din culoare, piatră, sticlă, cerneală, seminţe, aluat, la care s-a adăugat multă-multă viaţă, dragoste şi suflet. Acest eveniment ne-a impresionat în mod deosebit şi datorită faptului că expoziţia de grup a cuprins icoane realizate în tehnici atât de diferite.

Icoanele au fost foarte aproape de inimile noastre şi chiar dacă uneori rămânem doar la descifrarea sensului imediat pe care ni-l oferă o simplă privire, totuşi, începem să contemplăm cele dumnezeieşti pe măsură ce pătrundem sensul lor adânc.

Faptul că lucrările noastre de începători au fost expuse în aceeaşi încăpere în care se aflau şi lucrările sculptorului Sergiu Dumitrescu, ne-a dat o speranţă că, poate într-o zi, vom avea şi noi un loc numai al nostru într-o expoziţie. (Alexandra Popa şi Constantin Conghilete, anul I, Arte Plastice, Universitatea „Dunărea de Jos”- Galaţi)

„Ocazia de a-mi expune lucrările la Expoziţia organizată de Ziua Ortodoxiei la Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos mi-a prilejuit o deosebită bucurie, având un impact pozitiv asupra stării mele emoţionale. În acelaşi timp am putut să compar calitatea lucrărilor mele cu celelalte lucrări expuse şi mi-am propus să trec la etape superioare, printr-un studiu consecvent.” (Cristina Coman, anul II, specializarea Pictură, Facultatea de Arte, Universitatea ,,Dunărea de Jos”- Galaţi)

„Am avut oportunitatea de a participa la expoziţia organizată de Arhiepiscopia Dunării de Jos cu icoanele pictate la disciplina Iconografie: icoana Sfântului Vasile şi cu reprezentarea grafică a Sfântului Cuvios Paisie. Am fost încântată că am participat la acest eveniment care, din punctul meu de vedere, a fost un real prilej de a mă îmbogăţi emoţional şi a mă înălţa spiritual.” (Xenia Paraschiv, anul II, Facultatea de Arte – Universitatea ,,Dunărea de Jos”, Galaţi)

„Când vorbim despre credinţă mă gândesc la felul în care noi trebuie să ne mărturisim iubirea faţă de Dumnezeu şi faţă de aproapele nostru. Prin participarea la slujbele bisericeşti, prin rugăciune şi prin abţinerea de la păcate ne putem linişti sufletul. Dar putem să ne manifestăm dragostea faţă de Dumnezeu şi prin icoanele cu sfinţi pictate de noi, sperând că poate şi ceilalţi oameni, văzându-le şi bucurându-se de ele, se vor apropia şi ei mai mult de Dumnezeu. Creştem şi învăţăm, inspirându-ne de la marii artişti, precum Nicolae Grigorescu, Sergiu Dumitrescu şi alţii.” (Ștefania Boldeanu, clasa a VIII-a, Liceul de Arte „Dimitrie Cuclin”, Galaţi)