Ştiri din lumea creştină

Patriarhia Serbiei

Vizita canonică a Preafericitului Părinte Patriarh Irinej, în Australia

În perioada 2‑13 martie 2016, Preafericitul Părinte Irinej, Patriarhul Serbiei a efectuat prima sa vizită ca­nonică în Episcopia Ortodoxă Sârbă a Australiei şi Noii Zeelande.

Alături de Preafericirea Sa, s‑au mai aflat: Mitropolitul Amfilohije de Muntenegru şi Litoral, proto­presbiterul Stojadin Pavlovic, di­rec­tor al Biroului administrativ al Patriarhiei Serbiei şi diaconul Aleksandar Sekulic, coordonatorul de cabinet al Patriarhului Irinej.

Din programul vizitei Preafericirii Sale au făcut parte vizite pastorale la comunităţile ortodoxe sârbe din Melbourne, Elaine (statul Victoria), Greensborough, Perth‑Adelaide, Wool­­loongabba, Sydney şi Brisbane.

În acest context, duminică, 6 martie a.c., a avut loc sfinţirea Cate­dralei „Sfânta Treime” din Buns­wick East, renovată, împodobită şi amenajată conform tradiţiei ortodoxe.

Vizita Preafericitului Părinte Irinej în Episcopia Ortodoxă Sârbă a Australiei şi Noii Zeelande s‑a încheiat duminică, 13 martie a.c.


Patriarhia Bulgariei

Vizita Preafericitului Părinte Patriarh Neofit, la Moscova

Între 7 şi 11 martie a.c., Prea­fericitul Părinte Neofit, Patriarhul Bulgariei a efectuat o vizită în Rusia, la invitaţia Preafericitului Părinte Kiril, Patriarhul Moscovei şi a întregii Rusii.

Preafericirea Sa a fost în­soţit în această vizită de către: Înalt­preasfinţitul Părinte Antonie, Mitro­politul Ortodox Bulgar al Europei Centrale şi de Vest şi Preasfinţitul Părinte Grigorie de Branica, vicar al Mitropoliei de Sofia.

În cadrul vizitei, în 8 martie, cei doi întâi­stă­tă­tori au oficiat Sfânta Liturghie în biserica Mănăstirii „Acoperământul Maicii Domnului” din Moscova. După sfânta slujbă, cei doi patriarhi au avut o întrevedere în care au discutat, printre altele, aspecte legate de pregătirea viitorului Sinod Pan‑Ortodox din iunie 2016. În cadrul discuţiilor au mai fost aduse în prim plan relaţiile cordiale dintre cele două Biserici Ortodoxe surori, relaţii care au culminat în acest an cu canonizarea de către ambele patriarhii a Sfântului Serafim de Boguchar.

În aceeaşi zi, Patriarhul Neofit a vizitat reprezentanţa Patriarhiei Bulgariei, la Moscova.

Cei doi patriarhi au fost prezenţi în seara zilei de 9 martie a.c., la ceremonia anuală a Fundaţiei Inter­naţionale pentru Unitatea Naţiunilor Ortodoxe (IFUOCN). În cadrul aces­tei ceremonii au fost premiaţi Preafericitul Părinte Neofit al Bul­gariei şi Excelenţa Sa dl Tomislav Nicolić, Preşedintele Serbiei.

Pe data de 11 martie a.c., Prea­fericitul Părinte Neofit şi‑a încheiat vi­zita frăţească în Patriarhia Moscovei.


Biserica  Ortodoxă  a  Ciprului

Preafericitul Părinte Hrisostom al Ciprului a primit vizita Ec. Sale Serzh Sargsyan, Preşedintele Armeniei

Miercuri, 16 martie a.c., Prea­fericitul Părinte Hrisostom, Arhi­epis­copul Ciprului, a primit vizita Exce­lenţei Sale Domnul Serzh Sargsyan, Preşedintele Armeniei, aflat într‑o vizită oficială în Cipru.

Excelenţa Sa a avut o întrevedere cu Preafericitul Părinte Hrisostom, în care au fost discutate aspecte legate de relaţiile cordiale dintre cele două ţări.

Preşedintele Armeniei a semnat mai apoi în Cartea de Onoare a Arhi­episcopiei Ciprului, mulţumind tot­odată Preafericitului Părinte Hrisos­tom pentru primirea deosebit de călduroasă.


Biserica Ortodoxă a Greciei

Hirotonia noului Mitropolit de Karpenison

În 12 martie 2016, a avut loc la Catedrala Arhiepisco­pală „Sfântul Dionisie Areopagitul” din Atena, hirotonia întru arhiereu a noului Mitropolit de Karpenison, Înaltpreasfinţitul Părinte Georgios, ales în această demnitate la 10 martie a.c.

Slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată de Preafericitul Părinte Ieronim, Arhiepiscopul Atenei şi al întregii Elade, înconjurat de un sobor de 14 ierarhi ai Bisericii Ortodoxe a Greciei.

Până la alegerea sa ca Mitropolit de Karpenison, Înaltpreasfinţitul Părinte Georgios a îndeplinit funcţia de Secretar adjunct al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe a Greciei.

Selecţia textelor şi traducerea:

drd. Alexandru Bulgaru