Concertul de folclor românesc ,,Credinţă, cânt şi tradiţii strămoşeşti”

Aspect din timpul concertului
Aspect din timpul concertului

Între evenimentele cultural-artistice de excepţie care s-au desfăşurat la Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos s-a numărat şi concertul de autentic folclor românesc „Credinţă, cânt şi tradiţii strămoşeşti“.

Organizat în seara zilei de 23 mai a.c., de către Arhiepiscopia Dunării de Jos în parteneriat cu Consiliul Judeţean Galaţi, Primăria Municipiului Galaţi, Centrul Cultural „Dunărea de Jos“ şi Biblioteca „V.A.Urechia“, concertul l-a avut ca invitat special pe cunoscutul artist de muzică populară Grigore Leşe.

În deschiderea spectacolului, după cuvântul de binecuvântare al Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian, pe scena ame­najată în parcul Muzeului au urcat formaţiile artistice ale Centrului Cultural „Dunărea de Jos“ şi Grupul Vocal de Bătrâni „Ştefanienii“ din comuna Piscu.

Invitatul special al evenimentului, artistul Grigore Leşe a încântat publicul gălăţean prin spectacolul său de vorbire şi horire, de poveşti cântate despre neam şi ţară, de dor şi dragoste, dar şi cântec românesc religios, interpretate la fluier şi la alte instrumente tradiţionale.

Spectatori la concert
Spectatori la concert

„La Galaţi, a mărturisit artistul Grigore Leşe, am avut parte de un public extraordinar de receptiv la tot ceea ce am spus, la tot ceea ce am cântat… Am cântat cântece profunde despre dragoste, despre ţară, despre patriotism şi despre păstori. A fost un concert reuşit şi îmi doresc să revin la Galaţi cât de curând posibil!“.

La eveniment au participat numeroşi preoţi din municipiu dar şi din alte localităţi ale judeţului, profesori, artişti, oameni de cultură, elevi şi studenţi, precum şi credincioşi de toate vârstele.

Prezent la eveniment, Înalt­prea­sfinţitul Părinte Arhiepiscop a subliniat: „O întâlnire cu Grigore Leşe este o întâlnire cu profunzimile din credinţă. Este un filon de tradiţie sacră care cuprinde toate momentele importante din viaţa omului şi, în acelaşi timp, este un prag de speranţă peste care trece omul din lumea aceasta spre veşnicie!

Această manifestare spiritual-culturală din parcul Muzeului Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos a fost o minunată Vecernie şi o regăsire a cadrului spiritual lăuntric de întâlnire cu Dumnezeu, prin binefăcătorii şi părinţii noştri!“.

Pr. Gabriel Molocea