Pelerini la mănăstiri din Arhiepiscopia Dunărea de Jos

Sâmbătă, 9 mai 2015, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Arhiepiscop Casian Crăciun şi sub coordonarea pr. inspector Costel Bulgaru,  a avut loc Cercul Metodic al profesorilor de Religie Ortodoxă din Protopopiatele Galaţi şi Covurlui.

Lavra Buciumenilor din nordul judeţului Galaţi
Lavra Buciumenilor din nordul judeţului Galaţi

Având în vedere tema anului 2015, proclamat ca ,,An omagial al misiunii parohiei şi mănăstirii azi”, Cercul Metodic din acest semestru a fost organizat sub forma unui pelerinaj la biserici şi mănăstiri din cuprinsul Eparhiei Dunării de Jos.

Au participat cadre didactice care predau disciplina Religie la învăţământul primar, gimnazial şi liceal, clerici şi laici.

Activităţile cercului au fost organizate de Şcoala Gimnazială nr. 1 Slobozia-Conachi din protopopiatul Covurlui, respectiv Școala nr. 34 ,,Mihai Viteazul” şi Colegiul Naţional ,,Costache Negri” din Galaţi.

Pelerinajul a început la parohia Slobozia-Conachi unde, după o frumoasă primire a participanţilor, a avut loc un Te-Deum şi activitatea metodică susţinută de subsemnata, cu tema ,,Misiunea Bisericii în educarea religios-morală a copiilor şi a tinerilor”. Cu acest prilej a fost evidenţiată fructuoasa colaborare dintre Biserică şi Școală, dintre preotul Ionuţ Glăvan şi profesoara de religie, conducerea şcolii, elevii şi părinţii acestora din parohia slobozeană.

Următorul popas duhovnicesc l-a constituit Mănăstirea ,,Naşterea Maicii  Domnului” de la Cudalbi. Aici maica stareţă ne-a oferit informaţii despre istoricul mănăstirii şi despre rodnica lucrare pe care maicile o săvârşesc în această oază de linişte sfântă. Apoi, preoţii şi profesorii de religie şi-au unit glasurile în câteva cântări specifice perioadei Penticostarului.

De la Cudalbi am continuat drumul către Tecuci, unde a fost vizitat Muzeul de istorie ,,Teodor Cincu”, care deţine cea mai importantă parte a patrimoniului arheologic descoperit la Poiana, cetatea antică Piroboridava.

Pelerinajul a continuat la frumoasa mănăstire Toflea, unde a avut loc o altă activitate metodică, în sala de conferinţe a Centrului de zi din cadrul acestui aşezământ monahal.

Aici, domnul profesor de religie Gafton Ovidiu a prezentat referatul intitulat  ,,Slujirea şi misiunea parohială la Dunărea de Jos”, iar doamna profesoară Luca Ana, de la Școala Gimnazială nr. 34 ,,Mihai Viteazul” a realizat şi prezentat un filmuleţ cu opiniile copiilor despre ora de religie. Astfel, elevi de la mai multe şcoli din Galaţi au vorbit despre ora de religie, despre importanţa ei în formarea duhovnicească şi educarea tinerei generaţii, dar şi despre rolul preotului şi al profesorului de religie în viaţa copiilor. Au mai fost ilustrate şi alte activităţi derulate în colaborare Şcoală-Biserică.

La finalul acestei activităţi cei prezenţi au putut urmări sceneta religioasă ,,Povestea ouălor de Paşti”, susţinută de elevi ai Colegiului Pedagogic şi filmată  de doamna profesoară Kirlandi Mioara.

Pelerinajul s-a încheiat cu mănăstirea Buciumeni unde, după vizitare şi închinare, profesorii au participat la slujba vecerniei.

Pe drumul de întoarcere, fiecare participant şi-a exprimat gândurile cu privire la activităţile desfăşurate. Din discuţiile purtate a reieşit faptul că organizarea unui cerc metodic sub această formă este foarte utilă şi contribuie la o mai bună cunoaştere şi apropiere între colegi, oferă posibilitatea de a crea noi legături şi parteneriate între şcoli şi reprezintă un punct de plecare pentru alte pelerinaje organizate cu elevii, de către Școală şi Biserică.

Prof. Sultănica Marin, Şcoala Gimnazială nr.1, Slobozia-Conachi