Etapa eparhială a Concursului Naţional de mini-proiecte filantropice ,,Mâini întinse spre lucrarea poruncilor lui Dumnezeu”

Cea mai importantă virtute a omului în relaţia cu Dumnezeu, dar şi cu aproapele, este iubirea. După modelul iubirii Sfintei Treimi, al celui arătat de Fiul lui Dumnezeu pentru om, şi noi suntem invitaţi să împlinim această vocaţie dumnezeiască şi în mod voluntar-particular, dar şi într-un cadru general organizat.

Participanţii la concurs în vizită la Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii creştine de la Dunărea de Jos
Participanţii la concurs în vizită la Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii creştine de la Dunărea de Jos

Prin  Concursul Naţional de mini-proiecte de educaţie filantropică „Mâini întinse spre lucrarea poruncilor lui Dumnezeu”, Patriarhia Română a intenţionat să reîmprospăteze sentimentul fundamental al omului, acela de a iubi pe aproapele, ca semn al iubirii lui Dumnezeu.  Sfânta Scriptură menţionează că: „Cine zice că este în lumină şi pe fratele său îl urăşte, acela este în întuneric până acum.  Cine iubeşte pe fratele său rămâne în lumină şi sminteală nu este în el. Iar cel ce urăşte pe fratele său este în întuneric şi umblă în întuneric şi nu ştie încotro se duce, pentru că întunericul a orbit ochii lui” (I Ioan 2, 9-11). Deci modelul dragostei dumnezeieşti este iubirea lui Dumnezeu pentru umanitate: „Iubiţilor, dacă Dumnezeu astfel ne-a iubit pe noi, şi noi datori suntem să ne iubim unul pe altul” (I Ioan 4,11).

În acest sens în Arhiepiscopia Dunării de Jos, miercuri, 29 aprilie 2015, la Galaţi a fost organizată etapa eparhială a Concursului Naţional de mini-proiecte de educaţie filantropică, intitulat „Mâini întinse spre lucrarea poruncilor lui Dumnezeu“. Concursul s-a adresat copiilor cu vârste între 6 şi 16 ani, preoţilor şi profesorilor de religie implicaţi în programul catehetic „Hristos împărtăşit copiilor” şi a urmărit cultivarea dragostei faţă de semeni şi sprijinirea celor aflaţi în suferinţă: bătrâni bolnavi şi neajutoraţi, copii trişti şi  singuri, familii sărace, prin realizarea unor mini-proiecte cu caracter misionar şi social-filantropic.

În debutul manifestării, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos a săvârşit o slujbă de mulţumire în Capela Muzeului ocrotită de Sfinţii Martiri Brâncoveni, pentru toţi copiii care au fost prezenţi, dar şi pentru cei care nu au fost de faţă, pentru părinţii lor, pentru preoţii şi profesorii de religie care au participat la eveniment. Chiriarhul a oferit spre închinare celor prezenţi icoana Sfântului Voievod Martir în care este păstrată o părticică din sfintele sale moaşte.

Rugăciune în capela muzeului
Rugăciune în capela muzeului

Câştigătorii Concursului naţional «Mâini întinse spre lucrarea poruncilor lui Dumnezeu», ajuns la final în Arhiepiscopia Dunării de Jos, sunt prezenţi astăzi în capela închinată Sfinţilor Martiri Brâncoveni de la Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos, ca nişte vrednici urmaşi ai sfinţilor tineri Brâncoveni, care-i inspiră să-şi închine copilăria şi tinereţea lor lui Dumnezeu, pentru ca Dumnezeu să-i înveţe să-şi deschidă minţile, inimile şi sufletele spre îmbrăţişarea părinţilor lor în respect, spre ascultarea învăţăturilor bune din şcoală prin ora de Religie şi prin împreună-lucrarea cu preoţii din biserici în misiunea din comunităţile noastre parohiale. Copiii, mâinile lui Dumnezeu întinse către noi, sunt o realitate vindecătoare de boală, de bătrâneţe, de lipsuri şi, mai ales de neiubirea dintre noi!“, a arătat Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian.

După momentul liturgic de la capelă, concurenţii, membrii juriului şi ceilalţi invitaţi au vizitat sălile de expoziţe ale Muzeului.

Concursul propriu-zis s-a desfăşurat în Sala de Expoziţii Temporare a Muzeului Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos şi a reunit elevii câştigători ai etapei pe protoierie din cele 8 Protopopiate ale Eparhiei.

La eveniment au fost invitaţi preoţii îndrumători, profesorii de religie, părinţi ai copiilor şi membri ai Asociaţiei „Părinţi pentru Ora de Religie“, filialele Dunării de Jos, precum şi alţi copii şi tineri care s-au remarcat prin implicare şi rezultate de excepţie în cadrul programului catehetic „Hristos împărtăşit copiilor“ şi a activităţilor comune dintre parohie şi şcoală.

Aspect din timpul premierii
Aspect din timpul premierii

Proiectele au fost evaluate şi jurizate în data de 28 aprilie a.c., după criteriile stabilite în metodologia de concurs: conceperea proiectului, atragerea de fonduri şi aplicarea proiectului.

Câştigătorii locurilor I, II şi III din Arhiepiscopia Dunării de Jos sunt următorii:

Locul I: Parohia „Cuv. Parascheva“, Lieşti, Protoieria Tecuci, coordonator pr. Titi Gabor;

Locul II: Parohia „Sfinţii Trei Ierarhi“, Protoieria Galaţi, coordonator pr. Lucian Petroaia;

Locul  II: Parohia „Sf . Arhangheli Mihail şi Gavriil“, Protoieria Brăila, coordonator pr. Victor Ţugui;

Locul III: Parohia „Sfânta Treime“, Bărăganu, Protoieria Însurăţei, coordonator pr. Dorin Chirilov.

La final a avut loc festivitatea de premiere, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop binecuvântând şi felicitând pe toţi cei implicaţi în acest concurs, iar câştigătorilor oferindu-le albumul „Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos“, precum şi diploma „Tinereţe şi credinţă“, emisă de Arhiepiscopia Dunării de Jos.

În acelaşi cadru festiv au fost acordate şi 5 menţiuni.

Totodată, cei 72 de elevi prezenţi, câte 3 din fiecare protoierie, au fost recompensaţi cu   rechizite şcolare în valoare totală de 5.400 lei.

Concursul „Mâini întinse spre lucrarea poruncilor lui Dumnezeu“ s-a înscris în calendarul manifestărilor organizate pe tematica anului 2015: Anul omagial al misiunii parohiei şi mănăstirii azi şi Anul comemorativ al Sfântului Ioan Gură de Aur şi al marilor păstori de suflete din eparhii.

Pr. dr. Costel Toma,Parohia ,,Sf. Brâncoveni”- Galaţi


Impresii de la participanţi

O elevă de la Parohia Slobozia Conachi şi-a exprimat bucuria participării la acest miniproiect, relatând: „După ce am ajutat acei bătrâni, am ieşit din casele lor pur şi simplu fericită”.

Vizitând Muzeul eparhial
Vizitând Muzeul eparhial

Alt elev din localitatea Costache Negri a arătat: „Am plecat foarte împăcaţi după ce am ajutat pe cei mai săraci decât noi”.

Tinerii de la Parohia Poşta Berheci au fost foarte implicaţi şi energici şi au plantat răsaduri şi flori unor bătrâni din satul lor. Preotul din sat a auzit pe cei bătrâni spunând: „Părinte, când vedem copii şi tinerii în Biserică, şi noi întinerim”.

Douăzeci de copii din Vişina, judeţul Galaţi au relatat Înaltpreasfinţitului Părinte Dr. Casian: „Am pus mână de la mână şi am dus alimente unor bătrâni”.

Copiii de la ParohiaNaşterea Maicii Domnului” de la Brăila s-au deplasat la Mănăstirea Măxineni şi au plantat 20 de tei. După ce au confecţionat iconiţe şi alte obiecte, le-au vândut şi cu bănuţii obţinuţi (cca. 900 de lei) au mers la un centru social de bătrâni şi au arătat ei, „am servit noi înşine pe cei 20 de bătrâni cu dizabilităţi”.

Cei de la parohia Chiscani I din Protoieria Brăila au confecţionat căndeluţe, le-au valorificat, şi cu banii obţinuţi (2.000 de lei), au adăugat ei, „am pregătit o masă caldă pentru 130 de persoane nevoiaşe”.

În Parohia Ianca programul a constat în într-o implicare exemplară. Copiii au subliniat că: „Am confecţionat metaniere, ştergare populare şi cruciuliţe din mărgele şi am ajutat cu cei 1.000 de lei, 30 de persoane sărace, bătrâni şi bolnavi”.

Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos prezent la festivitatea de premiere a câştigătorilor etapei eparhiale a concursului
Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos prezent la festivitatea de premiere a câştigătorilor etapei eparhiale a concursului

Tinerii de la Jirlău au remarcat: „Noi, copiii de la Jirlău, am făcut o colectă şi am ajutat cu banii strânşi un om al străzii, o colegă de şcoală care este bolnavă şi un bătrân paralizat”.

„Am colindat pe la toate casele, au amintit copiii din Bărăganu, şi cu banii strânşi am organizat un pelerinaj la Buşteni, la Mănăstirea Caraiman. După ce ne-am întors, am confecţionat pomelnice şi cruciuliţe, pe care le-am dăruit, în Duminica Sfintei Cruci, unor bătrâni bolnavi, la care am mers cu părintele nostru şi am făcut slujba Sfântului Maslu, pentru ca ei să se vindece. Am mai realizat o scenetă care se numeşte «Poruncile lui Dumnezeu», pe care am jucat-o la căminul cultural cu sala plină”.

„Noi am îngrijit curţile şi am făcut curat în casele unor bătrâni” au completat copiii de la Parohia Spiru Haret.