Sfântul Apostol Andrei, model de apostolat pentru tinerii ASCOR Galaţi

Sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, patronul spiritual al filialei noastre ASCOR – Galaţi, încă din anul 1993, ne determină, an de an, în zilele premergătoare prăznuirii sale, dar şi în ziua hramului său, să organizăm numeroase şi frumoase activităţi, atât pentru tinerii ascoreni, pentru prietenii de la alte filiale care doresc să ne fie alături cu acest prilej, dar, mai ales, pentru semenii noştri.

Priveghere în cinstea Sfântului Andrei, la capela Seminarului Teologic
Priveghere în cinstea Sfântului Andrei, la capela Seminarului Teologic

În acest an, programul organizat de ASCOR Galaţi a debutat în seara zilei de vineri, 28 noiembrie, cu o întâlnire duhovnicească, în cadrul Capelei Studenţeşti ASCOR, din Campusul Universitar şi s-a încheiat în seara zilei de 30 noiembrie, tot în cadrul aceleiaşi capele, în duh de pace şi de rugăciune.

Aici, în prezenţa a 70 de tineri studenţi, membrii ASCOR, dintre care 40 oaspeţi sosiţi de la filialele ASCOR din ţară şi restul de 30 membrii ai ASCOR Galaţi, s-au citit rugăciunile de seară, împreună cu doi delegaţi ai Arhiepiscopiei Dunării de Jos, pc pr. Daniel Zlate şi pc pr. Gabriel Pandele, după care a avut loc un dialog duhovnicesc pe tema „Sfântul Apostol Andrei – ocrotitorul studenţilor”. La final s-a organizat o agapă la care au participat toţi cei prezenţi.

Seara a decurs deosebit de frumos, pe un ton liniştit, duhovnicesc, aducând tuturor, pace şi mult folos.

Programul manifestărilor dedicate Apostolului Andrei a continuat cu vizitarea celor 35 de copii pe care ASCOR Galaţi îi are în grijă, în cadrul celui mai frumos proiect pe care îl derulează la Grădiniţa ASCOR „Moara de Lumină” cu program after-school, de la Fileşti.

Copiii s-au bucurat foarte mult de vizita studenţilor ASCOR de la celelalte filiale din ţară şi, împreună, au asistat la o slujbă de mulţumire oficiată de părintele paroh George Postolache.

Programul a continuat cu rostirea unui cuvânt de mulţumire şi de încurajare pentru copii şi cu felicitarea voluntarilor ASCOR Galaţi, subliniindu-se nevoia continuării acestui proiect şi pe mai departe, cuvintele fiind rostite de către părintele paroh, de dl. Manfred Wagner din Germania dar şi de dl Codruţ Mirică, preşedinte ASCOR Galaţi.

Copiii au susţinut un frumos spectacol de colinde, urmat de cel susţinut de membrii filialelor ASCOR din ţară pentru ca, la final, toţi copiii prezenţi să primească daruri, fructe, sucuri şi dulciuri.

În ajunul sărbătorii Sfântului Apostol Andrei, conform unei frumoase tradiţii păstrate de către ASCOR Galaţi în Arhiepiscopia Dunării de Jos, a fost organizat Pelerinajul Luminii – „Lumina Sfântului Apostol Andrei”.

Şi anul acesta, evenimentul a fost organizat de Arhiepiscopia Dunării de Jos în cooperare cu filiala noastră a Asociaţiei Studenţilor Creştini Ortodocşi Români şi a Ligii Studenţilor din Galaţi.

Pelerinajul Luminii - ,,Lumina Sfântului Andrei”
Pelerinajul Luminii - ,,Lumina Sfântului Andrei”

La ceas de Vecernie, zeci de tineri studenţi,  îmbrăcaţi în tradiţionalul port popular, s-au adunat în faţa Catedralei Arhiepiscopale ,,Sf. Ap. Andrei şi Sf. Ier. Nicolae” de unde, cu torţe şi lumânări aprinse în mâini, au pornit în procesiune pe strada Domnească până la capela „Sfântul Apostol Andrei“ a Seminarului Teologic gălăţean.

În timpul procesiunii, au purtat cu toţii în mâini icoane, făclii şi lumânări aprinse, intonând troparele Sfântului Apostol Andrei şi ale Sfinţilor Martiri Brâncoveni, precum şi alte cântări bisericeşti specifice perioadei liturgice în care ne aflăm.

La sosirea în capela seminarului, tinerii ascoreni au fost întâmpinaţi de tinerii elevi seminarişti, şi de părinţii slujitori care se aflau la ceas de priveghere, şi au cântat împreună cu ei, imnul „Lumina Lină”.

Prin acest pelerinaj, ASCOR Galaţi doreşte mereu, să aducă smerit prinos de mulţumire Sfântului Apostol Andrei, pentru toate darurile pe care toţi membrii ASCOR le primesc de la Dumnezeu, prin ale sale rugăciuni.

Duminică, 30 noiembrie 2014, Arhiepiscopia Dunării de Jos şi implicit toţi studenţii din ASCOR Galaţi s-au aflat în zi de aleasă sărbătoare, întrucât a fost cinstit ocrotitorul, Sfântul Apostol Andrei.

Cu acest prilej, ca o încununare a manifestărilor pastoral-misionare dedicate sărbătorii Sf. Apostol Andrei în Eparhia Dunării de Jos, la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de ierarhi, membri ai Sfântului Sinod, preoţi şi diaconi, în prezenţa a sute de credincioşi.

Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi a fost neîncăpătoare pentru mulţimea credincioşilor şi a pelerinilor cărora li s-au adăugat oficialităţile locale şi judeţene, profesori şi oameni de cultură, precum şi invitaţi din ţară şi de peste hotare.

De la Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie nu puteau lipsi nici membrii filialei gălăţene a ASCOR, îmbrăcaţi ca întotdeauna, în tradiţionalul port popular al zonei de la Dunărea de Jos, alături de prietenii de la celelalte filiale ASCOR din ţară.

Pe tot parcursul Sfintei Liturghii, toţi membrii au mulţumit Sfântului Apostol Andrei pentru aleasa bucurie cu care ne-a umplut sufletele la ziua prăznuirii sale.

Programul manifestărilor organizate de noi, cu prilejul Sfântului Apostol Andrei, s-a încheiat printr-un spectacol de colinde oferit de corul ASCOR Galaţi, urmat fiind apoi de corul ASCOR Iaşi, dirijat de Emanuela Aftimescu Deleanu dar şi de celelate coruri ale ASCOR Tulcea, Braşov, Bucureşti, etc.

Evenimentul a fost unul deosebit de frumos, de cald şi de lin, bucurându-ne cu toţii şi pregătindu-ne de Sărbătoarea Naşterii Domnului, în sunet de colinde, urându-ne astfel cele mai calde doriri de bine şi sperând la o cât mai apropiată revedere.

Seara a continuat cu un spectacol de dansuri populare autentice, din zona Dunării de Jos, susţinut în cadrul Centrului de Cultură al ASCOR Galaţi, susţinut de cele două coordonatoare Elena Palade şi Andreea Bumbaru.

Ziua de 1 decembrie, ultima zi din programul nostru, ne-a găsit tot împreună, purtând cu toţii tricolor pe piept, mărturisind mândria de a fi români, participând în Catedrala Arhiepiscopală la slujba de Te-Deum oficiată de Înaltpreasfinţia Sa, Arhiepiscopul nostru dr. Casian Crăciun. Am participat apoi la manifestările organizate în oraş, cu prilejul Zilei Naţionale a României, cântând Imnul Naţional.

La finalul acestor zile trăite în eparhia noastră, zile pline de evenimente cu o încărcătură duhovnicească deosebit de mare, dorim cu toţii să mulţumim Înaltpreasfinţiei Sale, Părintelui nostru Arhiepiscop dr. Casian Crăciun al Dunării de Jos şi tuturor celor din administraţia eparhială, care ne-au sprijinit, ne-au ajutat şi ne-au fost alături în realizarea acestui program.

Codruţ Mirică, Preşedinte ASCOR Galaţi