Olimpiada de Religie la Brăila, ,,prospeţime adusă credinţei din sufletele copiilor”

An de an profesorii brăileni, alături de învăţăceii lor, aşteaptă cu bucurie, emoţie şi nerăbdare momentul măsurării cunoştinţelor cu măsura înţelepciunii şi a credinţei roditoare, la cel mai serios concurs al fiecărei discipline, Olimpiada naţională. În cuvintele meşteşugite şi frământate de trăirile sufleteşti ale celor mai buni elevi din judeţul Brăila, dascălul de religie îşi regăseşte sensul, puterea şi bucuria de a continua cu şi mai multă jertfire de sine, misiunea sa de suflet: luminarea chipului lui Dumnezeu din fiecare copil primit în grijă. Acesta este sentimentul profesorului organizator, dar, mai ales, corector la Olimpiada naţională de Religie.

186 de elevi, atât de la ciclul gimnazial, cât şi de la liceu, s-au întrecut la Brăila aşternând în pagini de examen adevărate pledoarii pentru Bine, Frumos, Adevăr, Iubire creştină, dar mai ales, Credinţă tare şi Nădejde neclintită. 28 profesori supraveghetori, 6 profesori organizatori şi 22 dascăli corectori s-au reunit la Colegiul Naţional „Ana Aslan” din oraşul Brăila, colaborând excelent şi ierarhizând cu responsabilitate şi profesionalism lucrările elevilor. Toată această muncă a fost binecuvântată de ÎPS dr. Casian Craciun, Arhiepiscopul Dunarii de Jos şi organizată de părintele inspector pentru discplina Religie, pr. Florin Grecu şi dusă la bun sfârşit cu ajutorul lui Dumnezeu. Au fost împărţite de asemenea fiecărui participant iconiţe cu Sfântul Ioan Casian, acest sfânt atât de drag nouă, prin mijlocirea căruia am dobândit un vrednic Păstor, atât de preocupat de problemele şi buna creştere a tinerilor, la Dunărea de Jos.

Premianţii la această ediţie au fost: Nicoleta Corneanu (Şcoala Gimnazială „Ion Creangă”- prof. Mihaela Deac), Cristian Stelian Grecu (Şcoala gimnazială „Mihai Eminescu”-prof. Adela Pîrlog), Elena Cristina Terente (Colegiul Naţional „Gh. M. Murgoci”- prof. Ştefan Ionescu), Alexandru Rotaru (Colegiul Economic „Ion Ghica”- prof. Mirela Duţă), Andreea Mihaela Sima (Colegiul Naţional „N. Bălcescu”- pr. prof. Florin Grecu) şi Ana Maria Neacşu (Liceul de artă „Haricleea Darclee”- prof. Dida Loredana Vasiloancă).

Pentru o mai bună edificare asupra Olimpiadei derulate la Brăila, să dăm cuvântul copiilor participanţi:

„Am început concursul plin de emoţii, dar am reuşit să mă adun repede. M-am simţit inspirat şi dornic să-mi arat talentul şi cunoştinţele. A fost o experienţă frumoasă şi o voi repeta, chiar dacă la anul voi fi la liceu. Cunoştinţele acumulate le consider foarte valoroase, o adevărată «punguţă cu bucurii» adăugate în «sacul vieţii».” (Costin Cărnaru, clasa a VIII-a B, Şcoala Gimnazială „Ion Băncilă”- Brăila)

„Mă simt mândră că am participat şi la această olimpiadă, pe care o consider cea mai apropiată de sufletul meu. Mărturisesc că, din clipa în care am început să mă pregătesc mai intens pentru acest concurs, am început  să mă rog mai mult, să fiu mai conştiincioasă, mai atentă la faptele mele. Olimpiada de Religie a fost, pentru mine, o nouă prospeţime dată credinţei din sufletul meu.” (Mihaela Florea, clasa a VII-a B, Şcoala Gimnazială „Ion Băncilă”- Brăila)

„Rezultatele bune şi foarte bune obţinute de colegi m-au ambiţionat ca, la anul, la faza judeţeană, să obţin şi eu o notă peste 9. Pot şi trebuie să ofer mai mult, bine ştiind că Dumnezeu ne ajută în toate clipele vieţii noastre.” (Radu Ştefania, clasa a VII-a A, Şcoala Gimnazială „Al. Ioan Cuza”- Brăila)

„Această olimpiadă a reprezentat o mare provocare pentru mine. Fiind o persoană mai timidă, am realizat că orice problemă şi neputinţă pot fi depăşite cu ajutorul lui Dumnezeu. Cred că acesta a fost marele câştig pe care l-am dobândit la acest concurs, alături de alte multe cunoştinţe aprofundate în pregătirea acestui concurs. Slavă lui Dumnezeu pentru toate!” (Andreea Mihaela Sima, clasa a XI-a, Colegiul Naţional „N. Bălcescu”- Brăila)

Olimpiada de religie reprezintă olimpiada sufletului. Deşi anul acesta nu am obţinut rezultatul dorit, m-am bucurat că am participat. Am învăţat lucruri noi, ceea ce demonstrează  faptul că această olimpiadă este diferită de celelalte. Prin intermediul ei m-am apropiat mai mult de Dumnezeu şi am cunoscut alţi elevi, adevăraţi creştini, cu care pot să dezbat, pe viitor, teme religioase.” (Ionela Culea, clasa a XI-a E, Liceul Teoretic „Nicolae Iorga”- Brăila)

Bucurie şi emoţie
Bucurie şi emoţie

„Am participat cu plăcere la această olimpiadă, specială din punctul meu de vedere. Atmosfera caldă în care s-a desfăşurat demonstrează faptul că este bine organizată, în spirit creştin. Subiectele nu au avut un grad mare de dificultate astfel încât am simţit bucurie, în timpul rezolvării lor. Această experienţă a fost benefică pentru viaţa mea duhovnicească, fiindcă mi-a oferit şansa să aprofundez temele studiate la orele de religie. Mulţumesc organizatorilor!” (Mihaela Flutur, clasa a XII-a D, Liceul Teoretic „Nicolae Iorga”- Brăila)

„L-am cunoscut pe Dumnezeu încă din copilărie şi am reuşit să păstrez această legătură neîntreruptă. Prezenţa mea la scaunul Spovedaniei este o întoarcere a fiului risipitor. Un rol important îl are părintele duhovnic, care m-a ajutat mereu să înţeleg unde am greşit şi să încerc să mă îndrept. Sfânta Taină a Împărtăşaniei o aştept cu nerăbdare, ştiind că Îl primesc pe Hristos. Primirea acestor Sfinte Taine îmi aduce în suflet pace şi puterea de a merge mai departe.” (Teodora Damaschin, clasa a X-a C, Colegiul Naţional „Ana Aslan”- Brăila)

„Într-o lume secularizată, când valurile egoiste spulberă sufletele tinerilor, aceştia caută un refugiu. Fericiţi sunt cei ce îşi regăsesc refugiu în braţele Domnului: prin rugăciune, participarea la sfintele slujbe, primirea Sfintelor Taine, împlinirea poruncilor Lui. Pentru mine şi participarea la Olimpiada de religie este un prilej de apropiere de Dumnezeu, prin cunoaştere. Temele au fost interesante şi a fost o plăcere să le citesc. Pentru că olimpiada s-a desfăşurat în liceul nostru, eu m-am simţit ca acasă.” (Maria Apostol, clasa a X-a A, Colegiul Naţional „Ana Aslan”- Brăila)

„Sfânta  Taină a Spovedaniei şi Sfânta Taină a Împărtăşaniei sunt necesare obţinerii mânturii. Fiecare, dintre acestea, are rolul ei. Înainte consideram că Spovedania e doar o slujbă premergatoare Împărtăşaniei şi nu mă pregăteam suficient. La orele de religie, doamna profesoară ne-a învăţat, iar la începutul posturilor mari ne aminteşte de fiecare dată cum trebuie să ne pregătim ca să putem primi cu vrednicie aceste Sfinte Taine. Niciodată nu uită să ne spună că avem libertatea de a alege, dar pe care l-am primit de la Dumnezeu. Sunt creştin şi reuşesc să mă spovedesc şi să mă împărtăşesc de două ori pe an, în Postul Naşterii Domnului şi cel al Învierii Domnului.” (Robert Hatos, clasa a VI-a A, Colegiul Naţional „Ana Aslan”- Brăila)

„Spovedania este o şansă de a ne căi pentru păcatele noastre şi de a primi iertare de acestea. Împărtăşania este primirea, în chip real a Trupului şi al Sângelui lui Hristos, pentru moştenirea Împărăţiei cerurilor.” (Claudia Papenov, clasa a VI-a A, Colegiul Naţional „Ana Aslan”- Brăila)

„Am fost plăcut impresionată de prezenţa mare de elevi, participanţi la Olimpiada de religie, faza judeţeană. Subiectele au fost accesibile, dar şi cu un grad de dificultate, cu scopul de a uşura selectarea elevilor, ce ne vor reprezenta la faza naţională. Profesorii de religie s-au implicat atât în elaborarea de subiecte şi bareme, cât şi în asistenţă şi în corectarea lucrărilor.

Făcând parte din Comisia de organizare, pot să afirm că un rol important l-a avut pr. Grecu Florin, inspector şcolar, care ne-a fost alături  şi cu care am colaborat foarte bine. A fost o experienţă unică, din care am învăţat multe lucruri folositoare şi minunate.” (Prof. de religie Viorica Săraru, Colegiul Naţional „Ana Aslan”- Brăila).

Au consemnat pr. Florin Grecu, inspector de religie – ISJ Brăila

şi prof. Asimina Negulescu, Şcoala Gimnazială „Ion Băncilă”- Brăila