20 de ani sub ocrotirea Sfântului Nicolae – Procesiunea ,,Călători pe calea sfinţilor”, la Brăila

Clerul din oraşul Brăila, în procesiune
Clerul din oraşul Brăila, în procesiune

După prăznuirea Sfântului Apostol Andrei în cetatea Galaţiului, ca ocrotitor al eparhiei noastre, după ce am simţit mireasma zilei istorice ce a pecetluit destinul României, la începutul „lunii darurilor”, aflaţi sub aripa Bisericii, uniţi de dorul după Dumnezeu, în încercarea de a reface calea lui Dumnezeu, de a uni „paşii văzuţi cu paşii nevăzuţi, care sunt paşii lui Dumnezeu”, comunitatea credincioşilor din municipiul Brăila a avut prilejul regăsirii, al comuniunii în iubire, la momentul înălţător, plin de încărcătură duhovnicească, pri-lejuit de prezenţa în mijlocul nostru a Sfântului Apostol Andrei şi a Sfântului Ierarh Nicolae, la procesiunea îndătinată „Călători pe calea sfinţilor”.

La ceas de priveghere, într-o atmosferă de linişte interioară, pelerinajul din acest an a readus la Brăila darul redecoperirii sentimentelor autentice şi a valorilor creştine. Procesiunea în sine a exprimat legătura strânsă între ceata îngerilor – pornind din biserica „Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil”, şi ceata sfinţilor – ajungând la altarul bisericii „Sfântul Ierarh Nicolae”.

Preoţi şi credincioşi având în mijloc pe ierarhul lor au conturat un tablou duhovnicesc de excepţie, un răspuns clar şi coerent în faţa provocărilor lumii moderne, la timpul răcirii sufletului, al desacralizării. Atmosfera pelerinajului în sine a oferit reperele autentice ale unei seri de priveghere, într-o atmosferă de linişte spirituală, într-un moment special din Postul Naşterii Domnului Iisus Hristos, când „Apostolul încreştinării noastre” şi „Filantropul desăvârşit” s-au întâlnit în urbea Brăilei pentru a binecuvânta poporul dornic de a-L redescoperi pe Dumnezeu. Prezenţa tinerilor în costume populare având în mâini lumină exprimă nevoia de a redescoperi autenticul pierdut sau înstrăinat, tradiţiile care au înnobilat conştiinţa sacră a acestui popor.

Într-un secol al provocărilor, al incertitudinii, într-un timp al diluării autenticului, al secularizării, „pelerinajul este o mărturisire a smereniei”, cum frumos a reiterat, în cuvântul de învăţătură,  Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop dr. Casian al Dunării de Jos, iar scopul unei astfel de manifestări, spunea Înalpreasfinţia Sa, ,,nu este respectarea altor pelerinaje sau perpetuarea unor tradiţii, ci este dorinţa de a-L lăuda într-o suflare pe Făcătorul a toate uitat astăzi şi de a călători cu «Marele Pelerin» Hristos”.

Ca participant direct la eveniment am simţit din plin reverberaţia şi încărcătura emoţională, spirituală şi duhovnicească al momentului, am regăsit sentimentul solidarităţii umane, al dorinţei de a ne identifica măcar în parte cu cei care au fost modele vii în această viaţă.

Într-un cucernic murmur de rugă comunitatea credincioşilor din urbea Brăilei a primit binecuvântarea lui Dumnezeu la acest moment, care se va adăuga istoriei spirituale pe care o construim astăzi, ca şi contemporani în încercarea de a adăuga obolul nostru la strădaniile marilor noştri înaintaşi.

Prezenţa sfinţilor în mijlocul comunităţii conferă darul echilibrului, al nădejdii că, prin răbdare, perseverenţă în credinţă şi filantropie redevenim „vase alese” în care odrăsleşte mugurul faptelor bune şi al conştiinţei curate.

Preot Băncilă Mircea Ionuţ,

Parohia „Sfântul Spiridon”- Nou