Şedinţă comună a Centrului de Studii Interdisciplinare ,,Sf. Ioan Damaschin” şi a SNFOR, filiala Galaţi

04-IoanDamaschinCu ocazia sărbătorii marelui tămăduitor de boli, Sfântului Patapie, marţi, 3 decembrie 2013, a avut loc la biserica ,,Sf. Trei Ierarhi” din Galaţi o întâlnire a membrilor şi simpatizanţilor Centrului de Studii Interdisciplinare ,,Sf. Ioan Damaschin” şi ai SNFOR Galaţi, pentru o dezbatere interdisciplinară ştiinţă şi teologie, pe tema Afecţiunile sistemului imunitar. Ca propunător a fost invitat domnul lector univ. dr. Ginel Baciu, de la Facultatea de Medicină şi Farmacie a Universităţii ,,Dunărea de Jos” din Galaţi, care a primit răspunsuri duhovniceşti la problemele medicale, de la preotul paroh Lucian Petroaia, moderator fiind subsemnata.

Toate persoanele sunt egale în faţa lui Dumnezeu, dar apar mari diferenţe în rezistenţa organismului la confruntarea cu factorii patogeni, chiar dacă trăim în acelaşi mediu şi în condiţii materiale sau spirituale asemănătoare. Se observă cu uşurinţă că sistemul imunitar nu funcţionează identic pentru toţi şi diferenţele sunt la fel de evidente ca deosebirile dintre fizionomia, statura sau caracterul persoanelor. Oamenii au capacitate de simţire şi trăire inegală: unii sunt puternici la confruntările sufleteşti cu viaţa, alţii sunt mai uşor de cucerit.

Discursul referentului s-a conturat în jurul a cinci întrebări, pe care oricare dintre noi ni le-am pus cândva.

De ce ne îmbolnăvim? Răspunsul este că lipseşte armonizarea perfectă dintre trup şi suflet, astfel că sistemul imunitar nu reacţionează încât să dea rezultatul cel mai bun în faţa agresiunii unor agenţi cauzali, după cum şi spiritual este nevoie de îndreptarea greşelilor.

Ce este imunitatea şi cum putem să ne mărim cantitatea de anticorpi? Imunitatea reprezintă o multitudine de factori care apar şi se dezvoltă pe parcursul vieţii, făcându-ne rezistenţi în faţa bolilor, iar anticorpii au un rol remarcabil, însă formarea şi întărirea organismului se face, în mod paradoxal, prin îmbolnăvire, prin experienţa luptei proprii asupra factorului cauzal. Nu sunt de înlăturat nici formele mai uşoare combatere: vaccinul sau preparatele de imunoglobuline specifice, care ne dau siguranţa depăşirii periodelor critice. Spiritual, însă, este o luptă pentru viaţă, împotriva tuturor păcatelor, iar în momentul când omul cedează este asaltat, se îmbolnăveşte şi moare.

Putem îmbunătăţi imunitatea? „Da, se poate!”, ne spune domnul doctor Ginel Baciu şi ne propune noul concept de alimentaţie funcţională, cu specificaţia că acţionează eficient  doar la organismele neafectate. Persoanele bolnave nu mai pot beneficia de aceste avantaje, pentru că alimentele acţionează cu substanţe în cantităţi mici, în regim homeopat. Alimentele de tip ,,fast-food” sau cele înalt procesate scad imunitatea, deoarece îşi pierd multe calităţi şi, în plus, determină obezitatea. A fost recomandat sistemul american „5-2-1-0”, sau ,,5 legume şi fructe pe zi, maxim 2 ore la calculator sau computer, 1 oră de activitate fizică şi 0 zahăr în lichide”. Din punct de vedere duhovnicesc, rezistenţa trupească şi sufletească se obţine prin Sfintele Taine şi prin Sfintele Ierurgii, ,,infuzie” care conduce la ,,hristomorfie”, dovada de netăgăduit fiind modul în care creştinii primesc Sfânta Taină a Împărtăşaniei şi probează că, la primirea acesteia nu se poate vorbi de transmitere de factori patogeni.

Se poate recâştiga imunitatea? „Da”, dar cu atenţie, pentru că orice tratament medicamentos poate duce la hiperimunitate, o boală mai grea decât scăderea imunităţii. La această întrebare, domnul doctor Baciu Ginel a făcut o pledoarie pentru vaccinuri, care au acţiune specifică pentru fiecare persoană, sunt necesare şi nu creează probleme.

În finalul întâlnirii audienţa a apreciat unanim importanţa acestei întâlniri şi cadrul potrivit al bisericii pentru un dialog deosebit de util, despre trup şi suflet.

Menţionăm şi cele două momente de colinde: primul, oferit de elevii Şcolii nr. 16 din Galaţi şi al doilea – oferit de un cor de elevi seminarişti.

Conf. dr. ing. Lucia Balint,

Preşedinta SNFOR filiala Galaţi