O şansă pentru perfecţionarea continuă a preotului: Cursurile pastoral-misionare (iunie-iulie 2013)

biserica_sfantul_daniel_01_15_1Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în perioada 17 iunie – 4 iulie 2013, în cadrul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din Bucureşti, s-au desfăşurat, cursurile pastoral-misionare, de perfecţionare, în vederea obţinerii definitivatului şi respectiv a gradului II în preoţie, pentru clericii din Mitropolia Munteniei şi Dobrogei.

În cadrul Arhiepiscopiei noastre, după depunerea dosarelor de înscriere au primit binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte dr. Casian, un număr de doi preoţi şi un diacon-pentru definitivat, respectiv cincisprezece preoţi şi un diacon-pentru gradul II. Astfel, pe data de 17 iunie am participat cu toţii la Sfânta Liturghie arhierească la Paraclisul Patriarhal „Sfântul Spiridon-Nou”, săvârşită de către Preasfinţitul Părinte Varsanufie Prahoveanul, Episcop Vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de preoţi profesori, în frunte cu pr. prof. dr. Ştefan Buchiu, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Bucureşti.

Programul zilnic debuta cu săvârşirea Sfintei Liturghii, slujirea, cuvântul de învăţătură şi protia realizându-se prin rotaţie, şi se încheia cu Vecernia şi Utrenia. În intervalul orar  900-1700 se desfăşurau cursurile propriu-zise, în cadrul cărora au fost dezbătute teme de actualitate ale pastoraţiei contemporane,părinţii profesori împărtăşindu-ne din propria experienţă şi trăire duhovnicească.

Problemele morale ale tinerilor de azi şi soluţiile lor din perspectiva creştină ne-au fost prezentate de părintele decan Ştefan Buchiu, care, accentuând importanţa Tainei Sfintei Spovedanii a amintit concluzia pr. prof. dr. Dumitru Stăniloae, conform căreia cel care  nu se spovedeşte nu mai este membru „de facto” al Bisericii, ci doar membru „de jure”.

Aspecte actuale precum relaţia de cauzalitate dintre criza economică globală şi criza duhovnicească a lumii, eficientizarea dialogului dintre ştiinţă şi teologie, amploarea fenomenului migraţionist au fost abordate de domnii profesori dr. Costea Munteanu, Adrian Lemeni şi pr. prof dr. Emanoil Băbuş.

Influenţa negativă a practicilor oculte în viaţa de zi cu zi a oamenilor, precum şi acţiunile prozelitiste agresive au constituit temele centrale ale prelegerilor pr. prof dr. David Pestroiu şi pr. prof dr. Sterea Tache.

Extrem de folositoare au fost şi expunerile părinţilor prof. dr. Nicolae Necula şi Vasile Gordon, care ne-au conştientizat asupra importanţei păstrării nealterate a cultului divin şi a necesităţii întocmirii cu responsabilitate a predicilor şi a catehezelor. Pr. prof. dr. Gheorghe Holbea ne-a supus atenţiei principalele coordonate ale teologiei contemporane, prezentând îndemnul părintelui prof. Gheorghe Florovsky de a recupera creativ gândirea Sfinţilor Părinţi. Având în vedere că anul acesta se împlinesc 110 de ani de la naşterea celui mai mare teolog român pr. prof. dr. Dumitru Stăniloae, am fost îndemnaţi să aprofundăm teologia acestuia, precum şi traducerile sale din operele Sfinţilor Părinţi.

O abordare realistă a problemelor de ordin moral ale omului modern (avort, eutanasie, transplant, incinerare) ne-a fost prezentată de pr. prof. dr. Vasile Răducă, care ne-a recomandat să atragem atenţia celor care nu percep această viaţă ca pe un dar de la Dumnezeu, asupra riscurilor la care se expun. Predarea orei de religie în şcoală de către profesori de vocaţie şi cu o pregătire teologică riguroasă constituie o premisă esenţială pentru formarea tinerei generaţii creştine în spiritul integrării active în viaţa Bisericii, după cum a concluzionat pr. prof. dr. Vasile Creţu.

Cele trei săptămâni de formare şi informare pastoral-misionară s-au constituit pentru noi, preoţii, într-un bun prilej de reîmprospătare şi aprofundare a cunoştinţelor teologice, de relaţionare cu fraţi preoţi din alte eparhii, de împărtăşire a trăirilor personale.

Mulţumim bunului Dumnezeu şi Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian pentru toate experienţele deosebite acumulate în această perioadă, care ne vor fi de folos în slujirea noastră pastorală!

Pr. Narcis Gabriel Boabeş,

Parohia Tichileşti I, Protoieria Brăila