Concursul de şah ,,In hoc signo vinces” la Parohia ,,Sf. Mc. Mina” din Galaţi

Concurs de şah pentru cei mici
Concurs de şah pentru cei mici

Ziua Internaţională a Copilului înseamnă pentru toţi, mic şi mare, o promisiune, o celebrare a viitorului şi o ocazie de a da frâu liber imaginaţiei şi copilului din fiecare. Pentru peste 180 de copii, această zi a reprezentat startul în Concursul de şah ,,In hoc signo vinces” (,,Prin acest semn vei birui”), susţinut de parohie, în curtea bisericii ,,Sfinţii Mina, Victor şi Vichentie” din strada Tecuci, Galaţi.

Nu sunt puţini cei care, într-o zi de sâmbătă, nici nu concep ideea de a se trezi mai devreme de amiază. Însă în ziua de 1 iunie, părinţii au fost treziţi de euforia copiilor şi de nerăbdarea lor de a ajunge la ora 8.30, pentru a se înregistra la concurs. Într-un cadru special delimitat şi marcat în curtea bisericii s-au amenajat corturi pentru fiecare categorie de vârstă, care să îi adăpostească pe contrincanţi de razele soarelui nelipsit pe parcursul celor două zile. Urmând listele emise de calculator, în care au fost repartizaţi jucătorii, fiecare şi-a aşezat piesele de şah pe table de diverse dimensiuni, au dat mâna şi au început jocul. În liniştea ce îi înconjura, nu puteai să nu observi grimasele de concentrare şi săracele unghii roase de emoţii, dar mai puteai observa un lucru: în categoria celor consideraţi ,,avansaţi”, de clasele V-VIII, îşi aveau locul prichindei de numai 7 ani, ce purtau în spate cam tot atâţia ani de experienţă într-ale jocului minţii în spate. Parcă te simţeai din ce în ce mai umil în faţa lor când vedeai cu câtă uşurintă contracarau mişcările oponenţilor şi ajungeau în faza precursoare “mat”-ului.

Aspect din timpul desfăşurării concursului
Aspect din timpul desfăşurării concursului

După cum dictează regulile formalităţii începerii oricărui concurs, şi acesta a fost precedat de intonarea imnului statului, în prezenţa edililor judeţului, a domnului primar Marius Stan împreună cu dl Mihai Manoliu, consilierul judeţean. Sub atenta supraveghere a cadrelor didactice de la Şcoala Gimnazială ,,Miron Costin” și cu îndrumarea arbitrilor de şah, domnii Aurel Cojocaru şi Lucian Jugaru, s-a pronunţat ,,Start joc!”. Prima zi a fost aglomerată de primele patru runde, în care am fost martoră la o paletă largă de emoţii exprimate: chiote de bucurie, salturi de fericire, dar şi lacrimi de tristeţe, pentru momentele în care înfrângerea era inevitabilă. “Tata, copilul cu care joc are patru medalii pentru locul I şi una pentru locul II… am emoţii!” s-a auzit din colţul unui cort, când un copil privea către tatăl său ce îl încuraja de pe trotuarul curţii şi îi privea atent fiecare mişcare, trăind odată cu puiul său fiecare mutare de pe tabla de şah. Sfârşitul zilei a adus liniştea în curtea deunăzi plină de glasuri de copii, trimiţându-i spre odihnă pe cei ce aveau să înfrunte runda a cincea în ziua următoare. Duminica a început la fel de devreme în curtea bisericii, credincioşii adunându-se pentru slujbă şi admirându-i în acelaşi timp pe cei ce şi-au reluat poziţiile la mesele de joc.

O ultimă rundă i-a adus mai aproape de cupele şi medaliile mult aşteptate. Surprizele aveau să curgă pentru toţi cei prezenţi, iar nerăbdarea era din ce în ce mai mare. Într-un final, s-a auzit murmurul ce vestea sosirea mult-doritului şi aşteptatului invitat de onoare, campionul mondial de box Lucian Bute, moment ce a marcat încheierea concursului şi începerea sesiunii de premiere.

Premiile pentru câştigători
Premiile pentru câştigători

Au fost pregătite 36 de cupe, pentru fiecare categorie de vârstă participantă, împărţite pentru fete şi băieţi şi medalii şi diplome pentru fiecare participant, premiile fiind înmânate de către dl Lucian Bute, câştigătorilor. De asemenea, în spiritul sărbătorii zilei copilului au fost pregătite punguţe de cadouri, despre care unii dintre cei prezenţi au exclamat cu uimire: ,,Wow, ce tare! Caiete! Păi să vezi ce invidios o să fie frate-miu!”

Evenimentul a fost încheiat în acelaşi spirit solemn al intonării imnului, moment urmat de decernarea premiilor şi de spectacolele pregătite de copii, unii dintre ei aparţinând programului ,,Hristos împărtăşit copiilor”, desfăşurat în parohiile din Patriarhia Română. Succesul concursului nu poate fi măsurat decât în cuvintele frumoase adresate de către cei mari, şi de exclamaţiile euforice ale celor mici. Aceasta a fost Ediţia I, aşa că… putem spera la şi mai mult şi mai bine!

A consemnat Andreea Casiana Ionaşcu