Sesiunea festivă de închidere a proiectului „Alege Şcoala!“ în Arhiepiscopia Dunării de Jos

IMG_8005
Cuvânt de binecuvântare al Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian

Joi, 6 iunie 2013, Arhiepiscopia Dunării de Jos şi Fundaţia ,,World Vision” – România au organizat Sesiunea festivă de închidere a proiectului ,,Alege Şcoala!”, un eveniment organizat cu binecuvântarea şi în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, la Aşezământul social „Sf. Pantelimon” de la Lacu-Sărat

Cu acest prilej au fost prezentate rezultatele macro precum şi la nivel de judeţ, ale realizărilor din cadrul proiectului „Alege Şcoala!“.

Pe parcursul celor patru ani de proiect, la nivel naţional, 29.207 copii – elevi cu risc de părăsire timpurie a şcolii, delincvenţi juvenili, persoane care au părăsit timpuriu şcoala, persoane care nu au absolvit învăţământul obligatoriu şi preşcolari – au participat la activităţile proiectului „Alege Şcoala!“. Totodată, dezvoltarea programului de prevenire a fenomenului de părăsire timpurie a şcolii a fost susţinut de 3.206 persoane: preoţi şi profesori de religie şi de alte specialităţi.

În total, activităţile proiectului „Alege Şcoala!“ au însumat 247 de sesiuni de formare, de care au beneficiat 3.206 de persoane (preoţi şi profesori de religie); organizarea unui număr de cel puţin 9.618 lecţii de cateheză în cadrul „Şcolii de duminică“; organizarea a 235 tabere de creaţie pentru 9.618 de copii; organizarea unui concurs naţional desfăşurat în 4 etape (la nivelul Parohiilor, Protopopiatelor, Eparhiilor şi Patriarhiei), pentru toţi cei 29.207 de copii implicaţi în proiect.

* * *

În date, situaţia aplicării proiectului „Alege Şcoala!“ în Arhiepiscopia Dunării de Jos, se prezintă astfel:

Preoţii participanţi la proiect
Preoţii participanţi la proiect

182 de preoţi din tot atâtea parohii au participat la sesiunile de informare (două sesiuni) şi la cele de informare (13 sesiuni) desfăşurate la Aşezământul social „Sf. Pantelimon” de la Lacu Sărat, susţinând la parohii minim câte trei cateheze fiecare;

1.638 de copii înscrişi în proiect, aleşi pe criteriul prevenirii şi combaterii abandonului şcolar;

546 de copii participanţi gratuit la taberele de creaţie organizate la Mănăstirile Durău şi Buşteni;

Concursul „Alege Şcoala!“ a fost organizat pe mai multe etape:

a) etapa parohială cu tema „Şcoala mea”, unde toţi copiii participanţi (1638) au primit ghiozdane din partea organizatorilor şi rechizite din partea parohiilor;

b) etapa pe protoierii, cu aceeaşi temă, unde 72 de copii au primit premii costând în aparatură electronică (tablete, aparate foto şi mp4 playere) din partea organizatorilor, precum şi icoane şi cărţi din partea eparhiei;

c) etapa eparhială cu tema „Şcoala din pridvorul Bisericii”, unde 9 copii au primit premii, constând în aparatură electronică (laptop-uri, calculatoare, sisteme audio) – din partea organizatorilor, precum şi Sfânta Scriptură, cărţi de rugăciuni şi revista eparhială „Călăuză ortodoxă” – din partea Arhiepiscopiei;

d) etapa naţională, cu tema „În Biserică şi în Şcoală, educaţie pentru Viaţă”, în care cei 9 premianţi de la faza eparhială au trimis lucrările realizate de ei la Patriarhie spre a fi jurizate, premierea având loc în data de 21 mai a.c. Doi copii din eparhia noastră, ce au obţinut locurile doi şi trei la diferite secţiuni ale concursului la nivel naţional au fost premiaţi de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, la festivităţile prilejuite de hramul Catedralei Patriarhale.

„Rezultatele la nivelul Eparhiei Dunării de Jos sunt mai mult decât mulţumitoare, în sensul că un număr foarte mare de preoţi s-au implicat de la început în acest proiect. Aceştia au înţeles valoarea lui şi ceea ce înseamnă investiţia în educaţia copiilor. De asemenea, remarcăm faptul că rezultatele pozitive s-au cuantificat prin participarea copiilor, într-un număr impresionant, în taberele de vară” a declarat pr. Constantin Naclad, inspector pentru Catehizare Parohială şi Manager pentru proiectul „Alege Şcoala!“.

* * *

Proiectul „Alege Şcoala!“ are ca scop prevenirea şi combaterea fenomenului de părăsire timpurie a şcolii şi a delincvenţei juvenile, prin dezvoltarea unor soluţii alternative de tip „Şcoala de duminică”, necesare asigurării educaţiei morale de bază şi motivaţiei pentru studiu a copiilor din mediul rural şi urban, cu vârste cuprinse între 6 şi 16 ani.

Pc pr. Aurel-Ionuţ Iordache de la Parohia Moscu, unul dintre preoţii premiaţi la festivitate
Pc. pr. Aurel-Ionuţ Iordache de la Parohia Moscu, unul dintre preoţii premiaţi la festivitate

Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, proiectul „Alege Şcoala!“ este implementat de către Fundaţia ,,World Vision”- România în parteneriat cu Patriarhia Română, prin Sectorul teologic-educaţional, beneficiind de finanţare nerambursabilă de la Fondul Social European, prin Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, Axa prioritară 2 „Corelarea învăţării pe tot parcursul vieţii cu piaţa muncii“, Domeniul major de intervenţie 2.2 „Prevenirea şi corectarea părăsirii timpurii a şcolii“.

* * *

Avem încredinţarea că activitatea de catehizare a copiilor, iniţiată şi prin acest program în Arhiepiscopia Dunării de Jos este o investiţie spirituală pe termen lung, contribuind, prin dimensiunea lui misionară atât de necesară în contextul epocii noastre, la educarea copiilor şi a tinerilor.

Stă mărturie faptul că nici unul dintre cei 1.638 de copii implicaţi nu a abandonat şcoala, în cei aproape trei ani de derulare a proiectului.

Pr. Daniel Zlate, inspector pentru cateheză