Întrunirea preoţilor din slujirea socială, în Arhiepiscopia Dunării de Jos

Aspect din timpul dezbaterilor
Aspect din timpul dezbaterilor

Miercuri, 27 februarie 2013, a avut loc întrunirea duhovnicească a preoţilor slujitori în spitale, aziluri, penitenciare şi armată, din cuprinsul Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

Întâlnirea  s-a desfăşurat în capela Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „Sf. Chir şi Ioan“ din Galaţi, având două părţi:

Mai întâi, cu începere de la ora 830 s-a oficiat Sfânta Liturghie în sobor, după care a urmat săvârşirea Tainei Sf. Maslu. La săvârşirea ambelor Sfinte Taine au participat atât cadre medicale şi personal angajat, cât şi numeroşi bolnavi, în special de la secţia de cardiologie. După săvârşirea slujbei, a urmat ungerea cu untdelemn a copiilor, fiecare dintre ei primind şi colportaj bisericesc constând în iconiţe şi revista eparhială „Călăuză ortodoxă”.

La ora 1030 a avut loc deschiderea părţii a doua (administrativă) a întrunirii prin transmiterea cuvântului de binecuvântare al Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, de către pc pr. Ionel Rotaru, consilier social-misionar şi delegat al chiriarhului Dunării de Jos. De asemenea, prea cucernicia sa s-a referit şi la importanţa pe care o are preotul în instituţia în care activează, prin slujbele şi prezenţa sa zilnică, îndemnând la intensificarea legăturilor dintre conducerea administrativă a instituţiilor respective şi programul administrativ al preotului, modele avându-i pe Sf. Împăraţi Constantin şi Elena, în timpul cărora între Stat şi Biserică a existat o colaborare rodnică în viaţa socială.

Pc. pr. Tudor Gheorghe a susţinut un referat cu tema: „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena – modele de viaţă şi de slujire socială”, după care preoţii prezenţi au făcut scurte intervenţii la subiect.

De asemenea, au fost abordate, în discuţii, problemele specifice privind activitatea, disciplina, coerenţa programelor, relaţia cu Centrul eparhial şi cu conducerea instituţiilor în care sunt angajaţi, programul zilnic de activitate, fiecare preot capelan prezentând aspecte pozitive şi negative din activitatea desfăşurată în anul care a trecut, precum şi propunerile cu privire la activităţile pe care le vor desfăşura în anul 2013.

Pr. Ionel  Rotaru, consilier social-misionar