O nouă carte ziditoare de suflet

teologie_11_finalÎn anul consacrat de Biserica Ortodoxă Română Sfântului Maslu – „Tainei sănătăţii”, la sărbătoarea Sf. Apostol Andrei, ocrotitorul nu numai al Galaţilor şi Dunării de Jos, ci al întregii Românii, dar şi a Sf. Ierarh Nicolae, ocrotitorul Brăilei, cu binecuvântarea ÎPS dr. Casian Crăciun, Arhiepiscopul Dunării de Jos a văzut lumina tiparului volumul intitulat Teologie şi educaţie la Dunărea de Jos, fascicula XI/2012.

Să subliniem, din capul locului, că avem de-a face cu continuarea operei ziditoare a chiriarhului locului în planul vieţii spiritual-culturale, prin Universitate.

Aşadar, fascicula XI, masivă (503 p.) apare în nota în care ne-a obişnuit seriozitatea şi abnegaţia colectivului redacţional. Remarc aici faptul că un cuprins foarte bogat a fost alcătuit cu echilibru, fiind deschis de secţiunea Sistematica, unde tineri autori, în grad universitar de lectori, dau măsura unor texte destul de întinse, dar echilibrate.

A doua secţiune, Liturgica este deschisă de doi reputaţi dascăli universitari de la Bucureşti şi Iaşi, pr. prof. dr. Nicolae D. Necula şi pr. prof. dr. Viorel Sava. Iată cum experienţa şi tinereţea sunt însumate într-un capitol esenţial al volumului. Treimea secţiunilor se încheie cu cea pe care editorii au numit-o Secţiunea interdisciplinară, deschisă şi aici de reputatul cercetător al arhivelor de la Sfântul  Munte Athos, dr. Florin Marinescu.

O remarcă avem pentru disponibilităţile –  recunoscute de altfel – de colaborare pe plan universitar cu alte centre din ţară, nu neapărat de teologie, ceea ce conferă volumului o şi mai importantă vizibilitate şi deschidere către societatea românească ce are nevoie de o astfel de hrană sufletească.

Prof. univ. dr. Ionel Cândea

consilier onorific al Consiliului Eparhial al Dunării de Jos