Trei ani de la ridicarea la rangul de Arhiepiscopie

IMG_1289
27 septembrie 2012: Sărbătoarea Eparhiei Dunării de Jos, la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi

Dumnezeu ne-a înzestrat pe noi, oamenii, cu darul raţiunii, pentru a discerne, pentru a ne ghida în viaţă, dar şi pentru a ne aminti de momente şi chipuri care au influenţat existenţa noastră. Este cu adevărat minunat să îţi aduci aminte de părinţii tăi care te-au crescut, de învăţătorii tăi care te-au educat şi de celelalte modele din viaţă, care au contribuit la devenirea ta ca om.

O astfel de tradiţie frumoasă se păstrează în Arhiepiscopia Dunării de Jos. Astfel, în fiecare an, în ziua de 27 septembrie, când se aniversează ridicarea în rang a eparhiei noastre, se comemorea-ză şi se omagiază, totodată, prin numeroase activităţi misionare şi liturgice, şi înaintaşii şi ostenitorii acestei eparhii, care au trudit „cu timp şi fără timp”, la zidirea ei în istorie şi spre mântuirea fiilor ei duhovniceşti.

Programe dedicate aniversării

Închinare la moaştele sfinţilor ocrotitori ai Eparhiei
Închinare la moaştele sfinţilor ocrotitori ai Eparhiei

Manifestările din acest an, prilejuite de aniversarea a trei ani de la ridicarea în rang a Arhiepiscopiei noastre au început cu două zile mai înainte. Mai întâi, în data de miercuri, 26 septembrie la Seminarul Teologic „Sf. Ap. Andrei” din Galaţi a avut loc un colocviu dedicat Sfântului Ierarh Antim Ivireanul (prăznuit în aceeaşi zi de 27 septembrie), precum şi operei şi activităţii sale pastorale.

Lucrările colocviului, care s-a desfăşurat în sala de conferinţe a Seminarului şi la care au participat elevii şi corpul profesoral, au început cu un microconcert oferit de tinerii elevi, care a cuprins troparul sfântului şi alte cântări religioase.

S-a continuat apoi cu un montaj PPS privind aspecte deosebite din viaţa şi lucrarea Sfântului Ierarh, iar în a doua parte s-au expus şi comentat, de către seminarişti, texte reprezentative din opera Sfântului Antim.

Întrunirea s-a încheiat prin prezentarea filmului documentar „Antim – mănăstirea şi ctitorul ei“,  realizat de Trinitas TV.

De asemenea, un alt program cultural-religios menit a sărbători cei trei ani de Arhiepiscopie, dar şi pe Sfântul Ierarh Antim Ivireanul, a fost vernisarea, la Biblioteca Judeţeană „V.A.Urechia“ din Galaţi, a expoziţiei de carte veche şi stampe de epocă, intitulată „Cartea românească – dar culturii şi limbii române. Întru cinstirea Sfântului Mitropolit Antim Ivireanul”.

La eveniment a participat şi Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian al Dunării de Jos, alături de slujitori din administraţia eparhială şi de ostenitori ai bibliotecii, profesori, oameni de cultură şi elevi seminarişti. Înaltpreasfinţia Sa a arătat că „s-a prefaţat sărbătoarea Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul la renumita Bibliotecă «V. A. Urechia» din Galaţi printr-o expoziţie de carte veche ce cuprinde cărţile tipărite de mitropolitul Antim” şi că „este o manifestare excepţională, de legătură intrinsecă între cult şi cultură, descoperim una dintre dimensiunile vieţii Sfântului Antim Ivireanul“.

Slujitori şi credincioşi, în comuniune
Slujitori şi credincioşi, în comuniune

La final, Înaltpreasfinţia Sa a dăruit bibliotecii mai multe volume de carte tipărite la Tipografia eparhială „Candela cuvântulu“”, dar şi alte volume, între care „Domnitori şi ierarhi ai Ţării Româneşti – ctitoriile şi mormintele lor“, publicate la Patriarhia Română, precum şi ultimul număr al revistei eparhiale.

Nu a fost întâmplătoare această manifestare cultural – religioasă găzduită de Biblioteca judeţeană, dat fiind faptul că ea reprezintă rezultatul unui fructuos parteneriat între Arhiepiscopie şi Biblioteca gălăţeană, dar şi pentru reluarea tradiţiei izvorâte din testamentul omului de cultură V.A. Urechia, care preciza că „Ierarhul Dunării de Jos este director onorific al Bibliotecii şi are datoria de a veghea la educarea credincioşilor şi a cetăţenilor urbei”.

Programe misionar-liturgice

Prefaţarea Sărbătorii celor trei ani de Arhiepiscopie, dar şi a Sfântului Ierarh Antim Ivireanul a început în Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, în seara zilei de 26 septembrie, prin săvârşirea Tainei Sfântului Maslu, sub protia Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian, la care au luat parte, numeroşi preoţi şi credincioşi.

,,Întru mulţi ani!...”
,,Întru mulţi ani!...”

La ceas de vecernie, credincioşii prezenţi au avut bucuria de a se putea închina la moaştele Sfântului Ierarh Vasile cel Mare, ale Sfântului Nectarie Taumaturgul, ale Sfântului Ierarh Atanasie, precum şi la racla cu o părticică din lemnul Sfintei Cruci, aduse în procesiune pe esplanada catedralei.

Seara a continuat cu slujba Privegherii, adusă ca mulţumire înaintea lui Dumnezeu pentru „Lumina lină” pe care a revărsat-o peste poporul Său cel dreptcredincios de la Dunărea de Jos.

Evenimentul aniversar din 27 septembrie a fost marcat prin săvârşirea Sfintei Liturghii, oficiată de către Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, înconjurat de un numeros sobor de slujitori din administraţia eparhială, membri ai Consiliului Eparhial, ppcc. părinţi protoierei, precum şi de alţi clerici din eparhie, fiind invitaţi, în chip cu totul special, preoţii slujitori din cadrul instituţiilor de învăţământ şi asistenţă socială. Au fost invitaţi, de asemenea, numeroşi credincioşi din parohiile sărace ale eparhiei, însoţiţi de preoţii lor, într-o mărturie comună a bucurie darului revărsate peste toţi.

Au fost prezenţi membri ai Adunării Eparhiale a Dunării de Jos şi reprezentanţii autorităţilor locale din cele două judeţe ale Eparhiei – Galaţi şi Brăila.

În cuvântul de învăţătură adresat cu acest prilej, Înaltpreasfinţia Sa a arătat celor prezenţi că „în comuniune cu manifestările din capitală, de la Mănăstirea Sfântul Ierarh Antim Ivireanul, Mitropolitul Ţării Româneşti, cu fraţii de la Râmnicu-Vâlcea unde a păstorit Sfântul Antim, Dumnezeu, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Sfântul a mai fost cinstit şi în cetatea credinţei de la Dunărea de Jos.

Slujbă de pomenire a vrednicilor înaintaşi în scaunul arhiepiscopal al Dunării de Jos
Slujbă de pomenire a vrednicilor înaintaşi în scaunul arhiepiscopal al Dunării de Jos

Slujitorii şi credincioşii de la Dunărea de Jos cinstesc pe Sfântul Antim, mai ales prin descoperirea lucrărilor culturale ale Sfântului, prin lucrările spiritual-duhovniceşti şi, mai ales, social-filantropice.

Programul Sfântului Antim  ne scoate întotdeauna la liman, atât din criza sufletească, cât şi din cea umană şi economică. Să binecuvinteze Dumnezeu pe toţi slujitorii, dregătorii şi pe toţi creştinii şi locuitorii Dunării de Jos!”.

La final, Înaltpreasfinţia Sa a săvârşit slujba parastasului pentru vrednicii de pomenire ierarhi înaintaşi în tronul de la Dunărea de Jos.

Pr. Adrian Portase