Mănăstirea Maicii Domnului de la Cudalbi, la sărbătoarea hramului

Aşezământul monahal de la Cudalbi
Aşezământul monahal de la Cudalbi

În fiecare an, la praznicul Naşterii Maicii Domnului din 8 septembrie, Mănăstirea Cudalbi din judeţul Galaţi, important centru de viaţă duhovnicească din Câmpia Covurluiului, îşi sărbătoreşte hramul.

Cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a săvârşit Sfânta Liturghie, înconjurat de un impresionant sobor de preoţi şi diaconi slujitori, în prezenţa autorităţilor judeţene şi locale, precum şi a credincioşilor eparhiei şi din întreaga ţară, care au putut admira frumuseţea sfântului lăcaş, în stil ştefanian, împodobit cu mozaicuri exterioare.

De asemenea, la eveniment au mai participat şi principalele grupuri folclorice din zonă, îmbrăcate în costume populare: grupurile folclorice din comunele Piscu şi Pechea.

După Sfânta Liturghie, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian a mulţumit tuturor ctitorilor, donatorilor şi binefăcătorilor sfintei mănăstiri şi a invitat pe toţi credincioşii prezenţi la eveniment să ia parte la agapa frăţească, organizată în cinstea acestui înălţător moment, mănăstirea pregătindu-se cu peste 1.500 pachete pentru pelerini.

Mănăstirea datează din anul 1925 fiind ctitorită de Eugenia Pană, în apropierea localităţii gălăţene Cudalbi. Biserica mănăstirii a fost ridicată între anii 1925 şi 1933.

Cuvântul de învăţătură al ierarhului
Cuvântul de învăţătură al ierarhului

La început, lăcaşul monahal se numea „Mănăstirea Gologanu“, după numele moşiei acelor locuri. Mănăstirea este desfiinţată în 1950, odată cu instalarea regimului comunist în România, însă îşi reia activitatea în anul 1990.

Prin străduinţele actualei stareţe, monahia Mariani Popa şi a întregii obşti, a fost construită o nouă biserică, aflată astăzi în faza de finisare, precum şi o nouă clopotniţă şi 3 corpuri de chilii.

La solicitarea Eparhiei Dunării de Jos, în anul 1998, vechiul nume al mănăstirii a fost schimbat în „Mănăstirea Maicii Domnului – Cudalbi”.

Pr. Gabriel Molocea