Sfinţirea bisericii din localitatea Drăguşeni, judeţul Galaţi

În Duminica a XXII-a după Pogorârea Sfântului Duh, credincioşii parohiei Drăguşeni, Protopopiatul Tg.-Bujor, judeţul Galaţi au participat la sfinţirea bisericii parohiale din localitate aflată sub ocrotirea „Naşterea Maicii Domnului şi Sf. Ierarh Nicolae“. Slujba de târnosire a fost săvârşită de către Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos.

Cu acest prilej, biserica a primit şi hramul „Sf. Atanasie Patelarie“.

Cuvânt de folos către credincioşi, în faţa noului lăcaş
Cuvânt de folos către credincioşi, în faţa noului lăcaş

Localitatea Drăguşeni este atestată documentar, la anul 1495, în timpul domniei Binecredinciosului Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt, şi poartă numele unor credincioşi slujitori ai domnitorului Moldovei, care au fost împroprietăriţi în această zonă.

Vechea biserică parohială, cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, construită între anii 1899-1901 a avut nevoie, de-a lungul timpului, de mai multe lucrări de reparaţii şi întreţinere.

După consolidarea din 1922, sfântul lăcaş a fost resfinţit, la 23 aprilie 1927, de Episcopul Cosma Petrovici al Dunării de Jos.

Astăzi biserica se află la o distanţă mare pentru comunitatea credincioşilor din Drăguşeni, motiv pentru care s-a impus zidirea unui nou lăcaş, chiar în centrul localităţii.

Piatra de temelie a noii biserici s-a aşezat în data de 21 iulie 2010, de către Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop dr. Casian al Dunării de Jos, pe terenul achiziţionat de parohie de la Primăria Drăguşeni, în anul 1998.

Sărbătoare duhovnicească la Drăguşeni
Sărbătoare duhovnicească la Drăguşeni

Biserica din lemn a fost construită în autentic stil moldovenesc, între anii 2010-2012.

După săvârșirea slujbei sfinţirii bisericii şi Sfânta Liturghie a fost oficiată de Arhiepiscopul Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, înconjurat de preoţi din administraţia eparhială şi din parohiile învecinate, în prezenţa unui impresionant număr de credincioşi – peste 3.000 – din parohie şi din localităţile învecinate.

Copiii participanţi la programul catehetic „Hristos împărtăşit copiilor“, îmbrăcaţi în portul popular al zonei, au oferit răspunsurile liturgice, alături de  elevii seminarişti şi de credincioşii prezenţi la eveniment, în cântare omofonă.

La final, copiii au fost împărtăşiţi cu Sfintele Taine şi au primit iconiţe.

Pentru merite deosebite au fost acordate ,,Acte de vrednicie”, iar preotul paroh Nicuşor Vede a primit rangul de sachelar.

Evenimentul s-a încheiat cu tradiţionala agapă creştinească.

Pr. Gabriel Molocea