Biserica parohiei Pechea III a primit târnosirea

Parohia Pechea III în sărbătoare
Parohia Pechea III în sărbătoare

În Duminica Sfinţilor Părinţi de la Sinodul I Ecumenic (27 mai 2012), credincioşii parohiei Pechea III, Protopopiatul Covurlui, judeţul Galaţi au participat la sfinţirea bisericii parohiale din localitate, cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“, săvârşită de către Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos.

Parohia a fost înfiinţată la data de 1 octombrie 1994, iar un an mai târziu, chiriarhul Dunării de Jos a oficiat slujba de sfinţire a locului şi a aşezat piatra de temelie pentru noua biserică. Între anii 1996-2007, cu binecuvântarea ierarhului locului şi prin jertfa bunilor credincioşi din tânăra parohie dar şi din istorica localitate, Pechea, au fost realizate atât lucrările de zidire cât şi cele de înzestrare la interior cu sfintele odoare şi mobilier liturgic, pentru ca, în data de 27 mai 2012, noul lăcaş de cult să primească haina luminoasă a sfinţeniei.

Sfânta Liturghie din ziua sfinţirii a fost săvârşită de Arhiepiscopul Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, înconjurat de un ales sobor de preoţi din administraţia eparhială, protopopiat şi din parohiile învecinate, în prezenţa unui impresionant număr de credincioşi din parohie şi nu numai.

În contextul proclamării, de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, a anului 2012 ca „An omagial al Sfântului Maslu şi îngrijirii bolnavilor“, un număr de 20 de bolnavi internaţi permanent în Centrul Medico-Social din Pechea au fost ajutaţi să participe la acest înălţător eveniment, unică bucurie şi şansă de a-şi pleca fruntea, preţ de câteva clipe, pe Masa Sfântului Altar.

Copiii prezenţi la Sfânta Liturghie, participanţi la programul cathetic naţional „Hristos împărtăşit copiilor“ au îmbrăcat autenticul port popular al Covurluiului şi au oferit întregii asistenţe un deosebit spectacol cultural-artistic, după care au intrat într-un dialog deschis cu Înaltpreasfinţitul Părinte Casian pe tema Sfântului Maslu şi a îngrijirii bolnavilor. În încheiere, ei au fost răsplătiţi cu pachete de fructe şi dulciuri şi cu daruri de suflet – cărţi de rugăciuni şi iconiţe.

La final, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian a  acordat distincţia bisericească de sachelar pc pr. paroh Ion Lungeanu, precum şi o serie de diplome care au evidenţiat atât contribuţia autorităţilor locale, cât şi jertfelnicia credincioșilor, care au dorit să înfrumuseţeze locaşul de cult.

Evenimentul s-a încheiat cu tradiţionala agapă creştinească, membrii Consiliului şi Comitetului parohial pregătindu-se pentru 1.000 de persoane, atât credincioşi participanţi, cât şi persoane bolnave, nedeplasabile, aflate în evidenţele speciale ale parohiei.

Reportaj realizat de

pr. Gabriel Molocea, Consilier misionar şi comunicare media