Agenda Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian

LITURGICE

IPS Casian24 martie – săvârşeşte, la invitaţia ÎPS Pavlos, Mitropolit de Drama şi cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, slujba de Priveghere la biserica ,,Sf. Ierarh Nicolae” din Drama şi rosteşte cuvânt de învăţătură; participă la procesiunea aducerii raclei moaştelor Sf. Gheorghe Karslidis de la Mănăsti-rea ,,Înălţarea Domnului” din Sipsa.

25 martie – slujeşte, în Catedrala mitropolitană din Drama – Grecia, împreună cu ÎPS Pavlos, Mitropolit de Drama şi PS Paisie Lugojanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, la slujba Sfintei Liturghii şi rosteşte cuvânt de învăţătură.

26 martie – participă, alături de ÎPS Mitropolit Varnava de Neapolis şi Stavrupoleos, la slujba Tainei Sfâtului Maslu, în biserica ,,Sf. M. Mc. Dimitrie”.

28 martie – săvârşeşte, la Capela ,,Sf. Ioan Casian” din incinta Reşedinţei Arhiepiscopale, slujba Sfintei  Liturghii a Darurilor mai înainte sfinţite;  săvârşeşte, la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, slujba Deniei Canonului Sf. Andrei Criteanul şi rosteşte cuvânt de învăţătură.

30 martie – săvârşeşte, la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, slujba Deniei Acatistului Buneivestiri şi rosteşte cuvânt de învăţătură.

31 martie – săvârşeşte, la Capela ,,Sf. Ioan Casian” din incinta Reşedinţei Arhiepiscopale, slujba Sfintei  Liturghii şi hirotoneşte întru diacon pe tânărul teolog Marius Popescu.

1 aprilie – săvârşeşte, la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, slujba Sfintei  Liturghii şi hirotoneşte întru diacon pe tânărul teolog Mihai Valeriu Nechifor şi respectiv întru preot pe c. diacon Marius Popescu, pe seama postului vacant de preot de la Parohia Scărlăteşti, Protopopiatul Însurăţei, judeţul Brăila.

3 aprilie – săvâşeşte, la Catedrala Arhiepiscopală, slujba de Te Deum, în prezenţa angajaţilor Inspectoratului Judeţean de Jandarmi – Galaţi, şi rosteşte cuvânt de învăţătură, cu prilejul aniversării a 162 de ani de existenţă a Jandarmeriei Române.

4 aprilie – săvârşeşte slujba Sfântului Maslu la bisericile parohiale din localităţile Prodăneşti şi Găneşti, Protopopiatul Tg. Bujor, judeţul Galaţi.

6 aprilie – săvârşeşte, la Capela ,,Sf. Ioan Casian” din incinta Reşedinţei Arhiepiscopale, slujba Sfintei Liturghii a Darurilor mai înainte sfinţite.

7 aprilie – săvârşeşte, la Catedrala Arhiepiscopală, slujba Vecerniei, întâmpină slujitorii şi credincioşii gălăţeni participanţi la pelerinajul de Florii, sfinţeşte Litia şi rosteşte cuvânt de învăţătură.

8 aprilie Intrarea Domnului în Ierusalim –  săvârşeşte, la Catedrala Arhiepiscopală, slujba Sfintei Liturghii; hirotoneşte întru întru preot pe c. diacon Mihai Valeriu Nechifor pe seama postului vacant de preot II de la Parohia Băleni, Protopopiatul Tg. Bujor, judeţul Galaţi şi rosteşte cuvânt de învăţătură.

8-11 aprilie – participă, la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, la slujba Deniilor din Săptămâna Sfintelor Pătimiri ale Domnului, rostind cuvânt de învăţătură.

11 aprilie – săvârşeşte, la Capela ,,Sf. Ioan Casian” din incinta Reşedinţei Arhiepiscopale, slujba Sfintei Liturghii a Darurilor mai înainte sfinţite.

12 aprilieJoia Mare – săvârşeşte, la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, slujba Sfintei Liturghii a Sf. Vasile cel Mare unită cu Vecernia, urmată de rânduiala Spălării Picioarelor;  săvârşeşte, la Catedrala Arhiepiscopală, slujba Deniei celor 12 Evanghelii.

13 aprilie Vinerea Mare – săvârşeşte, la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, slujba Vecerniei din Sâmbăta Mare şi ritualul scoaterii Sfântului Epitaf;  participă, la Catedrala arhiepiscopală din Galaţi, la slujba Deniei Prohodului Domnului.

14 aprilieSâmbăta Mare – primeşte, la Catedrala Arhiepiscopală, Lumina Sfântă de la Ierusalim, preluată de la Bucureşti de o delegaţie a Eparhiei Dunării de Jos, oferind-o preoţilor din protopopiatele Galaţi şi Tg Bujor.

15 aprilie Sfintele Paşti – oficiază slujba Canonului Învierii şi Sfânta Liturghie pascală în Catedrala arhiepiscopală; slujeşte la Vecernia specială, a „celei de-a doua Învieri“, rostind cuvânt de învăţătură.

16 aprilie – săvârşeşte, la Catedrala ,,Naşterea Domnului” din Brăila, slujba Sfintei Liturghii, cu prilejul împlinirii a 22 de ani de la punerea pietrei de temelie.

17 aprilie – săvârşeşte, la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, slujba Sfintei Liturghii şi rosteşte cuvânt de învăţătură.

19 aprilie – participă, alături de ÎPS Epifanie – Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei şi PS Visarion – Episcopul Tulcii, în biserica Mănăstirii Răteşti, judeţul Buzău, la slujba de prohodire a maicii stavrofore Heruvima Petraşcu; săvârşeşte, la biserica ,,Sf. Trei Ierarhi“ din Galaţi, slujba Stâlpilor pentru preotul Alexandru Capotă; participă, la biserica ,,Izvorul Tămăduirii“ din Galaţi, la slujba Vecerniei şi rosteşte cuvânt de învăţătură.

20 aprilieIzvorul Tămăduirii – săvârşeşte, la biserica ,,Bunavestire“ (Greacă) din municipiul Brăila, slujba Sfintei Liturghii, precum şi slujba Aghesmei celei mici, rostind cuvânt de învăţătură, cu prilejul sărbătorii Izvorului Tămăduirii.

21 aprilie – participă, la biserica ,,Sf. Ierarh Nicolae“ din Galaţi, la slujba Tainei Botezului pentru pruncul Răzvan-Andrei Petrică şi rosteşte un cuvânt de învăţătură.

22 aprilie – săvârşeşte, la Catedrala Arhiepiscopală, slujba Sfintei Liturghii, urmată de parastasul pentru Arhiepiscopul Antim Nica şi rosteşte cuvânt de învăţătură; participă, la biserica ,,Sf. M. Mc. Gheorghe“ din Galaţi, la slujba Vecerniei şi rosteşte cuvânt de învăţătură.

23 aprilie – săvârşeşte, la Catedrala ,,Sf. M. Mc. Gheorghe” din Tecuci, slujba Sfintei Liturghii, cu ocazia hramului catedralei şi al oraşului Tecuci, rostind cuvânt de învăţătură.

28 aprilie – slujeşte, alături de Înaltpreasfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei de Preasfinţitul Varlaam Ploieşteanul, Episcop-Vicar Patriarhal şi de Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, la biserica ,,Sf. Teodora de la Sihla” a Mănăstirii Sihăstria, la Sfânta Liturghie şi la slujba parastasului vrednicului de pomenire părinte arhim. Ilie Cleopa, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la naştere.

29 aprilie – săvârşeşte, împreună cu alţi ierarhi din Sfântul Sinod, la Catedrala mitropolitană ,,Sf. M. Mc. Dimitrie” din Craiova, la slujba Sfintei Liturghii, cu ocazia manifestărilor închinate aducerii moaştelor Sf. Ierarh Calinic de la Cernica în Mitropolia Olteniei.

1 mai – participă la slujba Vecerniei cu litie şi aduce în procesiune, la bisericile ,,Sf. Ierarh Nicolae” şi ,,Sf. Atanasie al III-lea Patelarie” din Galaţi, racla cu moaştele Sf. Atanasie al III-lea al Constantinopolului şi rosteşte cuvinte de învăţătură;  săvârşeşte, la Catedrala Arhiepiscopală, slujba Veceniei cu litie şi rosteşte cuvânt de învăţătură, cu prilejul cinstirii Sfântului Atanasie al III-lea, Patriarhul Constantinopolului.

2 mai Sf. Atanasie al Constantinopolului – săvârşeşte, la Catedrala arhiepiscopală, slujba Sfintei Liturghii şi rosteşte cuvânt de învăţătură, cu ocazia prăznuirii Sfântului Atanasie al III-lea, Patriarhul Constantinopolului.

5 mai – cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române şi la invitaţia Înaltpreasfinţitului Părinte Iosif, Mitropolitul Europei Occidentale şi Meridionale, participă la a V-a ediţie a pelerinajului la moaştele Sf. Cuv. Ioan Casian de la mănăstirea ,,Sf. Victor” din Marsilia, Franţa;  săvârşeşte slujba Privegherii la biserica mănăstirii (abaţiei) ,,Sf. Victor” din Marsilia, în prezenţa Excelenţei Sale, Monseniorul Georges Pontier, Arhiepiscopul R.C. al Marsiliei, urmată de închinarea la Sf. Moaşte ale Sfântului Ioan Casian, păstrate în cripta mănăstirii.

6 mai – săvârşeşte, alături de Înaltpreasfinţitul Părinte Iosif, Mitropolitul Europei Occidentale şi Meridionale şi de PS Arhiereu-Vicar Ignatie Mureşeanul, slujba Sfintei Liturghii la biserica ,,Sf. Trei Ierarhi” (,,St. Cannat les Prêcheurs”) a parohiei ortodoxe române din Marsilia, Franţa.

10 mai – participă, la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, la slujba de Te Deum şi de pomenire a Episcopului Melchisedec Ştefănescu, săvârşite cu ocazia deschiderii lucrărilor Simpozionului naţional studenţesc ,,Episcopul Melchisedec Ştefănescu – 120 de ani de la trecerea la cele veşnice (1892-2012)”.

13 mai – săvârşeşte slujba de re-sfinţire a bisericii din parohia Filipeşti, protopopiatul Făurei, judeţul Brăila, urmată de Sfânta Liturghie şi un cuvânt de învăţătură.

16 mai – participă, la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, la slujba de Te Deum săvârşită cu ocazia deschiderii lucrărilor Simpozionului teologic internaţional ,,2012 – Anul omagial al Tainei Sfântului Maslu şi al îngrijirii bolnavilor, în Patriarhia Română”.

17 mai – participă, în Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, laslujba Sfintei Liturghii, în prezenţa preoţilor din întreaga Eparhie, cu prilejul desfăşurării Conferinţei pastoral-misionare de primăvară.

SOCIAL – CULTURALE

DSC_0555
17 mai a.c. - Conferinţa preoţească semestrială la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi

16 martie – participă, în Aula Magna a Facultăţii de Istorie, Filosofie şi Teologie din Galaţi, la conferinţa pcuv. arhim. Nichifor Horia, cu tema ,,Pocăinţa – calea întoarcerii spre casă“, organizată de ASCOR ,,Sf. Ap. Andrei” – Galaţi.

5 aprilie – participă, la Seminarul Teologic „Sfântul Apostol Andrei“ din Galaţi, la colocviul pe tema „Slujirea lui Dumnezeu şi a semenilor – jertfa şi bucuriile preoţiei“; adresează un cuvânt de învăţătură elevilor seminarişti şi acordă distincţia eparhială „Vrednicia andreiană“ pc. pr. iconom stavrofor Gheorghe Buruiană, de la parohia „Sf. Mc. Dimitrie“ din Galaţi, cu prilejul aniversării a 90 de ani de viaţă;  susţine, în Aula Magna a Facultăţii de Istorie, Filosofie şi Teologie din Galaţi, o conferinţă duhovnicească, premergătoare praznicului Intrării Domnului în Ierusalim, sub genericul „Tinerii – pelerini spre Înviere“, organizată de ASCOR ,,Sf. Ap. Andrei” – Galaţi.

7 aprilie – prezidează, la Catedrala Arhiepiscopală, ceremonia de premiere a elevilor participanţi la pelerinajul de Florii şi câştigători ai Olimpiadei de Religie, faza judeţeană.

13 aprilie – participă, în studiourile Express TV, la emisiunea dedicată temei „Jertfa şi Învierea Domnului“.

15 aprilie – vizitează, cu prilejul praznicului Învierii Domnului, deţinuţii din Penitenciarul Galaţi şi le adresează cuvânt de învăţătură şi încurajare; participă, la Centrul pastoral-misionar “Sf. Cuv. Ioan Casian” din Galaţi, la concertul de cântări pascale susţinut de Corul de muzică “Ortodoxia” şi la tradiţionala întâlnire de Sf. Paşti cu preoţii din municipiul Galaţi.

23 aprilie – la finalul Sfintei Liturghii din Catedrala “Sf. M. Mc. Gheorghe” din Tecuci, premiază elevii participanţi la faza judeţeană a Olimpiadei de Religie, care s-au clasat pe locurile fruntaşe.

27 aprilie – participă, ca urmare a invitaţiei Înaltpreasfinţitului Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, la Mănăstirea Sihăstria, la lucrările Simpozionului dedicat vrednicului de pomenire Părinte Arhim. Ilie Cleopa, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la naştere.

5 mai – cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române şi la invitaţia Înaltpreasfinţitului Părinte Iosif, Mitropolitul Europei Occidentale şi Meridionale, în biserica parohiei ortodoxe române ,,Sf. Trei Ierarhi” (biserica ,,St. Cannat les Prêcheurs”)  din Marsilia, susţine conferinţa cu tema ,,Sf. Cuv. Părinte Casian – punte între Apusul şi Răsăritul Europei”.

10 mai – participă, la Facultatea de Istorie, Filosofie şi Teologie din Galaţi, la lucrările Simpozionului naţional studenţesc ,,Episcopul Melchisedec Ştefănescu – 120 de ani de la trecerea la cele veşnice (1892-2012)” şi rosteşte o alocuţiune în cadrul ceremoniei de deschidere a evenimentului.

17 mai – participă, la Facultatea de Istorie, Filosofie şi Teologie din Galaţi, la ceremonia de inaugurare a bustului Episcopului Melchisedec Ştefănescu şi de deschidere a lucrărilor Simpozionului teologic internaţional ,,2012 – Anul omagial al Tainei Sfântului Maslu şi al îngrijirii bolnavilor în Patriarhia Română”, susţinând un referat pe tema ,,Boala – cauze şi remedii duhovniceşti”.

ADMINISTRATIV – SINODALE

28 martie – prezidează, la Centrul Eparhial, şedinţa Permanenţei Consiliului Eparhial.

2 aprilie – prezidează, la Centrul Eparhial, şedinţa Permanenţei Consiliului Eparhial.

9 aprilie – prezidează, la Centrul Eparhial, şedinţa Permanenţei Consiliului Eparhial.

20 aprilie – vizitează şantierul de la Aşezământul social-filantropic ,,Sf. M. Mc. Pantelimon“ – Lacu Sărat, jud. Brăila.

24 aprilie – prezidează, la Centrul Eparhial, şedinţa Permanenţei Consiliului Eparhial.

22 aprilie – vizitează biserica parohială ,,Adormirea Maicii Domnului“  şi  Cimitirul municipal ,,Eternitatea“ din Galaţi.

23 aprilie – vizitează biserica parohială ,,Sf. Ilie“  din municipiul Tecuci.

24 aprilie – prezidează, la Centrul Eparhial, şedinţa Permanenţei Consiliului Eparhial.

9 mai – prezidează, la Centrul Eparhial, şedinţa Permanenţei Consiliului Eparhial.

13 mai – vizitează parohiile Filipeşti şi Ianca II din Protopopiatul Făurei, judeţul Brăila.

14 mai – prezidează, la Centrul Eparhial, şedinţa Permanenţei Consiliului Eparhial.

17 mai – prezidează, în Sala Mare a Teatrului ,,Nae Leonard“ din Galaţi, lucrările Conferinţei pastoral-misionare pe semestrul I a preoţilor din Arhiepiscopia Dunării de Jos,  având ca temă de dezbatere: ,,2010 – Anul omagial al Tainei Sfântului Maslu  şi al îngrijirii bolnavilor“, prilej cu care a avut loc şi lansarea volumului ,,Religia în fapt. Studii, schiţe şi momente“, autor: dr. Mirel Bănică – cercetător ştiinţific în cadrul Institutului de Istorie a Religiilor al Academiei Române.

PRIMIRI

16 mai – primeşte, la Reşedinţa Arhiepiscopală, pe ppcc. pr. prof. univ. dr.  Nicolae Necula şi Gheorghe Holbea de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul“ din Bucureşti, pc. pr. prof. univ. dr. Vasile Sava de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi, pcuv. protos. lect. univ. dr. Teofan Mada, pc. pr. lect. univ. dr. Lucian Farcaşiu  şi dl conf. univ. dr. Cristinel Ioja de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Ilarion Felea“ din Arad, pc pr. dr. Iulian Eni de la Universitatea din Tesalonic, pe conf. univ. dr. Dumitru Vanca, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, domnul prof. dr. Florin Marinescu de la Centrul de Studii Neoelenice (Atena), domnul prof. univ. dr. Reinhold Gestrich de la Facultata de Filosofie din Tübingen;  primeşte, la Catedrala Arhiepiscopală, un grup de 30 de pelerini francezi, personalităţi universitare, conduşi de dna prof. Anne-Marie Cassoly de la Universitatea „Robert Schumann”, Strasbourg.

EXTERNE

P1070426
6 mai a.c. - ÎPS Arhiepiscop Casian alături de ÎPS Mitropolit Iosif şi PS Arhiereu vicar Ignatie Mureşeanul săvârşind Sfânta Liturghie la biserica ,,Sf. Trei Ierarhi” a parohiei ortodoxe române din Marsilia

23-25 martie – cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române şi la invitaţia ÎPS Mitropolit Pavlos de Drama, participă la manifestările organizate de Mitropolia de Drama (Grecia), cu prilejul sărbătorii Buneivestiri.

25-26 martie – cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române şi la invitaţia ÎPS Varnava, Mitropolit de Neapolis şi Stavropoleos (Grecia), vizitează diferite parohii, centre sociale şi duhovniceşti din cadrul Mitropoliei, precum şi biserici cu sfinte moaşte din Tesalonic.

4-7 mai – cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române şi la invitaţia Înaltpreasfinţitului Părinte Iosif, Mitropolitul Europei Occidentale şi Meridionale, participă la pelerinajul la moaştele Sfântului Ioan Casian de la Marsilia, Franţa.

Pr. Gelu Aron, secretar eparhial