Hramul Mănăstirii ,,Sfântul Mucenic Trifon” din judeţul Galaţi

IMG_1900
Binecuvântarea livezilor, la începutul anului agricol

Ziua de prăznuire a Sfântului Mucenic Trifon a fost un prilej de mare bucurie duhovnicească pentru obştea mănăstirii închinată sfântului.

Sfânta Liturghie a fost săvârşită de către un sobor alcătuit din ieromonahi ai mănăstirilor eparhiei, după care Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian al Dunării de Jos a săvârşit slujba de sfinţire a troiţei aşezată pe drumul de acces spre mănăstire. La slujba de sfinţire au participat ctitorii troiţei, obştea monahală şi ostenitorii din cadrul fermei-anexe a mănăstirii.

În continuare, în livada din imediata vecinătate a mănăstirii, chiriarhul Dunării de Jos a oficiat rânduiala ce se face la ţarini, la vii şi la grădini, în cadrul căreia a fost citită rugăciunea Sfântului Mare Mucenic Trifon.

La final au fost binecuvântate lucrările de construcţie a noii biserici şi capela din incinta mănăstirii.

Piatra de temelie a bisericii care se construieşte în cadrul acestei mănăstiri a fost aşezată de către Arhiepiscopul Dunării de Jos, la data de 7 mai 2001.

Mănăstirea se află într-o zonă care reprezintă un important punct de susţinere a operei filantropice a Arhiepiscopiei Dunării de Jos, prin dezvoltarea unor activităţi agricole sistematice.

Participant


Sf_TrifonTradiţii populare la prăznuirea Sfântului Trifon

Sfântul Mare Mucenic Trifon (1 februarie) este cunoscut în Biserica Ortodoxă ca ocrotitorul ogoarelor, deoarece într-o primăvară, semănăturile locuitorilor din Campsada erau puse în pericol de o mulţime de lăcuste. Trifon s-a rugat lui Dumnezeu să scape ogoarele de pierderea lor, lucru care s-a şi întâmplat. De atunci şi până astăzi, Sfântul Trifon este cinstit ca ocrotitorul ţarinilor şi al grădinilor oamenilor.

În tradiţia populară, există credinţa că Sfântul Trifon are putere asupra începutului de primăvară. Astfel, el este cunoscut în credinţa populară ca acela ce păzeşte livezile de omizi şi lăcuste.

În ziua de pomenire a Sfântului Trifon se practică o serie de rituri, cu scopul de a asigura protecţia şi fertilitatea livezilor de pomi fructiferi şi a viilor. În vechime, viticultorii şi pomicultorii ţineau post în această zi şi chemau preotul să le stropească cu agheasmă livezile şi via, ca acestea să fie ferite de nerodire şi de secetă sau grindină.