Prăznuirea Sfântului Ignatie Teoforul în Arhiepiscopia Dunării de Jos

Sfânta Liturghie arhierească la Catedrala din Galaţi
Sfânta Liturghie arhierească la Catedrala din Galaţi

Prăznuirea Sfântului Ignatie Teoforul, episcop al Antiohiei între anii 68 şi 107 şi martirizat la Roma în timpul împăratului Traian, a căpătat anul trecut valenţe deosebite în Eparhia Dunării de Jos. Acestea deoarece, după o veche tradiţie, Sfântul Ignatie a fost pruncul luat în braţe de Mântuitorul Hristos şi arătat drept exemplu: „Şi chemând la Sine un prunc, l-a pus în mijlocul lor, şi a zis: Adevărat zic vouă: De nu vă veţi întoarce şi nu veţi fi precum pruncii, nu veţi intra în împărăţia cerurilor.” (Matei 18, 2-3). Pornind de la această tradiţie, s-a iniţiat un program special destinat copiilor, prin care aceştia să-l cunoască mai bine pe Sfântul Ignatie, spre a-i urma modelul de credinţă şi pentru a deveni ei înşişi exemple demne de urmat de către colegi sau de către cei mari, părinţii şi bunicii lor.

În acest sens, preoţii din parohiile care desfăşoară proiectele catehetice „Hristos împărtăşit copiilor” şi „Alege şcoala!”, au fost îndemnaţi a susţine o cateheză privind viaţa şi martiriul Sfântului Ignatie. Totodată, copiii de la aceste grupe au fost spovediţi spre a se împărtăşi, alături de alţi copii de la şcolile şi grădiniţele arondate parohiilor, în ziua de prăznuire a sfântului, 20 decembrie, când s-a săvârşit Sfânta Liturghie în toate bisericile din eparhie, cu obiectiv duhovnicesc special împărtăşirea copiilor.

La sfârşitul slujbelor copiii au primit daruri simbolice din partea parohiilor, s-au cântat colinde, marcându-se această zi ca un moment de sărbătoare a copilăriei şi tinereţii, în Biserică.

Un program asemănător, dar mult mai amplu, s-a desfăşurat la Catedrala Arhiepiscopală. Aici s-a săvârşit Sfânta Liturghie de către Înaltpreasfinţitul Părinte Casian Arhiepiscopul Dunării de Jos, la care au participat peste 350 copii de la grupele catehetice din parohiile urbane din Protoieria Galaţi, alături de copii din unele grădiniţe, şcoli şi licee din municipiul Galaţi.

Copiii prezenţi au dat răspunsurile la Sfânta Liturghie, împreună cu tinerii seminarişti, prezenţi şi ei la această sărbătoare şi cu preoţii slujitori, ce au coborât din altar printre ei, în biserică, spre a intona împreună cântările bisericeşti.

După împărtăşirea slujitorilor în Sfântul Altar a urmat împărtăşirea copiilor, care s-au pregătit pentru aceasta.

Pe rând, grupuri de copiii de la diferite şcoli au cântat colinde, specifice acestei perioade premergătoare Praznicului Naş-terii Domnului Nostru Iisus Hristos, printre aceştia aflându-se şi copiii de la următoarele şcoli şi licee: Şcoala nr. 33-34 din Galaţi (15 copii), Şcoala din Tudor Vladimirescu (18 copii), Şcoala nr. 16 din Galaţi (10 copii), Şcoala din Blânzi (16 copii), Şcoala nr. 17 din Galaţi (10 copii), Grup şcolar „Elena Doamna” din Galaţi (11 copii), Grup şcolar „Ghe. Asachi” din Galaţi (10 copii), Colegiul Economic „Virgil Madgearu” din Galaţi (15 copii), Colegiul Naţional „Mihail Kogălniceanu” din Galaţi (30 copii), Liceul de Artă „Dimitrie Cuclin” din Galaţi (20 copii), Colegiul Naţional „C. Negri” din Galaţi (15 copii), Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri” din Galaţi (15 copii), la care s-au adăugat şi copiii cu deficienţe de auz de la Şcoala specială „P.P. Neveanu” din Galaţi.

La final, toţi copii prezenţi au primit daruri şi au mărturisit că a fost o zi minunată în viaţa lor.  La ieşirea din biserică, toţi cei prezenţi au avut bucuria de a se închina unei părticele din moaştele Sfântului Ignatie Teoforul, care se afla în Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi.

Pr. Daniel Zlate,

Inspector eparhial pentru catehizarea tineretului