Vizita unei delegaţii a Episcopiei Ortodoxe Sârbe de la Timişoara în Eparhia Dunării de Jos

Scrisoare IPSÎn data de 19 iunie 2011, o delegaţie a Uniunii Sârbilor din România şi o delegaţie a Episcopiei Sârbe Ortodoxe de la Timişoara condusă de pc. protopop Marinco Marcov, Vicar al Episcopiei, a intreprins o vizită în parohia Dudeşti pentru a oficia o slujbă religioasă în memoria celor deportaţi în Bărăgan, în perioada comunistă, mai precis în fosta localitate Bumbăcari, de la a cărei tragedie s-au împlinit 60 de ani.

Întâlnirea a început cu săvârşirea Sfintei Liturghii, moment înălţător pentru toţi cei prezenţi, mai ales prin faptul că slujind împreună am oferit posibilitatea celor veniţi de la Timişoara să se roage în limba lor, pc.pr. Marinco slujind în sârbeşte, răspunsurile de la strană fiind date de doi cântăreţi în aceeaşi limbă, dar şi pentru credincioşii parohiei noaste care, alternativ, au ascultat şi s-au rugat, împreună cu o parte din cei pe care acum 60 de ani i-au primit cu dragoste şi, după măsura acelor timpuri, i-au ajutat atât cât regimul totalitar le-a permis.

Slujirea Sfintei Liturghii în limba română şi sârbă, precum şi întreaga participare a celor prezenţi au constituit o dovadă vie a faptului că Mântuitorul Hristos ne uneşte pe toţi într-o singură inimă, şi nu întâmplător în Duminica Tuturor Sfinţilor, Dumnezeu a rânduit acest eveniment, oferind mângâiere şi pace sufletească celor care în Duminica Rusaliilor în anul 1951, în plină noapte au fost ridicaţi din casele lor, încărcaţi în vagoane de animale şi deportaţi în cealaltă parte a ţării, fără nici o vină.

După otpustul Sfintei Liturghii am săvârşit biligv slujba Parastasului pentru cei adormiţi, moment copleşitor, majoritatea celor veniţi de la Timişoara fiind supravieţuitori din grupul celor deportaţi (1645 de persoane deportate, 41 au răposat şi sunt îngropaţi în cimitirul parohial, 30 de copii s-au născut în cei 6 ani de deportare).

În cuvântul adresat celor prezenţi am transmis mesajul Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian de binecuvântare şi mângâiere pentru suferinţele îndurate de cei deportaţi precum şi de familiile acestora, asigurându-i că vom fi alături de ei de fiecare dată când vor dori să se reculeagă şi să înalţe rugăciuni pentru cei trecuţi la cele veşnice.

Pc părinte vicar Marinco a adresat, de asemenea, un cuvânt de mulţumire, evidenţiind faptul el se află aici cu arhiereasca binecuvântare a Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop dr. Casian Crăciun, oferindu-ne din partea grupului de la Timişoara o icoană a Maicii Domnului; am găsit de cuviinţă să răspundem cu aceeaşi dragoste dăruind, la rândul nostru, o icoană cu Fecioara Maria, moment plin de înălţare sufletească şi de comuniune duhovnicească.

Programul a continuat cu o ceremonie de depunere a unor coroane de flori la monumentul ridicat în memoria deţinuţilor politici şi a celor deportaţi abuziv, prilej cu care am săvârşit o scurtă rugăciune de pomenire, după care elevii clasei a IV-a din localitate, împreună cu doamnele învăţătoare Caliopia Dragomir şi Florica Dobrescu au prezentat un program artistic pregătit special pentru acest eveniment.

Întâlnirea noastră s-a încheiat cu o agapă creştină organizată la Căminul cultural unde toţi cei prezenţi au fost invitaţi.

Preot paroh Petre Ioan,
Parohia Dudeşti