Duminica Părinţilor şi Copiilor la Penitenciarul de Minori şi Tineri din Tichileşti

Rugăciune de mulţumire în capela penitenciarului
Rugăciune de mulţumire în capela penitenciarului

Duhul Sfânt care s-a pogorât la Cincizecime a întemeiat Biserica luptătoare a lui Hristos şi a dăruit acesteia toate cele duhovniceşti necesare ca această ,,corabie” să treacă peste toate valurile acestei vieţi, să ajungă la „limanul cel lin”, arătându-se Biserică triumfătoare. În Duminica a şaptea după Învierea Domnului nostru Iisus Hristos, se face pomenire despre marii ,,cârmaci duhovniceşti” ai lumii, anume Sfinţii Părinţi de la Sinodul I Ecumenic, cei care au dăruit tuturor ,,călătorilor care nu au cetate stătătoare în această lume” reperele identităţii creştin-ortodoxe şi primele ,,hărţi ale geografiei duhovniceşti” pe care cei ce le studiază au revelaţia drumului care duce către Împărăţia lui Dumnezeu.

Ziua a cincea a lui Cireşar din Anul Domnului 2011, conform hotărârilor Sfântului Sinod la Bisericii Ortodoxe Române, a fost închinată Părinţilor şi Copiilor, duminică în care la Penitenciarul de Minori şi Tineri din localitatea Tichileşti s-a derulat un program denumit generic: „Vizită socială pentru persoanele private de libertate din regimul închis”. Programul, derulat de către administraţia penitenciarului în colaborare cu Serviciul de Asistenţă Socială al Arhiepiscopiei Dunării de Jos, a avut ca obiective principale restabilirea legăturii cu familia, dialogul dintre conducerea penitenciarului şi familie pentru găsirea celor mai potrivite soluţii pentru reintegrarea socială a copilului privat temporar de libertate. Un alt scop a fost cultivarea sentimentului apartenenţei şi redarea respectului de sine ca persoană ce poartă chipul lui Dumnezeu, pentru care „uşile pocăinţei” rămân mereu deschise.

La această activitate au participat 12 tineri din penitenciar şi 31 de vizitatori. Cei 12 tineri, îmbrăcaţi de sărbătoare, au participat mai întâi la slujba Sfintei Liturghii la care au rostit cu toţii Crezul. Au primit cuvânt de învăţătură şi binecuvântare de la părintele consilier Ionel Rotaru, delegatul Arhiepiscopiei la această activitate. După slujbă, cu  emoţie au mers să-i revadă pe cei aşteptaţi cu dor.

,,Prima vizită socială s-a organizat în penitenciar la Tichileşti în iunie anul trecut, la iniţiativa şi cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian al Dunării de Jos. De atunci s-au organizat mai multe astfel de acţiuni, numai în perioada Postului Paştelui din acest an ne-am întâlnit de patru ori cu părinţii copiilor aflaţi în penitenciar. Au participat minori şi tineri de la toate regimurile stabilite prin lege. Consider că fiecare om are dreptul la o a doua şansă. Important este ca cel căruia i se oferă această şansă să o aprecieze şi să se folosească de ea. Pentru a reuşi în viaţă ai nevoie de multă voinţă, de încredere în propria persoană, de sprijinul familiei şi al celor dragi, de dragostea lor şi nu în ultimul rând de ajutorul lui Dumnezeu”, ne-a declarat în acest sens dna inspector principal Jenie Gianina Crăciun, directorul penitenciarului.

În clubul de festivităţi pentru cadre s-au întâlnit „cei de afară” cu „cei dinăuntru”, lacrimile reîntâlnirii au îmbujorat obrajii. „Pentru unii dintre copii este şansa de a primi mângâierea mamei, a strânge mâna tatălui ori a prietenei. Este şansă deoarece pentru cei ce execută pedeapsa la regimul închis, vizita conform procedurilor se oferă în moduri diferite. Uneori aceasta este la cabină şi atunci contactul este limitat”, ne-a spus dl comisar Cătălin Neagu, director pentru pază şi siguranţa deţinerii.

La sfârşitul activităţii, toţi cei prezenţi au primit iconiţe şi revista eparhială „Călăuză Ortodoxă”.

Preot capelan Sorin Pleşca