Agenda Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian

  • final_-221x30021 aprilie – Joia Mare – săvârşeş-te, la Catedrala Arhiepiscopală, slujba Sfintei Liturghii a Sfântului Vasile cel Mare unită cu Vecernia, urmată de rânduiala Spălării Picioarelor.
  • 22 aprilie – Vinerea Mare – săvârşeşte, la Catedrala Arhi-episcopală, slujba Vecerniei din Sâmbăta Mare şi ritualul scoaterii Sf. Epitaf; participă, la Catedrala arhiepiscopală, la slujba Deniei Prohodului Domnului.
  • 23 aprilie – primeşte, la Catedrala Arhiepiscopală, lumina sfântă de la Ierusalim preluată de la Bucureşti de o delegaţie a Eparhiei Dunării de Jos, oferind-o tuturor preoţilor din protopopiatele Galaţi şi Tg. Bujor.
  • 24 aprilie – Sfintele Paşti – oficiază slujba Canonului Învierii şi Sfânta Liturghie pascală în Catedrala arhiepiscopală; slujeşte la Vecernia specială, a „celei de-a doua Învieri“, rostind cuvânt de învăţătură.
  • 25 aprilie – Sfintele Paşti – săvârşeşte, la Catedrala ,,Sf. M. Mc. Gheorghe” din Tecuci, slujba Sfintei Liturghii, cu ocazia hramului catedralei şi al oraşului Tecuci, rostind cuvânt de învăţătură.
  • 26 aprilie – Sfintele Paşti – săvârşeşte, la Catedrala Arhi-episcopală, slujba Sfintei Liturghii şi rosteşte cuvânt de învăţătură.
  • 28 aprilie – participă, la biserica ,,Izvorul Tămăduirii“ din Galaţi, la slujba Vecerniei şi rosteşte cuvânt de învăţătură.
  • 29 aprilie – Izvorul Tămăduirii – săvârşeşte, la biserica grecească din Brăila, slujba Sfintei Liturghii, precum şi sfinţirea agheasmei celei mici, rostind cuvânt de învăţătură, cu prilejul sărbătorii Izvorului Tămăduirii.
  • 31 aprilie – participă, la Catedrala ,,Sf. M. Mc. Gheorghe” din Tecuci, la slujba Sfintei Liturghii, apoi săvârşeşte slujba de sfinţire a drapelului Tinerilor din Asociaţia ,,Oastea Domnului”; conduce procesiunea cu sfintele icoane, la care participă preoţi şi credincioşi din municipiul Tecuci şi delegaţii Asociaţiei ,,Oastea Domnului”, până la Statuia Cercetaşului din Tecuci, unde oficiază o slujbă de Te-Deum.
  • 1 mai – participă, împreună cu alţi ierarhi din Sfântul Sionod, la Mănăstirea Lainici (Arhiepiscopia Craiovei), la slujba Sfintei Liturghii, sub protia Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, urmată de ceremonia proclamării canonizării Cuviosului Părinte Irodion – fostul stareţ al mănăstirii.
  • 2 mai – Sf. Atanasie al Constantinopolului – săvârşeşte, la biserica ,,Sf. Atanasie al III-lea Patelarie”, slujba Sfintei Liturghii şi rosteşte cuvânt de învăţătură, cu ocazia hramului acestui sfânt lăcaş.
    8 mai – săvârşeşte, la biserica ,,Sf.  Mc. Antim şi Sfintele Femei Mironosiţe” din Galaţi, slujba de sfinţire a picturii şi a lucrărilor la exterior, urmate de Sfânta Liturghie şi cuvânt de învăţătură către preoţii şi credincioşii prezenţi.
  • 15 mai – săvârşeşte, la Catedrala Arhiepiscopală, slujba Sfintei Liturghii şi rosteşte cuvânt de învăţătură; oficiază slujba parastasului pentru Episcopul Melchisedec Ştefănescu, în ajunul zilei trecerii sale la cele veşnice, precum şi pentru toţi ierarhii Dunării de Jos.
  • 18 mai – săvârşeşte slujba de binecuvântare a noului sediu al Facultăţii de Istorie, Filozofie şi Teologie din Galaţi, în urma lucrărilor de consolidare şi reparaţii.
  • 19 mai – participă, alături de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel şi de alţi membri ai Sfântului Sinod, la slujba de Te-Deum săvârşită la Catedrala Patriarhală din Bucureşti, înaintea şedinţei de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.
  • 20 mai – săvârşeşte, din încredinţarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, slujba Vecerniei la Catedrala Patriarhală din Bucureşti şi rosteşte cuvânt de învăţătură.
  • 21 mai – participă, alături de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel şi de alţi membri ai Sfântului Sinod, la slujba Sfintei Liturghii săvârşită la Catedrala Patriarhală din Bucureşti, cu ocazia hramului acestui sfânt lăcaş.
  • 22 mai – săvârşeşte slujba de resfinţire a bisericii cu hramul ,,Sf. Ierarh Nicolae” din localitatea Brătuleşti, protopopiatul Tecuci, judeţul Galaţi, urmată de Sfânta Liturghie şi rosteşte cuvânt de învăţătură.26 mai – săvârşeşte, la biserica ,,Sf. Arhangheli” din municipiul Brăila, slujba Sfintei Liturghii şi rosteşte cuvânt de învăţătură, cu ocazia Conferinţei pastoral-misionare pe semestrul I a preoţilor din protopopiatele Brăila, Însurăţei şi Făurei.
  • 29 mai – săvârşeşte slujba de sfinţire a bisericii cu hramul ,,Sf. M. Mc. Gheorghe şi Sf. Ierarh Nicolae” din incinta Căminului pentru persoane vârstnice ,,Sf. Spiridon” din Galaţi, urmată de Sfânta Liturghie şi rosteşte cuvânt de învăţătură; săvârşeşte slujba de binecuvântare a sediului Căminului ,,Sf. Spiridon”, în urma lucrărilor de consolidare, reparaţii şi amenajare interioară.
  • 30 mai – săvârşeşte, la biserica ,,Sf. Apostol Andrei” a Seminarului Teologic din Galaţi, slujba Sfintei Liturghii şi rosteşte cuvânt de învăţătură.
  • 31 mai – săvârşeşte, la biserica parohială din Târgu-Bujor, slujba Sfintei Liturghii, prezidează ceremonia de instalare a noului protoiereu de Tg. Bujor, pc. pr. Cezar Gagiu şi rosteşte cuvânt de învăţătură, cu ocazia Conferinţei pastoral-misionare pe semestrul I a preoţilor din Protopopiatul Tg. Bujor; săvărşeşte slujba de punere a pietrei de temelie şi binecuvintează începerea lucrărilor de construcţie la noua biserică din parohia Chiraftei II.
  • 1 iunie – săvârşeşte, la capela ,,Sf. Cuv. Casian” din incinta Reşedinţei Arhiepiscopale, slujba Sfintei Liturghii.
  • 2 iunie – săvârşeşte, la Catedrala Arhiepiscopală, slujba Sfintei Liturghii şi rosteşte cuvânt de învăţătură, cu prilejul praznicului Înălţării Domnului; – conduce procesiunea orga-nizată cu ocazia Zilei Eroilor şi săvârşeşte slujba de pomenire a acestora la Cimitirul  „Eternitatea” din municipiul Galaţi;
    – conduce procesiunea organizată cu ocazia Zilei Eroilor şi săvârşeşte slujba de pomenire a acestora la Cimitirul  „Sfinţii Împăraţi” din municipiul Brăila.
  • 4 iunie – săvârşeşte slujba Sfintei Liturghii, la Mănăstirea Niculiţel, jud. Tulcea, împreună cu ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, PS Vincenţiu, Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor şi PS Visarion, Episcopul Tulcii, cu ocazia prăznuirii Sfinţilor Mucenici Zotic, Atal, Camasie şi Filip.
  • 5 iunie – săvârşeşte, la Aşezământul social-filantropic ,,Sf. Vasile cel Mare” din Galaţi, slujba Sfintei Liturghii şi rosteşte cuvânt de învăţătură, cu ocazia Duminicii Părinţilor şi a Copiilor; săvârşeşte, la Catedrala Arhiepiscopală, slujba Tainei Sf. Botez pentru pruncul Matei Ştefan Drescanu.
  • 7 iunie – săvârşeşte, la biserica „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Tecuci, slujba Sfintei Liturghii şi rosteşte cuvânt de învăţătură, cu ocazia Conferinţei pastoral-misionare pe semestrul I a preoţilor din protopopiatele Tecuci şi Nicoreşti.SOCIAL – CULTURALE10 mai – prezidează, în Sala ,,Episcop Melchisedec Ştefănescu” din cadrul Centrului Eparhiale, ceremonia de premiere a câştigătorilor etapei pe eparhie a Concursului catehetic ,,Copilul în familie”.
  • 18 mai – participă, la Facultatea de Istorie, Filozofie şi Teologie, la deschiderea Simpozionul Inter-naţional ,,Dialog  interdisciplinar în cercetarea academică”, ediţia a VII-a, precum şi la conferinţa: ,,Să ne întoarcem la Părinţii Bisericii. Filantropia”, susţinută de domnul prof. univ. dr. Reinhold Gestrich, din cadrul Bisericii Luterane a Landului Baden-Württemberg.
  • 20 mai – participă, la Palatul Patriarhiei din Bucureşti, la vernisa-jul expoziţiei de picturi realizate de copii în cadrul Concursului Naţional de creaţie creştină ,,Copilul în familie“.
  • 24 mai – participă, în Aula Magna ,,Teoctist Patriarhul”  din cadrul Palatului Patriarhiei Române, la conferinţa ,,Să convieţuim într-o perioadă de criză – familia lui Dumnezeu, familia omului, familia popoarelor”, organizată de Patriarhia Română şi Comunitatea Sant’Egidio (Italia).
    28 mai – participă, la sediul Brigăzii 10 Geniu ,,Dunărea de Jos” din Brăila, la sărbătorirea Zilei Armei Geniu şi decorării Drapelului de luptă al Batalionului 72 Geniu ,,Matei Basarab”, prilej cu care rosteşte cuvânt de învăţătură.
  • 30 mai – prezidează, la Semina-rul Teologic ,,Sfântul Apostol Andrei“ din Galaţi, examenul de atestare a cunoştinţelor teologice, susţinut de elevii anului terminal.
  • 3 iunie – participă, la Colegiul de Industrie Alimentară „Elena Doamna” din Galaţi, la ceremonia de premiere a câştigătorilor celei de-a a XVIII-a ediţii a Concursului naţional „Cultură şi civilizaţie în România” şi rosteşte cuvânt de învăţătură.
    – participă, la Palatul Episcopal al Eparhiei Dunării de Jos (actualul sediu al Muzeului de Artă din Galaţi), la dezbaterea  pe tema „Descoperiri arheologice cu caracter creştin din zona Dunării de Jos. Situl de la Bărboşi”, propusă şi mediată de conf. dr. Mihaela Denisa Liuşnea din cadrul Facultăţii de Istorie, Filosofie şi Teologie din Galaţi.

    ADMINISTRATIV -SINODALE

  • 19-20 mai – participă, în Sala Sinodală din Reşedinţa patriarhală, la şedinţa de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.
  • 26 mai – prezidează, în Sala Mare a Teatrului ,,Maria Filotti“ din Brăila, lucrările Conferinţei pastoral-misionare pe semestrul I a preoţilor din protopopiatele Brăila, Însurăţei şi Făurei, având ca temă de dezbatere: ,,2010 – Anul omagial al Tainei Botezului şi al Tainei Cununiei“.
  • 31 mai – prezidează, în Sala de şedinţe a Protoieriei Tg. Bujor, lucrările Conferinţei pastoral-misionare pe semestrul I a preoţilor din protopopiatul  Tg. Bujor, având ca temă de dezbatere: ,,2010 – Anul omagial al Tainei Botezului şi al Tainei Cununiei“; vizitează parohiile Chiraftei I, II, Măstăcani, Vlăşcuţa şi Frumuşiţa, protopopiatul Tg Bujor, judeţul Galaţi.
  • 7 iunie – prezidează, în Sala de şedinţe a Protoieriei Tecuci, lucrările Conferinţei pastoral – misionare pe semestrul I a preoţilor din protopopiatele Tecuci şi Nicoreşti, având ca temă de dezbatere: ,,2010 – Anul omagial al Tainei Botezului şi al Tainei Cununiei“.PRIMIRI
  • 16 mai – primeşte la Reşedinţa Arhiepiscopală pe pc. pr. prof. univ. dr.  Vasile Răducă, pcuv. arhim. conf. Justinian Cârstoiu şi pc. pr. lect. univ. dr. Constantin Preda de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul“ din Bucureşti.
  • 17 mai – primeşte la Reşedinţa Arhiepiscopală pe domnul prof. univ. dr. Reinhold Gestrich, din cadrul Bisericii Luterane a landului Baden-Württemberg.
  • 18 mai – primeşte la Reşedinţa Arhiepiscopală pe pc. pr. lect. univ. dr. Lucian Farcaşiu  şi dl. conf. dr.  Cristinel Ioja de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Ilarion Felea“ din Arad.
  • 25 mai – primeşte la Reşedinţa Arhiepiscopală pe dl. col. Adrian Popescu, comandantul Batalionului de Infanterie „Sf. Ap. Andrei“ din Galaţi şi pe dl. Constantin Mitroi – director general al S.C. Vâlceana S.A. – Galaţi.
  • 3 iunie – primeşte la Reşedinţa Arhiepiscopală pe dl. Vasile Timiş – ministru secretar de stat în Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional şi dl Cătălin Pâslaru – inspector general pentru disciplina Religie în cadrul Ministerului Culturii, Cercetării, Tineretului şi Sportului.

Pr. Gelu Aron

secretar eparhial