Asistenţa religioasă şi socială a persoanelor cu dizabilităţi
În Duminica Slăbănogului, a IV-a după Paşti, şi Duminica Orbului, a VI-a după Paşti, aşa cu s-a creat deja o tradiţie la Catedrala Arhiepiscopală, persoanele cu deficienţe locomotorii şi cele nevăzătoare s-au bucurat de atenţia deosebită a slujirii social-misionare a Centrului Eparhial. Astfel, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian, prin osteneala Sectorului Social-Misionar şi Filantropic al Arhiepiscopiei Dunării de Jos şi cu ajutorul Asociaţiei Persoanelor cu Handicap Locomotor „Sporting Club” Galaţi, cel al Asociaţiei Persoanelor Bolnave de Scleroză Multiplă „Sf. Gheorghe” Galaţi, precum şi prin cel al Filialei Galaţi a Asociaţiei Nevăzătorilor din România, au fost invitaţi să partici-pe la Sfânta Liturghie arhierească credincioşii care întruchipează pe oamenii vindecaţi în chip minunat de Hristos – Doctorul sufletelor şi al trupurilor noastre. La ambele evenimente, la sfârşitul slujbei, au fost împărţite daruri, constând în alimente de primă necesitate, în valoare de 1500 lei.
Spre deosebire de ceilalţi ani însă, anul acesta persoanele nevăzătoare au fost invitate la sfinţirea capelei din incinta Căminului de Bătrâni „Sf. Gheorghe” din Galaţi, unde au putut săruta Sfânta Masă pentru ca apoi, la umbra generoasă a arborilor din curtea căminului, să participe la Sfânta Liturghie oficiată de Înaltpreasfinţitul Casian însoţit de un sobor de preoţi şi diaconi la altarul de vară amenajat în lângă capela nou sfinţită.
În cadrul acestor două evenimente, oameni în cărucioare sau sprijiniţi în cârje, precum şi oameni duşi de mână de însoţitorii lor, călcând cu grijă şi având mereu tendinţa de a bâjbâi, au înaintat cu greu de la uşa bisericii până aproape de catapeteasmă în văzul tuturor celorlalţi credincioşi răspândind în jurul lor fiorii acestor grele suferinţe trupeşti dar, mai ales, fiorii puterii şi iubirii dumnezeieşti a Mântuitorului care a izbăvit nişte oameni de aşa mari neputinţe, dureri şi mâhnire. În prezenţa acestor persoane, cuvântul de învăţătură al Înaltpreasfinţitului Arhiepiscop Casian a avut de primit şi de dat, în acelaşi timp. A primit argumentare şi ilustrare intuitivă dar a dat speranţă, lumină şi binecuvântare. În fond, scopul acestor întâlniri în atmosfera sfântă a Liturghiei este acela de a ne folosi reciproc. De a câştiga şi unii şi alţii. Unii câştigă atenţie, recunoaştere şi încurajare iar ceilalţi câştigă sensibilizare şi înţelepţire. Dar toţi, laolaltă, câştigă sfinţire, binecuvântare şi căldura părtăşiei cu Hristos şi Biserica Sa.
Domnul Iisus Hristos, în numele Căruia se realizează orice slujire a Bisericii, să binecuvinteze aceste frumoase întâlniri în faţa Evangheliei şi a Jertfei Sale cu folos mântuitor pentru toţi credincioşii, dar mai ales cu mângâiere pentru aceia ce duc o cruce pe care cei sănătoşi trupeşte, oricât ar dori de mult, nu o pot înţelege în toată profunzimea ei.
Diac. Constantin Căuş